A vrut să câștige voturi cu idei furate de la artiști: Candidatul USR-PLUS la șefia Consiliului Județean Iași a preluat, copy-paste, o scrisoare deschisă a artiștilor ieșeni în programul electoral

A vrut să câștige voturi cu idei furate de la artiști: Candidatul USR-PLUS la șefia Consiliului Județean Iași a preluat, copy-paste, o scrisoare deschisă a artiștilor ieșeni în programul electoral
Deputatul Marius Bodea a copiat cuvânt cu cuvânt în programul său electoral din scrisoarea deschisă, adresată, în 2017 de Coaliția Sectorului Cultural Independent din Iași conducerii județului
Publicat: 19/09/2020, 18:18
Actualizat: 19/09/2020, 18:20

Deputatul Marius Bodea, candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Iași din partea Alianței USR-PLUS, s-a prezentat în fața alegătorilor cu un program electoral plagiat. Aflat în criză acută de idei în ce privește dezvoltarea culturii în județ, Bodea a copiat cuvânt cu cuvânt o scrisoare deschisă, adresată, în 2017 de Coaliția Sectorului Cultural Independent din Iași conducerii județului. Parlamentarul nu a făcut nici măcar efortul de a detalia cum va implementa solicitările formulate în scrisoare.

Programul electoral, copy-paste din scrisoarea deschisă semnată de reprezentanții mai multor asociații, fundații culturale, artiști independenți, manageri culturali și creativi ieșeni

Semnatarii scrisorii deschise au formulat mai multe propuneri pentru ”îmbunătățirea mecanismului de finanțări nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general în domeniul culturii”, pe care le-au transmis, în anul 2017, președintelui Consiliului Județean Iași, primarului din Iași și consilierilor locali și județeni. Printre semnatari se numărau atunci regretatul scriitor Emil Brumaru, artistul Felix Aftene sau scriitorul Dan Lungu.

Propunerile s-au împotmolit în procesul birocratic, însă trei ani mai târziu, în campania electorală pentru alegerile din 27 septembrie, Marius Bodea a găsit o modalitate de a le valorifica în interes propriu. Astfel, fostul liberal a preluat ideile artiștilor independenți din Iași și le-a prezentat în fața electoratului fără să citeze, ca și cum i-ar aparține.

Deputatul a adăugat însă programului electoral pentru dezvoltarea culturii un singur element original: cifra de 1.000.000 de euro

Deputatul a adăugat însă programului electoral, pe care l-a numit „Ne apucăm de treabă și alocăm 1.000.000 de euro pentru finanțarea proiectelor culturale ale societății civile și artiștilor culturali independenți”, o cifră: suma pe care susține că o va aloca acestor proiecte.

Pasajul copiat în programul electoral al lui Marius Bodea.

Marius Bodea a intrat în USR-Plus cu câteva luni în urmă, la scurt timp după ce a aflat că nu poate candida din partea PNL pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Iași. Între 2007 şi 2009 a fost subprefect şi prefect al Judeţului Iaşi, iar în perioada 2012 – 2016 a fost managerul Aeroportului Internaţional Iaşi. Din 2016 este deputat în Parlamentul României, unde a intrat pe listele PNL. 

Marius Bodea a fost lider al Organizaţiei Municipale Iaşi a PNL până în iulie 2020, când a demisionat în urma anunțului PNL privind candidatura lui Mihai Chirica (fost PSD) la Iași. Liberal „de școală veche”, Bodea a purtat culoarea politică a liberalilor vreme de aproximativ 15 ani.

„Am ales USR după ce liderii partidului în care m-am format şi-au trădat la modul cel mai sfidător principiile prin racolarea pesedistului Mihai Chirica şi a mafiei din jurul lui. Nu am putut accepta acest compromis pentru că ar fi însemnat să îmi încalc propriile principii şi valori, ar fi însemnat să îi trădez, la rândul meu, pe toţi colegii şi pe toţi ieşenii care şi-au pus speranţa în mine. Am ales să fiu membru USR pentru că aceasta este alternativa reală la PSD şi la tot ceea ce înţelegem noi prin pesedism”, a declarat Bodea la acel moment.

Iată programul prezentat de Marius Bodea, preluat din scrisoarea artiștilor ieșeni

„1. Existența mai multor sesiuni de finanțare în cadrul unui an calendaristic, pentru a răspunde în mod adecvat unui domeniu dinamic, cu oportunități fluctuante, cum este cel cultural. Una sau două sesiuni anuale nu răspund ritmului unui domeniu viu, al proiectelor din zona creativității.

2. Crearea unui mecanism simplu, clar și transparent pentru finanțarea artiștilor independenți, nu doar a asociațiilor și fundațiilor. Legea 350/2005, la art. 3, prevede posibilitatea finanțării persoanelor fizice. Acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent în Iași, oraș în care există mulți artiști independenți de diferite vârste, care ar putea beneficia de finanțare pentru proiectele lor artistice. O asemenea măsură ar fi de natură să sprijine în mod direct creația vie, stimulând astfel vitalitatea culturală a orașului și a județului.

Scrisoarea deschisă, adresată, în 2017 de Coaliția Sectorului Cultural Independent din Iași conducerii județului.
Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Relațiile intime te ajută să fii mai sănătos. 10 motive să fii intim cu cineva
Imaginea anului! Transformarea uluitoare a lui Mario Nicolae, fostul director sportiv al lui Dinamo: împarte...
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
Mariana GÂJU REZOLVĂ treburile ca MAFIOȚII, pe ÎNTUNERIC, fără MARTORI!
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Anunț ANM! Vreme rea în România
LOVITURA SUPREMĂ pentru toţi românii vaccinaţi cu PFIZER! Răsturnare totală de situaţie
S-a spulberat basmul! Irina Tănase trăia în teroare? Apropiații celor doi fac declarații explozive
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Decizia surpriză luată de Bill Gates pentru România. Ţara noastră este în prim-plan