Adrian Năstase s-a împușcat. Procurorul general și șeful DNA explică de ce a avut arme în casă fostul premier

Adrian Năstase s-a împușcat. Procurorul general și șeful DNA explică de ce a avut arme în casă fostul premier
Adrian Năstase, care s-a împușcat aseară în casa lui din Zambaccian, avea voie să aibă arme în casă deși era urmărit penal

După ce s-a împușcat Adrian Năstase, procurorul șef al DNA, Daniel Morar, a explicat de ce a putut fostul premier să aibă arme în casă.

„În momentul în care a început investigația privindu-l pe Adrian Năstase, s-a comunicat organelor de Poliție faptul că s-a început urmărirea penală. Legea armelor și munițiilor la acea dată prevedea ridicarea armelor și munițiilor când e începută o investigație penală. Dar se pare, nu am apucat încă să verific, că între timp, legea armelor și munițiilor a fost modificată-repet, se pare-și că infracțiunile de corupție nu ar mai fi printre cele pentru care organele de Poliție au obligația să ridice armele. Dar e un lucru de verificat”, a precizat Daniel Morar pentru RFI.

El a adăugat că vor urma și alte condamnări, deoarece „sunt dosare trimise în instanță de DNA”. Potrivit acestuia prin cazul Năstase s-a spart gheața. Despre dosarul „Trofeul Calității” în care a fost condamnat la doi ani de închisoare Adrian Năstase, Morar a spus că „soluția este importantă pentru sistemul judiciar din România”.

„Arată în primul rând că atunci când judecătorii au probe că s-au comis fapte de corupție, nu mai au reticențe în a aplica pedepse aspre, să spunem așa, indiferent de poziția pe care a ocupat-o sau o ocupă persoana dovedită ca fiind coruptă. În al doilea rând, e un precedent judiciar, oarecum e important pentru cazuistica judiciară din țara noastră, pentru că această soluție sancționează o activitate de finanțare ilegală, ocultă, a unei campanii electorale”, a subliniat șeful DNA.

Procurorul general Codruța Kovesi a declarat, joi, că Adrian Năstase avea dreptul legal să dețină arma, precizând însă că vor fi făcute verificări legate de modul în care au fost respectate procedurile privind deținerea armelor, depozitarea lor și modul de restituire a acestora de către Poliție.

Kovesi a spus că în momentul în care DNA a început urmărirea penală împotriva lui Năstase a fost formulată o adresă către Poliția Română în care se solicita ridicarea armelor deținute de Năstase, în condițiile în care, potrivit legislației de atunci, persoanele cercetate pentru anumite infracțiuni nu aveau dreptul de a deține arme.

Potrivit procurorului general, în condițiile în care legislația în acest sens s-a modificat, între timp, Poliția a decis să îi restituie lui Năstase armele.

„Se va verifica dacăm s-au respectat procedurile legate de modul de restituire a armelor, legate de depozitarea acestora”, a adăugat Kovesi.

Ce obiect a furat din Casa Albă un român care se afla în vizită la...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! Vedeta TV a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Cum a ajuns să arate fosta campioană mondială la gimnastică! Românca s-a retras și...
Vedete din România care au apărut în Playboy. Gimnastele care au lăsat TOT la vedere...
Pandemia COVID-19 îngreunează perspectivele legate de pensii pentru miliarde de oameni
Prima țară europeană în lockdown total. Cetățenii pot ieși din case doar dacă au un...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
Cine a fost prima iubită a lui Klaus Iohannis? Președintele a recunoscut asta de față...
După aproape 2.000 de ani, o descoperire INCREDIBILĂ despre impunătorul împărat TRAIAN, care l-a învins...
BCR, decizia care îi vizează pe toți clienții. Este interzis cu desăvârșire
Disperarea a pus stăpânire în spitalele românești. 'Pacienți care s-au agățat de asistente, implorând să...
Se întoarce România la starea de urgenţă şi carantină? Răspunsul dat de Nelu Tătaru
Cazul influencerului bolnav de COVID-19, care nu credea în coronavirus și a murit la 33...
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Oraşul din România care explodează total şi pregăteşte o dezvoltare fabuloasă. Primăria are în plan...
Inchide