Câți votanți ar „fura” Traian Băsescu de la Nicușor Dan? Datele unui nou sondaj

Câți votanți ar „fura” Traian Băsescu de la Nicușor Dan? Datele unui nou sondaj
Mai bine de jumătate din simpatizanții lui Băsescu ar vota pentru Dan, în lipsa candidatului PMP, arată un nou sondaj INSCOP
Publicat: 14/08/2020, 14:31
Actualizat: 14/08/2020, 15:10

Porivit celui mai recent sondaj de opinie, care îi are drept subiect pe candidații care vor lupta în această toamnă pentru funcția de Primar General al Capitalei, Nicușor Dan se află în topul preferințelor bucureștenilor. Totuși, procentul pe care l-ar primi candidatul Dreptei ar fi fost și mai mare dacă PMP nu l-ar avea drept reprezentant în cursă pe Traian Băsescu. Conform sondajului de opinie, 56,7% dintre simpatizanții lui Băsescu l-ar vota pe Dan în lipsa candidatului PMP.

Conform sondajului realizat de INSCOP la comanda PNL, în scenariul în care ar candida Nicușor Dan, Gabriela Firea, Traian Bsescu, Victor Ponta și Ilan Laufer, candidatul Dreptei ar obține 46,3% din voturi. Pe locul 2, ar fi Gabriela Firea cu 38,9% din voturi, pe locul 3 Băsescu, cu 8,4%, pe locul 4 Victor Ponta cu 6% și pe locul 5 Ilan Laufer cu 0,4% .

Totuși, acest sondaj nu îl are în calcul și pe Călin Păpescu Tăriceanu, care și-a anunțat candidatura din partea ALDE, fapt care ar putea să micșoreze procentul Gabrielei Firea, ținând cont că scenariul prezentat de INSCOP îl prezintă pe actualul primar ca fiind susținut de PSD-ALDE.

Sondaj realizat de INSCOP la comanda PNL

Câți respondenți ar vota Dan în lipsa lui Băsescu?

Un alt scenariu pe care l-au avut în față cei 1.100 de responndenți, nu l-a inclus pe Traian Băsescu, iar votanții lui au avut de ales dintre Dan și Firea. Așa cum a spus și Traian Băsescu când a exprimat posibilitatea ca el să candideze din partea PMP, cel care are de pierdut din cauza acestei candidaturi este Nicușor Dan.

Poziționarea votanților lui T. Băsescu față de o competiție între Nicușor Dan și Gabriela Firea îl plasează pe candidatul susținut de PNL-USR-PLUS într-un câștig detașat. Astfel, 56,7% dintre votanții lui Băsescu l-ar vota pe Dan, 1% pe Firea, 40,2% sunt nehotărâți și 2,1% n-ar mai veni la vot. Asta înseamnă că în lipsa lui Băsescu, Dan ar fi avut cu 4,7% mai multe voturi.  De asemenea, sondajul arată că dintre simpatizații lui Băsescu mai mulți ar prefera să nu vină la vot decât să o voteze pe Firea.

Preferințele simpatizanților lui Băsescu, în lipsa candidaturii acestuia

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Partidului Național Liberal, datele fiind culese în perioada 23 iulie – 8 august 2020. Au fost aplicate 1100 de chestionare, față-în-față, în rândul bucureștenilor de peste 18 ani, din toate sectoarele Capitalei. Sondajul are posibilitatea unei erori de 3%, iar eșantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică, potrivit INSCOP.

Băsescu: Cineva din USR nu-l vrea pe Nicușor Dan câștigător la Primăria Capitalei

Traian Băsescu a declarat în repetate rânduri că pentru că PMP nu a fost inclus în alianța Dreptei, Nicușor Dan va avea de pierdut la alegeri: „ Oamenii ăștia trebuie să-și pună în primul rând întrebarea: Care este soluția pe care ei au dat-o PMP-ului?, în condițiile în care n-au acceptat ca și PMP să intre în alianța de dreapta. Iar soluția pe care au dat-o ei a fost non-soluție. Ceva de genul „Nu ne pasă!”.

Eu știu cum au procedat, ca niște politicieni lipsiți de experiență. Ce să cred? Te aștepți la politicenii tineri, la generația tânără să aibă o analiză corectă, aprecieri corecte, să încerce să nu mintă.

Eu exprim o altă variantă. De fapt, a fost eliminat din alință PMP-ul în ideea că va proceda ca orice partid parlamentar, adică își va face liste de candidați și la municipiu și la sectoare, ceea ce va diminua șansele lui Nicușor Dan să câștige alegerile.

Mă tem că a existat și un astfel de calcul. Cineva, acolo în interiorul USR-ului, nu-l vrea pe Nicușor Dan câștigător al cursei pentru funcția de primar general, ca să poată țină în continuare partidul din funcția de președinte (Dan Barna – n.red.). Cred că a existat și un astfel de calcul”, a declarant Traian Băsescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Exclusiv: Mihai Morar, ipostază rar văzută . Cum a fost surprins în parc
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani