VIDEO | Cîțu, despre certificatul verde: ”Nu este mort, este la Camera Deputaților dar nu îl susține PSD. Proiectul va fi întotdeauna pe masa coaliției”

Publicat: 11/01/2022, 22:55
Actualizat: 12/01/2022, 02:40

Președintele PNL, Florin Cîțu, susține că proiectul certificatului verde a rămas blocat în Camera Deputaților pentru că cei de la PSD nu l-au susținut atunci când a fost în Parlament. El a precizat că PNL, UDMR și USR au votat pentru introducerea certificatului verde la locul de muncă, însă fără susținerea PSD, acesta nu poate fi implementat, adăugând că îl va readuce în discuție la următoarele ședințe de coaliție.

„Vă aduc aminte că există un proiect de lege în Parlamentul României care a făcut să ducă rata de vaccinare din nou la 100.000 de persoane pe zi. (…) Nu este mort, este la Camera Deputaților. Din păcate, nu a fost susținut de actualii parteneri de coaliție atunci când a fost în Parlamentul României. Eu în continuare cred că este varianta de compromis cea mai bună, dacă se dorește în coaliție, pentru că nu pot doar eu singur să îl susțin. Noi l-am votat atunci. Din păcate, la Senat a avut acel rezultat, dar împreună cu cei care erau atunci, de la USR, au votat și ei. (…) Proiectul este acolo, întotdeauna va fi pe masa coaliției. Noi îl vom pune pe masă. UDMR îl susține, ei l-au semnat cu mine”, a declarat liderul liberalilor, marți seară, la TVR.

Întrebat cine nu dorește să fie adoptat proiectul, având în vedere că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, declara că adoptarea depinde de voința politică, Florin Cîțu a spus:

„Lucrurile sunt foarte simple. Când am vrut să fac un proiect de lege pentru certificatul verde, l-am făcut și l-am depus în Parlamentul României, nu l-am trecut prin Guvern, nu l-am trecut pe nicăieri. Dacă vă uitați, acest proiect a fost semnat de mine și de câțiva senatori și deputați PNL, UDMR, și l-am depus în Parlamentul României. E foarte simplu și pentru domnul deputat să vină să depună un proiect dacă are unul”.

Liderul PNL susține că va readuce în atenția colegilor din coaliția de guvernare implementarea certificatului verde și se va vedea dacă acesta va reprezenta o variantă pe care o va susține în final și PSD.

Cîțu a precizat că măsura certificatului verde a demonstrat, atât în România, cât și în toate țările unde a fost implementat, că impulsionează vaccinarea anti-COVID.

„În coaliție, voi aduce acest subiect din nou pe masă, vom chema specialiștii de la Ministerul Sănătății și vrem să vedem dacă există interes sau nu pentru această variantă. Eu vă spun că ceea ce am văzut noi toți în momentul în care am depus doar acel proiect în Parlamentul României, rata de vaccinare a crescut la 100.000 de persoane pe zi. În momentul în care acel proiect nu a fost susținut de toată lumea în Parlamentul României, rata a scăzut din nou”, a mai spus Florin Cîțu, care a vorbit și despre relația dintre PNL și PSD.

Președintele Senatului a precizat că, în acest moment, cheia implementării certificatului verde la locul de muncă este la PSD: ”Așa arată acum, da”.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult