Comisia Europeană avertizează România în privința legilor Justiției. Mesajul fără echivoc transmis Parlamentului de șeful CE, Jean-Claude Juncker

Comisia Europeană avertizează România în privința legilor Justiției. Mesajul fără echivoc transmis Parlamentului de șeful CE, Jean-Claude Juncker
Publicat: 24/01/2018, 14:49
Actualizat: 24/01/2018, 16:52

„Urmărim cu îngrijorare evoluțiile recente din România. Independența sistemului judiciar românesc și capacitatea sa de a combate în mod eficace corupția constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene. O condiție esențială pentru a putea renunța treptat la mecanismul de cooperare și de verificare (MCV) este ca progresele realizate până acum în cadrul acestuia să fie ireversibile”, se arată într-o declarație comună a președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintelui Frans Timmermans.

Potrivit oficialilor europeni, în cel mai recent raport MCV, Comisia a subliniat faptul că Guvernul și Parlamentul ar trebui să asigure transparența totală a procesului legislativ privind legile justiției și a precizat că un proces în care independența sistemului judiciar și punctul de vedere al acestuia sunt apreciate și în care se ține seama de avizul Comisiei de la Veneția reprezintă o condiție prealabilă pentru sustenabilitatea reformelor.

„Evenimentele de până acum nu au contribuit cu nimic la rezolvarea acestor preocupări. Comisia face apel la Parlamentul României să regândească ac’iunile propuse, să lanseze dezbaterea conform recomandărilor Comisiei și să construiască un consens la scară largă cu privire la calea de urmat. Comisia își reafirmă disponibilitatea de a coopera și de a sprijini autoritățile române în acest proces. Comisia avertizează din nou cu privire la pericolul regresării și va analiza în detaliu modificările finale aduse legii justiției, codurilor penale și legilor privind conflictul de interese și corupția pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independenței sistemului judiciar și de combatere a corupției”, se arată în declarația comună a lui Juncker și Timmermans.