Gândul
  • Publicat:
  • Actualizat:
Politică

CONSULTĂRI, vineri, la Cotroceni pentru desemnarea unui nou premier. Care este calendarul discuțiilor

CONSULTĂRI, vineri, la Cotroceni pentru desemnarea unui nou premier. Care este calendarul discuțiilor

Preşedintele Klaus Iohannis are, vineri, consultări cu partidele parlamentare în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru, după ce Florin Cîţu şi-a depus mandatul din postul de premier.

Consultările cu partidele urmează sa aibă loc începând cu ora 13.00. Primii sunt invitați liberalii, urmați de social-democrați și de liderii USR.

„Am decis convocarea consultarilor cu partidele parlamentare, maine, începând cu ora 13.00. Nu avem timp de pierdut”, a anuntat Iohannis. Președintele a făcut apel la parlamentari „să lucreze cu celeritate, astfel încât săptămâna viitoare să fie investit un Guvern cu puteri depline”.

Care este calendaul consultărilor

Consultările vor avea loc la Palatul Cotroceni, orarul fiind următorul:

13:00 – Partidul Naţional Liberal (PNL);

13:30 – Partidul Social Democrat (PSD);

14:00 – Uniunea Salvaţi România (USR);

14:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);

15:00 – Partidul Mişcarea Populară (PMP);

15:30 – Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE);

16:00 – Grupul parlamentar Pro Europa;

16:30 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Reacții politice după retragerea lui Florin Cîțu:

„Nu avem niciun moment de pierdut. Solicit imperativ Parlamentului să lucreze cu celeritate, astfel încât săptămâna viitoare să fie învestit un Guvern cu puteri depline, un guvern împreună cu care pot să mă dedic sută la sută combaterii efectelor răspândirii noului coronavirus, având atunci la dispoziţie toate pârghiile pentru a lua măsurile ce se impun”, a spus şeful statului, într-o declaraţie de presă, joi, la Cotroceni.

O reacţie a venit și din partea liderului ALDE. Călin Popescu Tăriceanu susţine că preşedintele Iohannis ar trebui să îşi ia gândul de la Ludovic Orban pentru propunerea de premier, dacă are cumva de gând să le spună liderilor de partid că aceasta ar fi cea mai bună soluţie, la consultările de la Cotroceni.

Klaus Iohannis, declarații la Cotroceni: „E nevoie de un guvern stabil cu care să mă dedic 100% combaterii noului coronavirus / Nu se închid orașe, nu luați cu asalt magazinele și farmaciile!”

Florin Cîţu şi-a depus mandatul de premier desemnat cu câteva minute înainte începerii plenului reunit al Parlamentului pentru învestirea Guvernului, de la ora 16.00. Liberalul a explicat, pe Facebook, că a luat decizia de a-şi depune mandatul „cu responsabilitate, transparenţă şi profesionalism”, subliniind că „preşedintele partidului trebuie să fie şi prim-ministru”.

Prin depunerea mandatului de către Florin Cîţu, PNL a demonstrat că face un joc politicianist, a spus, joi, la Parlament, Dan Barna, preşedintele USR.

UDMR i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să facă, de urgenţă, o propunere serioasă de premier, considerând că trebuie lăsat deoparte „circul politic”.

În schimb, PMP îi va propune lui Klaus Iohannis să îl desemneze pe Traian Băsescu pentru funcţia de premier. Membrii formaţiunii conduse de Eugen Tomac spun că Băsescu are experienţa necesară şi poate lua măsurile potrivire în contextul crizei generate de coronavirus.

Inchide