Cristian Bușoi răspunde acuzațiilor legate de scandalul de corupţie Qatargate: „Nu sunt suspect în cazul Evei Kaili. Nu există suspiciuni că am promovat interesele Qatarului”

Cristian Bușoi răspunde acuzațiilor legate de scandalul de corupţie Qatargate: „Nu sunt suspect în cazul Evei Kaili. Nu există suspiciuni că am promovat interesele Qatarului”
Cristian Bușoi / Sursa: Facebook
Publicat: 19/12/2022, 12:56
Actualizat: 19/12/2022, 12:58

Un ziar național afirmă că europarlamentarul PNL ar fi ascuns faptul că a mers de două ori în Qatar în vizită oficială și nu a declarat Parlamentul European niciuna dintre aceste vizite. Pe de altă parte, Cristian Bușoi spune că „nu este suspect în cazul Evei Kaili”, iar faptul că nu a declarat cele două călătorii se datorează unei erori făcute de sfaff-ul său.

Europarlamentarul spune că, în ultimele zile, o publicație din România „a pornit o campanie susținută de presă la adresa mea”, încercând să facă o lipire forțată de Qatargate, cazul de corupție în care este cercetată Eva Kaili.

„Prin insinuări și speculații se încearcă crearea unei imagini defavorabile mie”, afirmă Cristian Bușoi.

„Activitatea mea din Parlamentul European este apreciată de colegii mei din Parlamentul European, Comisia Europeană și de forurile Uniunii și s-a desfășurat tot timpul în litera legii. Nu am încălcat legea în niciun fel, nu am comis niciun act ilegal sau imoral. Nu sunt suspect în cazul Evei Kaili și nici nu am vreo legătură cu acest caz.

Am preluat președinția grupului de prietenie cu Qatarul din dorința de a avea contacte diplomatice cu reprezentanții acestei țări, pentru că diplomația parlamentară este una dintre pârghiile eficiente, care poate ajuta statele membre UE, implicit România, în construirea de relații reciproc avantajoase. Unul dintre dezideratele pe care ni le-am asumat în Comisia ITRE, pe care o conduc în Parlamentul European și în Uniunea Europeană, în ansamblul ei, este atingerea ”independenței energetice”, inclusiv prin accesarea unor surse suplimentare de aprovizionare cu energie. De aceea, construirea de relații cu țări ce pot asigura și pot intra în parteneriat cu UE sau cu țări membre este un lucru extrem de util”, scrie Bușoi, luni, pe Facebook.

„Nimic ilegal și nici imoral. Acest lucru se practică în toată lumea”

După o perioadă în care a văzut că grupul de prietenie nu are o activitate în sensul dorit, el spune că a renunțat la președinția acestui grup.

„Am participat la două evenimente în Qatar într-o scurtă perioadă: Doha Forum în 2019, unde mi-am achitat costurile cu deplasarea (conform facturii SERIA: EM2019 NR 2208) și „Conferința Internațională: Social Media: Provocări, protejarea libertăților și promovarea activiștilor”, organizată în 2020 de Comitetul Național pentru Drepturile Omului Qatar, pentru care costurile au fost acoperite de organizatori.

Nimic ilegal și nici imoral. Acest lucru se practică în toată lumea, în special atunci când gazdele trimit invitații de participare la forumuri organizate și când doresc să aibă o participare cât mai largă. Este o practică. Astfel de invitații cu decontări suportate de organizatori sunt adresate nu doar oamenilor politici, ci și ONG-urilor, persoanelor publice, ziariștilor sau analiștilor”, conform europarlamentarului.

El spune că declarația de participare la evenimentul din februarie 2020 din Qatar și de participare la Conferința anuală a Industriei de Petrol și Gaze de la Sandefjord – Norvegia nu au fost transmise pentru a fi publicate pe site-ul Parlamentului European dintr-o eroare de interpretare a staff-ului său a Capitolului 2 – INVITAȚII LA EVENIMENTE ORGANIZATE DE TERȚI – Articolul 6 punctul 2 care subliniază excepțiile de la Regulamentul – MĂSURILE DE PUNERE ÎN APLICARE A CODULUI DE CONDUITĂ A DEPUTAȚILOR ÎN PARLAMENTUL EUROPEAN ÎN MATERIE DE INTERESE FINANCIARE ȘI CONFLICTE DE INTERESE.

„Îmi asum această eroare, care va fi urgent remediată. După cum se poate observa cu ușurință pe site-ul Parlamentului, în mandatul trecut am declarat deplasările pe care le-am efectuat la Singapore și în Emiratele Arabe Unite, în virtutea transparenței și a informării corecte despre activitatea pe care o desfășor ca reprezentat al României în Parlamentul European”, adaugă politicianul, care a făcut trimitere la declarațiile sale AICI și AICI.

Vă recomandăm să citiți și: Scandalul de corupție de la Parlamentul European continuă. Marocul este și el în vizorul justiției. „A intervenit politic pe lângă deputaţi europeni în favoarea Qatarului şi Marocului, contra unor plăţi”

„Nu am ascuns deplasările în Qatar”

El continuă și arată că nu a ascuns deplasările în Qatar.

„Am promovat pe rețelele oficiale de socializare evenimentele la care am participat și mesajele pe care le-am transmis. Am susținut că avem nevoie de cooperare pe zona de energie și pe alte teme economice.

Vreau să subliniez încă o dată că activitatea pe care am avut-o în cadrul Grupului de prietenie cu Qatar nu a adus prejudicii în niciun fel Parlamentului European și nici nu există suspiciuni că am promovat interesele acestei țări sau vreo implicare în scandalul de corupție Eva Kaili.

Anul acesta am fost desemnat ”Cel mai influent europarlamentar în domeniul Energiei”. Este o recunoaștere a activității extrem de intense pe care am desfășurat-o la nivelul instituțiilor Uniunii, a muncii în calitate de președinte al ITRE și de negociator pentru multe Dosare importante. Consider că acest titlu aduce o bună reputație grupului de eurodeputați români și României, pe care o reprezint cu mândrie în Parlamentul European”, conchide el.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Nivelurile apei din barajele din Istanbul se ridică la peste 81%! Ce spun experții despre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Fumatul este INTERZIS la 5 m de altă persoană! Noua regulă intră în vigoare
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Ducesa de Sussex a dezvăluit primul produs din brandul său American Riviera Orchard