Cum a redus Guvernul datoriile din teritoriu prin Ordonanță de Urgență: „Arieratele făcute fără sursă de finanțare nu vor fi raportate la FMI”

Publicat: 14/03/2013, 18:43
Actualizat: 05/10/2013, 16:27

Premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul a decis prin Ordonanță de Urgență că lucrările efectuate de autoritățile locale fără a avea sursă de finanțare prevăzută în buget nu pot fi considerate arierate și nu vor mai fi raportate la FMI și Comisia Europeană. Astfel, automat după ce OUG a intrat în vigoare nivelul arieratelor a scăzut prin neîncadrarea acestor datorii acumulate de primării și Consilii Județene în zona arieratelor.

Potrivit primului-ministru în această perioadă Ministerul de Finanțe împreună cu Direcțiile de specialitate din teritoriu realizează un audit național pentru a se afla situația actuală a acestui tip de arierat. Premierul nu a putut face o estimare cât reprezintă aceste datorii.

Ponta a adăugat că va explica și reprezentanților FMI, ai Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale cum a rezolvat problema arieratelor, dar că aceștia au fost informați de modificările aduse prin OUG. În funcție de respectarea angajamentului luat de Guvern în fața FMI privind nivelul arieratelor se negociază viitorul acord cu Fondul. Termenul limită până la care Guvernul Ponta s-a angajat să reducă arieratele locale cu 85% este 29 martie. Nivelul arieratelor la finele lunii ianuarie era de 1,18 miliarde lei, după ce estimarea pentru luna decembrie era de 800 milioane lei.

„Lucrările făcute fără sursă de finanțare nu sunt arierate, am discutat cu cei de la FMI”, a spus premierul. El a adăugat că acum nu mai vine „zâna să dea banii pentru aceste lucrări”, aluzie la fostul ministru Elena Udrea.

Întrebat dacă FMI și Comisia Europeană au acceptat această redefinire a arieratelor, premierul Ponta a răspuns: „i-am informat, altfel nu adoptam ordonanța în forma aceasta”.

Cu toate acestea, premierul a recunoscut că discuția nu a avut loc în luna ianuarie, când reprezentanții FMI au fost prezenți la București.

„Domnul Voinea informează tot timpul partenerii noștri de la FMI și CE despre măsurile pe care le adoptăm”, a declarat pentru gândul Victor Ponta. El a precizat că situația arieratelor fără sursă de finanțare trebuie discutată cu cei de la FMI pentru a li se explica diferența adusă de Ordonanța de Urgență.

Ce prevede OUG privind arieratele

Nivelul arieratelor locale a crescut potrivit ministrului delegat pentru buget, Liviu Voinea, din luna decembrie, când erau estimate la 800 milioane de lei, la 1,18 milioane lei la sfârșitul lunii ianuarie. Președintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a declarat că nivelul acestora poate atinge și 1,5 miliarde de lei pentru luna februarie.

Până la 29 martie, Guvern s-a angajat în fața FMI să reducă arieratelor locale cu 85%. Până atuncp autoritățile locale. pot contracta împrumuturi de la Trezorerie, cu termen de rambursare în cinci ani, suma pusă la dispoziție fiind de 500.000 lei.

Executivul a adoptat în ședința de miercurea trecută o ordonanță de urgență privind arieratele locale, care a fost publicată în Monitorul Oficial vineri seara. Prin ea, Guvernul se angajează să plătească doar arieratele care au avut sursă de finanțare.

Astfel, „sumele defalcate ce reveneau județelor se repartizează pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcționare și-sau de capital pentru care au avut prevederi bugetare aprobate, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, precum și pentru susținerea programelor de dezvoltare locale și a proiectelor de infrastructură care necesită finanțare locală”, se arată în Ordonanța de Urgență.

Aceasta ordonanță rezolvă două probleme cerute cu insistență de președinții de Consilii Județene. Prima o reprezintă trimiterea cotelor defalcate către toate județele și nu doar către cele care au arierate, după cum propusese în primă fază ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea. Astfel, Consiliile județene care nu au arierate pot folosi banii primiți din cotele defalcate pentru susținerea proiectelor de dezvoltare locale, iar cele care au arierate vor folosi sumele cu prioritate pentru plata acestora.

De asemenea, Guvernul redefinește tehnic și explicit termenul de arierat, arătând că în categoria acestora se pot încadra doar acele datorii acumulate de autoritățile locale, dar pentru care a existat sursă de finanțare prevăzută în buget. Prin neraportarea acestui tip de arierat la FMI, Guvernul a redus din start nivelul arieratelor înregistrate de autoritățile locale.

O a doua soluție pentru plata arieratelor propusă de Guvernul Ponta o reprezintă compensarea datoriilor pe care autorităților locale le au către diferite firme cu obligațiile de plată pe care firmele le au către stat – plata TVA, impozite.

De asemenea, Trezoreria va „asigura echilibrarea temporară a golului temporar de casă al bugetului local din disponibilitățile contului curent general al Trezoreriei statului”.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că pe 29 martie, autoritățile locale urmează să primească o nouă tranșă de la Trezorerie pentru plata arieratelor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ion Iliescu, urmărit penal în "dosarul fără sfârșit" al mineriadei din urmă cu 34 de...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Secretele neștiute ale NASA: De la inovații medicale la cultivarea plantelor în spațiu
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Prea multă mâncare nesănătoasă provoacă probleme de durată în creier