Deputatul-șpagă Gheorghe Coman, arestat preventiv. El a fost oprit în trafic la Urziceni și adus în Capitală, unde va fi încarcerat

Deputatul-șpagă Gheorghe Coman, arestat preventiv. El  a fost oprit în trafic la Urziceni și adus în Capitală, unde va fi încarcerat
Publicat: 07/01/2014, 22:32
Actualizat: 08/08/2014, 17:42

UPDATEDeputatul Coman a fost oprit în trafic la Urziceni și adus în Capitală, unde va fi încarcerat

Deputatul Gheorghe Coman, arestat preventiv pentru fapte de corupție, a fost oprit în trafic de către polițiști, în apropiere de orașul Urziceni, în timp ce se îndrepta spre Buzău, și adus la sediul Poliției Române din Capitală, urmând să fie încarcerat.

Surse din Poliție au declarat pentru MEDIAFAX că Gheorghe Coman a fost oprit, marți seară, în trafic de polițiști, în apropiere de Urziceni, și a fost adus sub escortă la sediul IGPR din Capitală, urmând să fie încarcerat, cel mai probabil, într-un arest al Poliției Capitalei.

Curtea Supremă a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a deputatului Gheorghe Coman. După ce Curtea va trimite minuta către instanța de executare, pe numele deputatului va fi emis un mandat de arestare. În general, această procedură durează câteva ore, astfel că deputatul ar putea fi încarcerat în această noapte.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au cerut marți completului de cinci judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție ca deputatul Gheorghe Coman, acuzat de folosirea influenței funcției de conducere din partid și prins în flagrant luând mită, să fie arestat preventiv.

La recurs, unul dintre procurorii DNA a susținut în instanță că atunci când a fugit de la locul flagrantului, deputatul Gheorghe Coman l-a acroșat cu mașina pe denunțătorul care i-a dat banii și a lovit autovehiculul în care se afla echipa DNA.

Recusul procurorilor anticorupție a fost formulat după ce instanța supremă a respins, în 27 decembrie, cererea DNA de arestare preventivă a lui Coman, dispunând ca deputatul să fie cercetat în libertate în aceeași zi în care Parlamentul a încuviințat posibila arestare.

Înalta Curte de Casație și Justiție a luat atunci, în cazul lui Coman, măsura interdicției de a părăsi țara pe o perioadă de 30 de zile.

La scurt timp după i-a fost prezentată învinuirea, procurorii au trimis instanței supreme propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile a deputatului Gheorghe Coman, care a fost judecată de magistratul Daniela Encean.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Ploiești au solicitat arestarea preventivă a inculpatului Coman Gheorghe, deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene Buzău a unui partid, în prezent suspendat din această funcție, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de folosire a influenței de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”, a arătat DNA, într-un comunicat de presă.

Gheorghe Coman declara, la ieșirea de la DNA, că nu a luat bani și că va colabora cu procurorii.

Bogdan Vlad, avocatul lui Coman, a spus că, în fața anchetatorilor, poziția procesuală a lui Coman a fost aceea că dorește să se folosească de dreptul la tăcere.

Plenul Camerei Deputaților a aprobat, prin vot secret cu bile, solicitarea Ministerului Justiției privind încuviințarea arestării preventive a deputatului Gheorghe Coman, fiind întrunite 190 de voturi în favoarea solicitării procurorilor. La ședința de plen, Gheoghe Coman nu a fost prezent pentru a-și prezenta punctul de vedere.

DNA arăta, într-un comunicat, că deputatul a fost prins în 19 decembrie, după ce a fugit cu mașina la momentul flagrantului. Gheorghe Coman a fost dus atunci la sediul DNA – Serviciul Teritorial Ploiești, unde a stat peste trei ore.

Conform referatului trimis de DNA Camerei Deputaților, prin care s-a solicitat încuviințarea arestării lui Gheorghe Coman, deputatul și-a stabilit un cerc relațional format din persoane care ocupau funcții de conducere în cadrul autorităților și instituțiilor publice atât la nivel central, cât și la nivel local, printre demnitari și lideri politici.

Procurorii au arătat că deputatul intermedia prin aceste persoane rezolvarea, în afara cadrului legal, a unor interese private vizând, în principal, sprijinul politic pentru accesul în funcții publice importante.

Potrivit anchetatorilor, Gheorghe Coman făcea aceste lucruri în schimbul unor servicii, precum: asigurarea sprijinului financiar sau a produselor specifice cu ocazia întâlnirilor de lucru organizate în cadrul formațiunii politice județene pe care o conducea, angajarea într-o funcție publică de conducere a președintelui executiv al Organizației Județene Buzău a Partidului Conservator, intervenția la o echipă de control constituită din angajați ai DSVSA Buzău în sensul de a favoriza o societate comercială verificată, administrată de un consilier al Partidului Conservator.

Într-o discuție telefonică din 3 noiembrie, interceptată de procurori, Gheorghe Coman vorbea despre funcția de director adjunct la DSV, care, în urma unor „înțelegeri”, ar reveni Partidului Conservator.

În discuțiile telefonice interceptate de anchetatori apar și numele ministrului Agriculturii, președintele PC Daniel Constantin, al consilierului personal al acestuia, al președintelui ANSVSA, al secretarului de stat în Ministerul Muncii, al președintelui ANFP, al directorului APIA Buzău, al președintelui Consiliului Județean Buzău.

Gheorghe Coman a fost votat deputat pe listele PPDD, iar în martie s-a mutat la PC. El a fost ales președinte PC Buzău săptămână trecută.

Conducerea PC a hotărât suspendarea deputatului Gheorghe Coman din calitatea de membru al partidului, până la clarificarea situației acestuia în justiție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului