Eduard Hellvig îl desființează pe doctorul Cătălin Cîrstoiu, candidatul Coaliției la PMB: „Nu sperie și nu deoache pe nimeni”

Eduard Hellvig îl desființează pe doctorul Cătălin Cîrstoiu, candidatul Coaliției la PMB:  „Nu sperie și nu deoache pe nimeni”
Publicat: 22/03/2024, 18:41
Actualizat: 22/03/2024, 19:14

Eduard Hellvig, fostul șef al Serviciului Român de Informații, un critic al candidaților independenți care nu dețin o formare politică de specialitate, a comentat susținerea medicului Cătălin Cîrstoiu de către Coaliție, pentru Primăria Generală a Capitalei. 

În cadrul unei postări pe rețeaua de socializare X, Hellvig se arată contrariat față de inițiativa PSD-PNL, de a-l propune, drept candidat la Primăria Capitalei, pe medicul ortoped Cătălin Cîrstoiu. Fostul șef SRI a criticat decizia partidelor politice de a-și pune încrederea într-un candidat ce nu are legătură cu domeniul politic sau administrativ.

Din rundele de negocieri care ne-au pictat televizoarele câteva săptămâni la rând a rezultat un candidat comun bun de pus în muzeul concordiei depline.

Nu sperie și nu deoache pe nimeni.

Dacă ne întrebăm pe cine reprezintă cu adevărat, cred că răspunsul e în propoziția precedentă. Iar chestiunea cu adevărat semnificativă este de ce ai renunța la candidați cu cifre bune pentru a-ți investi încrederea în cineva cunoscut doar în comunitatea medicală?

De unde vine oare încrederea deplină în “apoliticul perfect” pentru a fi trimis să extragă voturi și din stânga și din dreapta? Ce se știe sus și nu se spune și în aval? Știm sigur că nu e vreun sondaj, vreo măsurătoare sau vreun portret-robot de tehnocrat al urbanismului.

Eduard Hellvig atrage atenția asupra posibilității ca un candidat independent, ce beneficiază de susținerea nezdruncinată a unui partid politic, să se detașeze, ulterior, de cei care l-au sprijinit, pentru a viza o poziție politică și mai importantă.

Ni se propune un „independent” scos din joben ca să ne salveze aparent de agonia dubiilor ideologice. Total întâmplător vorbeam tot aici acum trei săptămâni despre independenți: “Oamenii noi nu au însă nimic de pierdut, nicio carieră de apărat, nicio reputație de păstrat. Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum.” Probabil că cei care l-au ales se bazează pe ceva nevăzut și neștiut, încât nu își suspectează candidatul că ar viza mai târziu fie o prea mare independență, fie o poziție publică și mai importantă. Probabil îi leagă un bromance de nezdruncinat.

Eduard Hellvig este de părere că promovarea intensă a unui candidat independent de către un partid, sau o alianță, poate fi în detrimentul formațiunii politice respective, dacă cel propus nu își demonstrează competențele, odată ajuns în funcție. În acest caz, spune fostul șef SRI, imaginea candidatului se aseamănă unei „figuri de ceară”, un personaj ce poate fi ușor demistificat în ochii alegătorilor.

Cum electoratul poate alege doar din ce are pe listă, și nu dintr-un infinit de candidați potențiali, contează așadar ce ofertă i se așterne pe buletin. Brusc devine mai relevant să fii candidat, decât să fii un candidat care adună voturi.
De adunat voturi se ocupă… ceilalți candidați. Sau partidul. Sau prietenii…

Ca în cazul oricărei figuri de ceară, însă, creșterea bruscă a temperaturii poate nărui toată povestea. Iar statuii i se înmoaie fațada, lăsând să se vadă structura din spate și să se audă vorbele lui Abraham de acum aproape două secole: “Poți păcăli o parte din oameni tot timpul și pe toți oamenii o parte din timp, dar nu poți păcăli toți oamenii tot timpul.”

CITEȘTE ȘI: 

Cătălin Cîrstoiu, prima REACȚIE după ce bugetul Capitalei a fost votat / ,,Asta îmi dă încredere că voi putea accelera dezvoltarea Capitalei”

Ion Cristoiu spune că lansarea lui Cătălin Cîrstoiu este o „demonstrație de unitate”

Programul electoral al lui Cătălin Cîrstoiu este ca în medicină: Un om are mai multe boli simultane

Ruxandra Radulescu
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Prețul aurului depășește toate așteptările și continuă să crească