Emilia Șercan condamnă „acțiunea politică a USR” de verificare a tezei de doctorat a lui Lucian Bode

Emilia Șercan condamnă „acțiunea politică a USR” de verificare a tezei de doctorat a lui Lucian Bode
Emilia Șercan condamnă „acțiunea politică a USR” de verificare a tezei de doctorat a lui Lucian Bode / Sursa FOTO: facebook.com/FundatiaFriendsForFriends
Publicat: 09/10/2022, 15:09

Jurnalista Emilia Șercan a scris despre multe cazuri de plagiat cu personalități publice implicate, dar acum spune că nu vrea să aibă de-a face și cu povestea tezei de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode.

Motivul ar fi acela că subiectul acesta este, de fapt, o „acțiune politică a USR”.

Emilia Șercan: „Nu voi accepta să verific teza transcrisă de membrii USR”

Într-o postare pe contul de Facebook, Emilia Șercan scrie că se delimitează în mod public de acțiunea USR de verificare a tezei de doctorat a ministrului de Interne. Ea consideră că ceea ce face USR în cazul Lucian Bode este „o acțiune politică” și nu vrea deloc să fie asociată cu așa ceva.

„Am văzut foarte mult entuziasm în ultimele două zile în legătură cu acțiunea USR de transcriere a tezei de doctorat a lui dr. Bode, dar și declarațiile făcute de câți oameni politici care spuneau că vor să îmi pună ulterior la dispoziție „manuscrisul” pentru a-l verifica.

Deși ca jurnalist îți iei informațiile necesare de la orice sursă care îți oferă date importante/relevante pentru public, nu voi accepta să verific teza transcrisă de membrii USR din următoarele motive:

  1. Acțiunea de copiere a tezei lui dr. Bode de către mai mulți membri USR este o acțiune politică, cu care nu am nimic de-a face și cu care nu vrea să fiu asociată. Dacă aș accepta să analizez acel exemplar, hoardele de postaci politici ai PNL nu vor conteni să spună că lucrez la comanda USR. Deja s-a încercat decredibilizarea muncii mele de către diverse entități politice sau nepolitice, fiind asociată cu USR, deși nu am nicio legătură politică cu USR sau cu alt partid;
  2. Până acum am verificat destul de multe teze fără să am acces la varianta lor pdf sau word. Din septembrie 2016, tezele de doctorat sunt accesibile la Biblioteca Națională  exclusiv în format electronic. De atunci încoace aproape toate tezele verificate – cu câteva excepții – le-am verificat citindu-le pe calculator la Biblioteca Națională. Cel mai recent exemplu, teza lui Nicolae Ciucă. În concluzie, nu am nevoie de varianta pdf sau word ca să verific o teză;
  3. Dacă voi decide să verific teza lui dr. Bode o voi face de una singură, fără ajutor, așa cum am făcut întotdeauna;
  4. Modul în care îmi aleg subiectele de presă în viitor va fi același pe care l-am aplicat întotdeauna: interesul public”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase