EXCLUSIV | Ce spune Augustin Zegrean despre atacarea la CCR a măsurilor fiscal-bugetare: „Nu poți să modifici de azi pe mâine impozitele și taxele”

EXCLUSIV | Ce spune Augustin Zegrean despre atacarea la CCR a măsurilor fiscal-bugetare: „Nu poți să modifici de azi pe mâine impozitele și taxele”
Publicat: 02/10/2023, 14:00
Actualizat: 02/10/2023, 14:09

Gândul a discutat cu fostul președinte al Curții Constituționale (CCR), Augustin Zegrean, pentru a afla părerea specialiștilor în drept constituțional, despre șansele de reușită ale opoziției, având în vedere atacarea la Curte a pachetului de Lege, pe care Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului.

Augustin Zegrean, este de părere că cei care au atacat legea la CCR au, în mare măsură, „dreptate”. Fostul judecător explică că vorbim de o lege care înglobează mai multe legi, iar procedura asumării răspunderii, așa cum este ea definită la art. 114 din Constituție, prevede că nu poți asuma răspunderea pe mai multe legi concomitent.

„În primul rând că nu este vorba de o singură lege, este o lege care legea înglobează ea multe alte legi. Deci se modifică foarte multe legi. Ori practica Curții Constituționale bazată pe articolul 114 din Constituție, care vorbește despre angajarea răspunderii Guvernului. Spune că nu pot să se angajeze. răspunderea pe mai mult legi odată, chiar dacă le grupeze într-un singur proiect de lege. Deci fiind vorba de mai multe legi care se modifică prin această lege, va fi o problemă la Curtea Constituțională”, a precizat Zegrean.

Zegrean: Dacă vor lăsa să treacă, judecătorii vor trebui să motiveze serios decizia

Augustin Zegrean mai spune că dacă Curtea va alege să declare ca fiind constituțional Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare, atunci judecătorii Curții Constituționale vor trebui să motiveze serios decizia, având în vedere că practica Curții a rămas neschimbată din 2007-2008, precizează fostul judecător CCR.

Dacă vor să lase să treacă așa vor trebui să motiveze foarte serios de ce schimbă practica. Deci practica Curții de prin 2008-2007 este așa cum vă spune ultima decizie pronunțată chiar de Curtea în actuală componență de prin 2022-2021, în care spune același lucru.

Întrebat și despre alte argumente pentru care Curtea ar putea declara Legea ca fiind neconstituțională, Zegrean atrage atenția asupra unei legi din Codul Fiscal, care precizează că nu poți aplica modificări de taxe și impozite, decât după 6 luni de la data intrării în vigoare a legii.

„Faptul că se modifică Legea finanțelor, impozitele în timpul anului, ceea ce nu este în regulă, pentru că avem Codul fiscal care spune că orice impozit se aplică numai după șase luni de la data intrării în vigoare a legii. Adică nu poți modifici așa de azi pe mâine impozitele și taxele pe care un agent economic sau o persoană le va plăti”, a precizat Augustin Zegrean.

18 octombrie, un termen rezonabil

Întrebat și despre termenul oferit de CCR (n.r – 18 octombrie 2023), pentru a analiza modificările propuse de guvernanți, fostul judecător consideră termenul ca fiind unul rezonabil, având în vedere că Curtea are pe rolul său, chiar săptămâna aceasta, de soluționat sesizări care sunt făcute încă din 2019.

„Este un termen absolut rezonabil, pentru este vorba totuși de citit foarte mult. Ai 50 de pagini de contestație, încă vreo 80 de pagini de lege, ca să poți să analizezi la modul serios ceea ce scrie în această lege, trebuie să te duci și la celelalte legi pe care le modifică, să vezi ce modifică și de ce modifică și cum modifică”, a explicat pentru Gândul, fostul președinte CCR, Augustin Zegrean.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Miniștrii de externe ai UE, întâlnire surpriză la Kiev. Odobescu: „Atacurile rușilor asupra porturilor de pe Dunăre, sunt crize de război”

VIDEO | Marcel Ciolacu vrea să implice cultele religioase în asistența persoanelor vulnerabile: „Îmi doresc ca împreună să identificăm soluții”

George Simion, acuzat că promovează „discursul urii” / Rectorul SNSPA: AUR îndeamnă tinerii să renunțe la studii și să se înscrie în partid

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto