EXCLUSIV Ilie Sârbu, după vizita „super” a premierului în SUA: „Sigur că mi-ar plăcea să-l văd pe Victor Ponta la Cotroceni, dar nu se pune, deocamdată, problema să candideze”

EXCLUSIV Ilie Sârbu, după vizita „super a premierului în SUA: „Sigur că mi-ar plăcea să-l văd pe Victor Ponta la Cotroceni, dar nu se pune, deocamdată, problema să candideze
Publicat: 24/10/2013, 09:32
Actualizat: 29/07/2014, 21:20

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu a caracterizat într-un interviu pentru gândul vizita premierului în SUA, a explicat de ce nu s-a întâlnit acesta cu președintele american Barack Obama și a dezvăluit care sunt atuurile lui Victor Ponta, care îl propulsează pe acesta drept un candidat puternic pentru prezidențiale dacă USL s-ar rupe și Crin Antonescu nu ar mai fi susținut de PSD.

♦ despre vizita premierului în SUA: La nivel maxim, nici Băsescu nu a avut o vizită la Obama
♦ despre gazele de șist: Ponta a recâștigat firmele mari, acum urmează discuțiile despre mediu
♦ despre proteste: Agitația din stradă este artificială
♦ despre recunoașterea Kosovo: Ponta nu are nevoie de mandat, a vorbit în numele Guvernului
♦ despre Consiliul European: Forța politică a lui Băsescu este egală cu zero
♦ despre prezidențiabilul Ponta: Este un candidat puternic pentru oricine
♦ despre premierul Ponta: a învățat mult în ultimii ani
♦ ce-și dorește Ilie Sârbu: Sigur că mi-ar plăcea să-l văd pe Victor Ponta la Palatul Cotroceni

„Vizita premierului a fost la nivel maxim. Băsescu nu s-a întâlnit cu Obama”

Vizita premierului în SUA este caracterizată de Ilie Sârbu ca fiind „super, la un nivel maxim”.

„Din ceea ce eu am aflat din surse directe și indirecte pot afirma că a fost o vizită reușită. Nivelul partenerilor de discuție este la nivelul la care trebuia să se realizeze, la nivel de prim-ministru, acesta este echivalentul vicepreședintelui american, cu primul-ministru de la noi. Vizita premierului a fost la un nivel super, la un nivel maxim, maxim ce se putea realiza. Vicepreședintele Biden este numărul doi în ceea ce privește arhitectura politică deosebită a SUA. Mai e o treaptă, care este a președintelui țării. Dincolo de asta nu mai e nimic, este doar Obama. O întâlnire cu președintele SUA depinde de cine va fi președinte în 2014, cu actualul președinte în mod sigur nu se va întâlni Obama”, a spus pentru gândul Sârbu.

Întrebat totuși de întrevederea pe care președintele Băsescu a avut-o cu președintele american în Biroul Oval, Ilie Sârbu a ținut să precizeze că aceea nu a fost o întâlnire.

„Din păcate, pentru România, Băsescu nu a avut o întrevedere cu Obama. O vizită în trecere prin cabinetul vicepreședintelui Biden nu înseamnă o vizită. Președintele Băsescu s-a întâlnit în trecere cu Barack Obama. Decât o întâlnire din asta, mai bine deloc”, a fost poziția lui Sârbu.

Social-democratul a subliniat faptul că toate întâlnirile anunțate în țară au fost și concretizate în vizita de peste Ocean.

„La noi nu a fost niciun fel de aluzie că premierul Ponta se va întâlni cu președintele Obama, fiindcă nu s-a discutat lucrul acesta. Vizita s-a desfășurat în parametrii diplomatici și protocolari care au fost stabiliți înainte”, a afirmat pentru gândul Sârbu.

Cum a fost tradus mesajul vicepreședintelui SUA privind statul de drept

Mesajul transmis de vicepreședintele american Joe Biden în privința respectării statului de drept este tradus de Ilie Sârbu drept un „mesaj firesc”.

„Nu o să ne așteptăm din partea SUA sau a UE să se facă vreodată rabat de la ceea ce înseamnă statul de drept, democrația, libertatea presei. Mi se pare un mesaj firesc cel exprimat de vicepremierul Biden. Nu cred că vor fi dispuși ca vreodată să aibă negocieri sau să facă înțelegeri sau să înțeleagă anumite derapaje, nici vorbă. Nu cred că mai suntem noi acum în situația să ni se atragă atenția”, a spus liderul senatorilor PSD.

„Agitația din stradă este artificială”

Ilie Sârbu susține că în America, Ponta a reușit „printr-un mesaj extraordinar să recâștige firmele mari, cele care contează”.

„De aici, urmează partea tehnică, discuțiile legate de mediu, unde nimeni nu face rabat. În primul rând nu fac americanii. Ei nu vin la noi să se compromită. S-a creat agitația asta în mod artificial, lucrându-se în mod artificial la ceea ce vedem noi în stradă, dar sigur că și asta va trece. Ce e val ca valul trece”, a declarat pentru gândul Sârbu.

El a adăugat că este de datoria Guvernului să comunice mai bine de ce este nevoie de exploatarea resurselor subsolului, iar pentru aceasta ar trebui să folosească mai mult mijloacele mass-media.

„Trebuie explicat mult mai clar, folosite mult mai mult mijloacele mass-media ca oamenii să înțeleagă că nimeni nu vine aici să nenorocească România, ci investitorii vin să investească și în scop economic, dar din aceste investiții avem de câștigat”, a avertizat social-democratul.

A avut mandat Ponta să vorbească despre Kosovo

Ilie Sârbu spune că pozițiile lui Victor Ponta despre recunoașterea Kosovo au fost făcute în calitate de premier, acesta dând un mesaj din partea Guvernului.

„Este premierul României și are forța necesară, nu are nevoie de aprobări de la USL sau din alte parte”, a justificat Sârbu afirmațiile referitoare la Kosovo.

„Forța lui Traian Băsescu este egală cu zero

În privința mandatului de reprezentare la Consiliul European pe care președintele Băsescu a refuzat să-l dea premierului Ponta, Sârbu spune că președintele are de pierdut în plan electoral.

„El nu mai poate rezolva multe, nu mai poate fi un cuvânt greu, este privit ca un om la sfârșit de mandat, în Europa se știe ce forță de mai influența Guvernul, Parlamentul mai are, adică egală cu zero”, a declarat pentru gândul Sârbu.

Anul electoral 2014 – care sunt atuurile lui Victor Ponta

„Ceea ce face Victor Ponta, face bine. Este de datoria lui să aibă relații cu oameni de decizie din lume, cu marile companii să-i convingă că există în România liniște pentru investiții, că există stat de drept. Sigur că, în momentul în care s-ar pune problema, ca personalitate, ca popularitate, nu pentru Crin Antonescu, ci pentru orice candidat, Victor Ponta este un candidat puternic. Dar nu s-a pus problema aceasta. Nu se pune problema deocamdată ca Victor Ponta să candideze la președinție. Ponta a devenit o personalitate extrem de puternică, politică, în plan economic, diplomatic și asta contează mai mult. Este mult mai bine pregătit în plan economic decât în urmă cu doi – trei ani, a muncit foarte mult, aș putea să spun că este un elev sârguincios. Dincolo de asta, lucrurl pe care românii îl întrezăresc, dar mai sunt răutăți, Victor Ponta are o calitate extraordinar, este om de caracter, este om de cuvânt și asta contează”, l-a caracterizat Ilie Sârbu pe Victor Ponta.

Social-democratul a atras atenția că nu este puțin lucru să fii premierul României și că există un protocol al USL în vigoare. Ilie Sârbu chiar a spus că își dorește ca și liderul PNL să facă o vizită în America și să aibă o discuție cu partenerii de peste Ocean.

Dincolo de asta, lucrurl pe care românii îl întrezăresc, dar mai sunt răutăți, Victor Ponta are o calitate extraordinar, este om de caracter, este om de cuvânt și asta contează.

„Tipul de lideri gen Băsescu este uzat”

Potrivit lui Ilie Sârbu, Victor Ponta arată ca un lider diferit de Traian Băsescu și asta îl deosebește de ceilalți.

„Până acum liderul puternic, charismatic era cel care făcea jocuri, cel care știa să mintă, cel care își bătea joc de parteneri. Tipul de lideri gen Băsescu este uzat, perimat, lumea nu-l mai acceptă. Lideri fără caracter, fără cuvânt, își omoară cei mai apropiați prieteni, îi înjunghie pe la spate, îi aruncă în prăpastie. Victor Ponta arată că este un altfel de lider, că vrea să construiască o Românie firească, fără frică, fără frica de a fi ascultați la telefoane, fără frica că ni se poate face un dosar penal peste noapte politic, astea vor fi cele mai importante ale lui Ponta care îl deosebesc de ceilalți”, a evidențiat Sârbu ca puncte pozitive în portretul politic al lui Victor Ponta.

Social-democratul a reamintit vizitele premierului făcute în Franța, Germania, China și SUA pe care le-a prezentat ca „performanțe care nu sunt realizate nici măcar de președintele României”.

„Care e viitorul politic? Cel pe care îl are și sper să și-l păstreze. Este puțin lucru să fii premierul României să faci ceva pentru România? Premierul Ponta va rămâne important și personalitate în istoria României prin ceea ce va putea să facă, restul sunt povești, restul face parte din aureola aceea pe care o ai dacă lumea ți-o recunoaște, dacă numai ți-o pui va fi de carton, nu are nicio valoare, cum face Băsescu. El și-o pune se împăunează cu ea, dar nu corespunde cu ceea se întâmplă în România, în lume”, a afirmat pesedistul.

Victor Ponta la Palatul Cotroceni?

Ilie Sârbu l-ar vrea pe Victor Ponta la Palatul Cotroceni, dar susține că o spune în nume personal și nu este poziția partidului.

„Ca idee personală sigur că mi-ar plăcea să-l văd pe Victor Ponta Ponta la Palatul Cotroceni, dar nu s-a pus problema. Cred că e mai multă nevoie de Victor Ponta la Palatul Victoria. A reușit să-și construiască un profil de premier pe care eu sincer nu l-am anticipat înainte. E dorința lui să meargă pe această linie, sper ca lucrurile să nu se strice dintr-un motiv sau altul”, a declarat pentru gândul Ilie Sârbu.

De ce face PSD majoritate fără PNL. „Speculațiile le fac cei cărora le este frică”

Racolările din ultima perioadă făcută de pesediști sunt explicate de Ilie Sârbu prin necesitatea de a avea mereu o majoritate parlamentară. Mai mult, el spune că toți cei care vorbesc de majoritatea parlamentară a PSD, o fac de „frică”.

„Care dintre liderii unui grup din parlament nu își dorește să fie grupul său cel mai puternic? Astăzi nu am putut avea ședință de plen pentru că nu am avut cvorum. Poate la următoarea ședințță nu am numărul necesar de voturi pentru a susține proiectul Guvernului, poate unii parlamentari nu sunt de acord. Nu este bine ca în grupul meu să am o majoritate lejeră? Că s-a speculat că noi facem majoritatea pentru a putea da lovitura de grație, speculațiile le fac cei cărora le este frică. Dacă nu ajungem în situația asta, majoritatea este utilă tuturor pentru că nici liberalii, nici conservatorii nu sunt de o punctualitate ieșită din comun”, a precizat Ilie Sârbu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete