EXCLUSIV. Șansele ca Guvernul Cîțu să fie demis. Politologul Cristian Pîrvulescu: „Moțiunea va fi votată, dar nu va trece”

EXCLUSIV. Șansele ca Guvernul Cîțu să fie demis. Politologul Cristian Pîrvulescu: „Moțiunea va fi votată, dar nu va trece”
Sursă foto: Gov.ro
Publicat: 03/09/2021, 13:42
Actualizat: 03/09/2021, 14:06

România se confruntă de câteva zile cu o criză politică majoră, iar la nici un an de la formare, Guvernul Cîțu este pe punctul să se destrame. Gândul.ro a discutat cu politologul Cristian Pîrvulescu despre cauzele acestor probleme, despre ce șanse sunt să treacă o eventuală moțiune de cenzură AUR-USR-PLUS-PSD, dar și despre modul în care criza guvernamentală influențează alegerile interne din PNL și USR-PLUS.

Mai mult, analistul politic Cristian Pîrvulescu spune că punctul sensibil al coaliției a fost lipsa de dialog între instituții.

Această criză energizează nu atât numirea procurorilor, cât modul în care s-a făcut această numire, în condițiile în care nu a existat nici un fel de informare a administrației prezidențiale și a președintelui în urma unor reforme care vizau parlamentarizarea, adică scoaterea președintelui din numirile de procurori. În condițiile acestea, președintele aștepta un parteneriat din actuala coaliție. El voia să-și pună programul politic pe picioare, așteptându-se la o bună comunicare între instituția prezidențială și Guvern. Iar comportamentul USR PLUS care are o viziune de tipul parlamentarist-guvernamentalistă privind funcționarea coaliției exclude președintele. Alegerile parlamentare nu i-au oferit președintelui majoritatea care o aștepta, o majoritate  prezidențială care să permită o impunere cvasiautomată a reformele cu negocieri de pe poziții de forță cu celelalte formațiuni din Parlament”, explică analistul politic.

„PNL și USR au un electorat comun”

Mai mult, Cristian Pîrvulescu spune că după alegerile parlamentare din 6 decembrie a apărut o majoritatea parlamentară, iar între PNL și USR există o incompatibilitate ideologică.

În momentul de față nu se mai poate, în locul unei majorități prezidențiale pe care a avut-o doar Ion Iliescu în 92, a apărut o majoritate parlamentară care este rezultatul unor alegeri parlamentare. Președintele își folosește instrumentele pe care le are pentru a transmite informații corecte. Dacă USR participă la guvernare sau iese de la guvernare. Există între PNL și USR o incompatibilitate ideologică, au un electorat comun pe care PNL însă l-a pierdut. Cele două formațiuni au electorat liberal și PNL a devenit un partid conservator și nu avea cum să-l păstreze acest electoral. Altfel, senzația multora din USR este să se disperseze de cei din PNL.

Cristian Pîrvulescu

Întrebat dacă se va ajunge la un consens între PSD-AUR și USR pentru a demite Guvernul Cîțu, politologul spune că moțiunea se va vota, însă șansele să treacă sunt aproape inexistente: „Se va vota moțiunea, dar șansele să treacă sunt foarte mici”. În ceea ce privește alegerile interne din PNL și USR, actuala criză politică îi va întări pe termen scurt pe Florin Cîțu și Dan Barna.

Copreședintele USR Dan Barna spune că miniștrii USR PLUS vor rămâne în guvern, chiar dacă alianța va depune o moțiune de cenzură împotriva cabinetului. Miniștrii vor demisiona doar dacă moțiunea pică în Parlament, a adăugat el.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Radu Pace
Este licențiat în științe politice la SNSPA. Are un masterat în domeniul politicii europene obținut în urma studiilor urmate la SNSPA și Université mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Traian Băsescu tună și fulgeră. Cine i-a umilit finul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”