Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici ai Autostrăzii (A8) Târgu Mureş–Târgu Neamţ/ Grindeanu: Vom trece rapid la pregătirea licitației

Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici ai Autostrăzii (A8) Târgu Mureş–Târgu Neamţ/ Grindeanu: Vom trece rapid la pregătirea licitației
Sursa/ Facebook - Sorin Grindeanu
Publicat: 29/11/2023, 16:08

Executivul condus de Marcel Ciolacu a aprobat, în ședința de miercuri, indicatorii tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii ai Autostrăzii A8 Târgu Mureş – Târgu Neamţ – Secţiunea II: Miercurea Nirajului- Leghin. Potrivit ministrului Transporturilor, „se va trece rapid la pregătirea documentației pentru lansarea în licitație a contractului necesar proiectării și execuției”.

Autostrada A8 intră în linie dreaptă. Guvernul a adoptat o hotărâre (HG) prin care Secţiunea II dintre Miercurea Nirajului și Leghin poate fi scoasă la licitație. 159 de km va avea noua secțiune din Autostrada Unirii, spune Grindeanu.

Secțiunea montană a A8 (Miercurea Nirajului- Leghin) are de astăzi indicatorii tehnico- economici aprobați. Prin Hotărârea de Guvern aprobată de Executiv pentru acești 159 de km din Autostrada Unirii (A8) suntem cu un pas mai aproape de realizarea întregului proiect, a precizat ministrul Transporturilor.

Potrivit acestuia, secțiunea II din A8 va avea 265 de poduri, viaducte și pasaje, 47 de tuneluri, 5 noduri rutiere, 8 spații de servicii, 8 parcări de scurtă durată, dar și 2 centre de întreținere și coordonare.

În expunerea de motive, Guvernul precizează că în prezent legătura Moldovei cu Transilvania este deficitara, desfășurându-se în prezent doar pe doua culoare, respectiv: Târgu Mureș DN 13, DN 13A (Sovata), DN 13B (Praid-Gheorgheni), DN 12C (Gheorgheni-Lacul Roșu- Bicaz), DN 15 (Bicaz- Piatra Neamț), DN 15D (Piatra Neamț-Roman), DN 2, DN 28 – DN 24 (Târgu Frumos-Iași-Sculeni) și Târgu Mureș (DN 15) Poiana Largului, DN 15B (Poiana Largului – Târgu Neamț –  Târgu Frumos), DN 28 (Iași), DN 24 (Iași – Sculeni).

Potrivit notei de fundamentare a HG-ului aprobat astăzi, se stipulează că prin realizarea acestui proiect se urmărește completarea/revizuirea documentațiilor aferente Studiilor de Fezabilitate ale obiectivului „Autostrada Targu Mureş –
Ditrău” și „Autostrada Ditrău – Târgu Neamț” elaborate în perioada 2010 – 2011, în conformitate cu reglementările tehnice și legislația în vigoare, precum si a cerinţelor din Caietul de Sarcini.

Citiți HG-ul și NF, integral – AICI.

Cursa contra-cronometru pentru finanțarea pe PNRR

Autostrada „Unirii” A8 are aproape 320 km de la Târgu Mureș (intersecția cu A3) și până la Iași și Ungheni, la granița cu Republica Moldova.

Tronsoanele de la Târgu Mureș și până la Miercurea Nirajului (cca 25 km) și de la Leghin la Târgu Neamț și până la Moțca/DN2 (circa 30 km) sunt prinse pe finanțare PNRR, planul pe termen scurt gândit de UE pentru relansarea economiilor post-pandemie. Condiția esențială: proiectele să fie finalizate până în 2026.

Pe tronsonul montan, „de mijloc”, reactualizarea Studiului de Fezabilitate a început tocmai în 2019 și abia acum, de curând, a fost finalizată și s-au stabilit indicatorii tehnico-economici (va costa în total 6,4 miliarde de euro), iar o lansare la licitație pentru proiectare și execuție este așteptată până la final de an.

Pentru bucata Moțca/DN2 – Iași – Ungheni, abia anul acesta s-a trecut la realizarea în teren a studiilor, după ce proiectul a stat blocat mai bine de un an la etapa de selectare a traseului. (detalii AICI)

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Inaugurare fără panglici / Se circulă pe Centura Capitalei / S-a deschis lotul doi al Autostrăzii de Centură A0 Nord

UPDATE VIDEO | Florin Cîțu și-a pierdut imunitatea parlamentară / Fostul premier poate fi urmărit penal / Senatul a decis cu 90 de voturi pentru

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Devine imposibil în România. Se interzice direct prin lege. S-a votat azi, 29 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto