Guvernul Ponta își va asuma răspunderea în Parlament pentru marea descentralizare în luna noiembrie

Guvernul Ponta își va asuma răspunderea în Parlament pentru marea descentralizare în luna noiembrie
Publicat: 18/10/2013, 16:27
Actualizat: 21/05/2015, 18:14

Liderii USL au decis ca proiectul marii descentralizări să fie asumat de Guvern în Parlament în luna noiembrie, înaintea adoptării bugetului de stat pentru 2014. Premierul Victor Ponta a declarat că va purta discuții în Parlament cu toate grupurile parlamentare și că a ales să își asume răspunderea pentru a evita „sabotajul” președintelui Băsescu. Proiectul marii descentralizări a fost prezentat în exclusivitate de gândul la finalul lunii septembrie, perioadă în care premierul Ponta nega faptul că pe masa Guvernului a ajuns un astfel de proiect.

Vicepremierul Liviu Dragnea, promotorul acestui proiect în Guvern, a purtat în acest an mai multe runde de discuții cu reprezentanții autorităților locale pentru a se elabora proiectul descentralizării. Ulterior, marea descentralizare a fost negociată în interiorul USL la nivelul liderilor, în cadrul unei comisii mixte condusă de prim-vicepreședintele PNL Klaus Iohannis și vicepremierul Liviu Dragnea. Social-democrații au insistat pentru ca marea descentralizare să se realizeze în această toamnă pentru ca pe baza ei să fie proiectat bugetul pe 2014. Liberalii au fost de acord cu asumarea răspunderii, opunându-se însă ideii ca Poliția să fie descentralizată. De asemenea, inspectoratele școlare nu vor fi descentralizate, ele rămânând în subordinea Ministerului Educației.

Premierul Ponta a anunțat că se are în vedere o modificare ulterioară a legii în ceea ce privește Poliția Locală.

„Ordinea publică, Poliția rămân așa cum sunt în acest moment, nu se poate vorbi despre descentralizarea ordinii publice”, a spus Antonescu la debutul ședinței USL.

În competențele autorităților publice locale vor intra:

– serviciile de sănătate publică la nivel județean

– administrarea plajelor turistice maritime și fluviale, ale râurilor, pârâurilor

– administrarea sistemelor de gospodărire a apelor

– protecția mediului, pescuit și acvacultură

– administrarea unităților sportive și de tineret, a taberelor școlare, centrelor de agrement, caselor de cultură ale studenților, precum și a cluburilor sportive de la
nivel local;

– dezvoltare și promovare turistică;

– organizează și desfășoară activități educative extrașcolare/de tip nonformal prin cluburile copiilor;

– protejarea patrimoniului cultural de pe teritoriul județului

– administrarea porturilor de fluviale interes județean

– implementarea programelor județene în domeniul tineretului și sportului

Ministerul Sănătății

Direcțiile Județene de Sănătate publică, fără funcția de inspecție și control trec sub CJ, centrele de aparatură medicală, centrele de tratament, centrele medicale și ambulatorii de specialitate vor trece în subordinea autorităților locale.

Vicepremierul Liviu Dragnea a precizat că în procesul de descentralizare nu va intra Casa Națională de Asigurări de Sănătate. De asemenea, dispeceratele Ambulanței vor fi integrate în cele ale SMURD-ului, urmând să existe o corelare între ele.

Ministerul Agriculturii

De la Ministerul Agriculturii vor fi transferate în subordinea autorităților locale direcțiile județene fără unitatea fito-sanitară, oficiile județene de studii pedologice și agronomice, casele agronomului.

De asemenea, camerele agricole actuale, care sunt în subordinea CJ-urilor, se vor reuni într-o structură care se va numi Oficiul Județean Agricol și care va trece sub autoritatea Consiliului Județean.

Minsterului Mediului

Plajele turistice, maritime și fluviale, dar și cele ale râurilor, pârâurilor vor trece în subordinea autorităților locale.

De asemenea, de la ministerul Mediului va pleca în teritoriu Agenția Județeană pentru protecția Mediului, care va intra în subordinea Consiliului Județean și Agenția pentru Pescuit și Acvacultură.

Ministerul Muncii

În privința ministerului Muncii s-a ajuns la o situație de compromis în privința descentralizării. Astfel, Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă nu va fi descentralizată, în timp Agenția Națională pentru Prestații Sociale va fi descentralizată.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a reușit să-și convingă colegii de guvernare să nu descentralizeze ANOFM, invocând faptul că se pun în pericol finanțările externe.

Ministerul Tineretului și Sportului

„Trec sub autoritatea și în coordonarea autorităților locale Direcția Județeană pentru Tineret și Sport, bazele sportive și de tineret, taberele școlare și centrele de agreement, cluburile sportive și casele de cultură ale studenților. Bazele sportive, taberele și casele de cultură ca și patrimoniu vor trece în domeniul public al județului sau al localității după caz”, a precizat vicepremierul Liviu Dragnea, la finalul întâlnirii în care s-a decis cum va fi descentralizat Ministerul condus de Nicolae Bănicoiu.

Ministrul a prezentat săptămâna aceasta la ședința Comisiei Mixte pentru descentralizare lista bazelor sportive care urmează să treacă în subordinea autorităților locale.

Ministerul Transporturilor

Cele mai importante schimbări de la Ministerul Transporturilor se referă la faptul că Metrorex va trece în subordinea Consiliului General al Municipiului București, iar administrarea porturilor fluviale la Consiliile Județene.

Adminstrarea porturilor fluviale și societatea de transport Metroul București să treacă în subordinea CGMB.

În cadrul discuțiilor din interiorul USL nu s-a ajuns la un acord pentru ca Autoritatea Metropolitană de Transport București să treacă la CGMB, așa cum era prevăzut în proiectul inițial.

Ministerul Culturii

„În ceea ce privește Ministerul Culturii , cu excepția funcțiilor de control și inspecție, direcțiile județene pentru cultură și patrimoniu trec în subordinea CJ precum și imobilele care reprezintă săli sau grădini de spectacol cinematografic”, a declarat vicepremierul Dragnea, despre cum va fi realizată descentralizarea la Ministerul Culturii.

În schimb, patru cinematografe mari vor rămâne la minister.

Turism

Autoritatea Națională pentru Turism va trece la Consiliile Județene, care vor avea competențe de autorizare și clasificare în turism.

Ministerul Educației

Ministerul Educației va fi cel mai puțin implicat în procesul de descentralizare, existând o singură prevedere, cea privind învățământul tehnic și profesional.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Programul spațial civil al Chinei este de fapt militar, avertizează NASA