Întâlnire decisivă Ponta – Antonescu. Surse PNL: Iohannis ar putea să-și anunțe DEMISIA de la Primăria Sibiu

Întâlnire decisivă Ponta - Antonescu. Surse PNL: Iohannis ar putea să-și anunțe DEMISIA de la Primăria Sibiu
Publicat: 10/02/2014, 08:06
Actualizat: 29/07/2014, 18:33

Liderii USL Crin Antonescu și Victor Ponta se vor întâlni luni dimineață, în mod oficial, pentru a clarifica situația nominalizărilor făcute de PNL pentru mai multe ministere. În acest weekend, cei doi au mai avut discuții neoficiale despre schimbările făcute de liberali în echipa guvernamentală. Prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis, a fost propus să preia funcția de vicepremier și ministru de Interne, Eugen Nicolăescu a fost nominalizat la ministerul Finanțelor, Cristian Bușoi să conducă Sănătatea, iar lui Teodor Atanasiu i s-a încredințat ministerul Economiei.

Principalul subiect aflat pe agenda discuțiilor îl reprezintă situația primarului municipiului Sibiu, Klaus Iohannis. Acesta a precizat că analizează dacă poate rămâne primar și membru al Guvernului, lăsând de înțeles însă că va opta pentru o funcție dacă legea îi cere acest lucru. Surse din PNL au declarat pentru gândul că Iohannis își va da demisia de la Primărie, dacă la întâlnirea Ponta – Antonescu se va ajunge la un consens în ceea ce-l privește. După discuția celor doi lideri, urmează o ședință a Uniunii Social Liberale.

Crin Antonescu a precizat că PNL nu va retrage nominalizarea lui Klaus Iohannis pentru funcțiile de vicepremier și ministru de Interne și că acest lucru nu este o chestiune care se va negocia la întâlniarea cu Victor Ponta. Liderul PNL a adăugat că acest post revine liberalilor, conform înțelegerii avută cu partenerii de guvernare.

Social-democrații și-au exprimat în weekend rezerva față de nominalizarea lui Iohannis pentru funcția de vicepremier, deoarece Daniel Chițoiu avea în atribuțiile de vicepremier responsabilități pe zona economică, iar Iohannis va prelua ministerul de Interne. Liberalii nu doresc ca Iohannis să devină subordonat în Guvern vicepremierului Gabriel Oprea, cel care are în atribuții zona de securitate națională. Decizia premierului Ponta în cazul Iohannis urmează să fie discutată și în cadrul Biroului Politic Național al PSD, programat mâine pentru 14.30.

Liderul PSD din Senat, Ilie Sârbu, a declarat pentru gândul că Iohannis va trebui să se decidă dacă rămâne la Primăria Sibiu sau vrea să facă parte din echipa guvernamentală. Totodată, Sârbu le-a transmis liberalilor că nu pot impune anumite decizii premierului, dacă acesta nu este de acord cu ele.

„La final, tot premierul va decide cu cine va lucra. Mi se pare de bun simț chestia aceasta, nu poți să impui pe cineva. Nu vorbesc de un caz special aici, vorbesc de o procedură, nu că unul sau altul ar avea probleme. E prea mult spus să vină și să spună: aceasta este propunerea noastră și la revedere. Nu se poate discuta așa. Acesta este tonul pe care l-am simțit în ultimele zile. Că acum intră ei la guvernare, ca și cum doi ani de zile au fost pe stradă”, a spus Sârbu.

Crin Antonescu și Victor Ponta vor trebui să decidă dacă se schimbă structura Guvernului, mai ales prin atribuțiile la nivel de vicepremier, și atunci întreg Executivul va cere un nou vot în Parlament sau se va găsi o soluție prin care nominalizările PNL să nu conducă la un asemenea demers în Parlament.

„Am văzut propunerile făcute de colegii liberali. Sunt oameni de valoare, în frunte cu domnul Iohannis pe care nu doar că îl doresc în Guvern, dar cred că ar aduce un plus Guvernului. Celelalte decizii tehnice, cum vom proceda în continuare, le vom lua în țară, împreună, cu calm și cu gândul cum e mai bine pentru sarcina principală a Guvernului de a-și continua programul pe trend pozitiv al României. Am o relație foarte bună cu domnul Iohannis. Ne cunoaștem de ceva timp. Cred că ar fi un mare câștig pentru Guvern. Exact, pozițiile, astea sunt lucrurile pe care o să le discutăm la conducerea coaliției”, a declarat Ponta pentru TVR.

Liderul PNL a ținut să precizeze că liberalii nu au cerut o lege specială, care să-i permită lui Klaus Iohannis să rămână și primar și să aibă și funcții în Executiv.

„În momentul în care se va ivi o posibilă situație de incompatibilitate, ea va fi rezolvată. Nimeni nu va fi incompatibil, nimeni nu va încălca legea, nimeni nu va solicita o lege specială”, a spus Antonescu.

În cazul demisiei lui Iohannis de la Primăria Sibiu, urmează să fie organizate alegeri pentru postul rămas vacant. Alegerile vor fi organizate cel mai probabil, după alegerile europarlamentare. Dacă vor apărea probleme în Guvern, Iohannis va putea peste câteva luni să candideze din nou pentru funcția de primar al municipiului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Claudia Pătrășanu a cedat nervos 😲 Artista i-a deschis proces în instanță lui Gabi Bădălău:...
FOTO. Imagini cu gimnasta fără inhibiții! Face o avere din poze pentru bărbați
Un bărbat care a stat 22 de ani la închisoare a evadat chiar în ziua...
Ioana Tufaru a pierdut lupta! Totul a fost în zadar!
2.450 euro pe mp, preţul mediu al unui apartament nou în Cluj. Comparaţie cu Bucureşti...
Anvelopele reșapate sau cauciucuri noi dar ieftine? Care sunt mai bune și ce diferență de...
Ajutor pentru pensionari din octombrie 2023! Banii se acordă prin casele de pensii
O recunoașteți? Este fiica unui primar din Iași și face furori în mediul online. Andreea...
HOROSCOP 25 SEPTEMBRIE 2023. Unii nativi pot avea idei inovatoare şi inspiraţie astăzi
Cel mai nou cuplu din showbiz! I-am prins împreună 😁 Ex-soția unui politician celebru, noapte...
SEMNELE care ANUNȚĂ un divorț! Dacă femeia face așa, ESTE CLAR că nu mai e...
HALEP E NEVINOVATĂ! I-au răsturnat verdictul
Imagini nemaivăzute cu Putin. Cum arăta înainte de-a ajunge președinte
O femeie a amestecat 3 ingrediente banale și ieftine din casă și a obținut cea...
BANCUL ZILEI. Bulă: De ce nu-mi răspunzi la telefon? Bubulina: Eram la baie, mă machiam...
„Mi-am lăsat familia și nu regret”. Florin Busuioc surprinde pe toată lumea cu o mărturisire...