Klaus Iohannis cere UE să ia măsuri „mai hotărâte” astfel încât prețul energiei să scadă

Klaus Iohannis cere UE să ia măsuri „mai hotărâte” astfel încât prețul energiei să scadă
Klaus Iohannis Sursa FOTO: presidency.ro
Publicat: 07/10/2022, 13:28

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că la nivelul Uniunii Europene este nevoie să se ia măsuri „mai hotărâte” decât până în prezent astfel încât preţul energiei să scadă. În plus, el a subliniat că este nevoie şi de diversificarea resurselor pentru energie la modul general.

„E nevoie de măsuri mai hotărâte decât am avut până acum pentru a duce preţul energiei în jos”, a precizat șeful statului.

Klaus Iohannis: „Să despărţim piaţa gazului de piaţa electricităţii”

Înainte de a participa la reuniunea informală a Consiliului European de la Praga, Iohannis a declarat: „Cu toate sancţiunile, cu toate măsurile, care au fost bune şi care s-au luat până acum, nu s-a reuşit încă o coborâre semnificativă a preţurilor energiei şi asta înseamnă că trebuie să fim mai hotărâţi. Eu rămân la propunerea mea – să despărţim piaţa gazului de piaţa electricităţii şi cred că din ce în ce mai mulţi din Consiliu sunt de aceeaşi părere. Sper să se convingă şi Comisia că asta este una dintre măsurile care poate să dea rezultate”.

În opinia lui Klaus Iohannis, este nevoie şi de diversificarea resurselor pentru energie la modul general.

„Aici avem ceva progrese, dar încă prea puţine. Interconectorul Grecia – Bulgaria a început să funcţioneze, dar capacitatea trebuie crescută. Capacitatea porturilor europene pentru LNG, pentru gaz lichefiat, trebuie crescută şi alte măsuri”, a afirmat Iohannis.

Anexările de teritorii făcute de Rusia, condamnate ferm

Consiliul European va discuta la Praga şi despre situaţia din Ucraina.

„Vom condamna categoric anexările de teritorii de către Rusia, nerecunoscute, dar, în acelaşi timp, vreau să salut expres adoptarea celui de-al optulea pachet de sancţiuni, care a fost aprobat în discuţiile din săptămâna care a trecut. Pe de altă parte, vom discuta câteva măsuri, sper destul de concrete, legate de iarna care vine – cum putem să sprijinim Ucraina pentru a trece peste iarna care va veni” – Klaus Iohannis

Potrivit şefului statului, discuţiile din cadrul reuniunii Consiliului European vor viza şi chestiuni legate de economie la modul general: „Măsuri care vin să prevină o recesiune în Europa sunt evident necesare”.

Cu privire la propunerea avansată de preşedintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, privind plafonarea temporară a preţurilor la gazele naturale, preşedintele Iohannis a reiterat că experţii CE trebuie să vină cu detalii pentru această limitare a preţurilor, astfel încât să nu afecteze furnizori precum Norvegia, care livrează o treime din gazul european.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase