Klaus Iohannis, prima reacție despre „GAURA” din buget: „Cât voi avea un cuvânt de spus, nu vor exista tăieri de salarii. Nu agreez măsuri alandala”

Publicat: 13/04/2023, 13:23
Actualizat: 13/04/2023, 14:08

Președintele Klaus Iohannis a avut prima reacție publică legată de „gaura de la bugetul de stat”.  „Nu vor exista tăieri de salarii. Nu agreez măsuri alandala”, a subliniat șeful statului.

„Este, într-adevăr, o discuție în spațiul public care a luat-o într-o direcție complet greșită. Situația economică din România este bună. Avem creștere economică, avem dezvoltare, chiar dacă suntem în mijlocul unei crize declanșate, în principal, de războiul din Ucraina.

România dispune de oportunități imense de a beneficia de bani europeni. Când s-au negociat fondurile europene și PNRR, am fost cu o echipă la Buxelles și am negociat patru zile pentru 80 de miliarde de euro fonduri europene și fonduri pentru PNRR pentru proiecte din România.

Este o oportunitate imensă. Treaba Guvernului este să creeze cadrul ca acești bani să fie atrași în folosul firmelor românești și al românilor. Asta trebuie să facă Guvernul”, a spus Klaus Iohannis, într-o conferință de presă susținută la Constanța.

Iohannis: „Nu vor fi tăieri de salarii”

„Când s-a construit bugetul pe 2023 a exista o supra-evaluare a capacităților de colectare. Guvernul a crezut că cei de la Fisc vor colecta mai mulți bani, dar nu există nicio gaură și nu există nicio perspectivă tristă.

Trebuie corectate lucrurile. Fiscul trebuie să se miște un pic mai bine, dar trebuie corectată și pe partea de cheltuieli. La numite capitole, banii trebuie să fie folosiți mai judicios.

Nu e nevoie de tăieri. Ideea mea și a Coaliției nu este să băgăm România în vreun scenariu de austeritate. S-a dovedit, când am avut criza bancară, că austeritatea nu este o soluție. Sper să rețină bine toți politicienii și toți cvasi-politicienii.

Nu vor exista tăieri de salarii. Nu-mi doresc ca românii să o ducă mai rău, ci să o ducă mai bine. Nu există un astfel de concept nici la nivelul meu, nici la nivelul Coaliției. E ultimul lucru pe care mi-l doresc acum, în prag de sărbători, e să își facă românii griji că vor fi tăieri de salarii sau vor fi dați afară.

Cât voi avea un cuvânt de spus, nu vor exista tăieri de salarii. Nu agreez măsuri alandala, a adăugat șeful statului.

Președintele României, Klaus Iohannis, a fost prezent joi la Renewable Energy School of Skills (RESS) – Școala Internațională de Competențe în Energie Regenerabilă de la Constanța. Ulterior, el a susținut o declarație de presă.

Reduceri de cheltuieli

Ministerele au avut termen să depună miercuri planurile de reduceri de cheltuieli, dar acestea nu au fost dezbătute în ședința Executivului.

Executivul a anunțat anterior intenția de a identifica economie de cheltuieli de 20 de miliarde de lei, reprezentând 3,3% din bugetul general consolidat de 608 miliarde de lei. Astfel, au fost cerute măsuri din partea ministerelor pentru reducerea cu 6% a creditelor bugetare.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a dat asigurări că nu vor fi adoptate creșteri de taxe, ci problemele de la buget vor fi rezolvate prin ajustarea cheltuielilor, însă fără tăieri de salarii, concedieri sau renunțarea la investiții.

Și ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat miercuri că este exclusă tăierea salariilor pentru a se diminua cheltuielile. El a adăugat că propunerea privind ministerul pe care îl conduce vizează reducerea cu 20% a cheltuielilor cu combustibilii și cu deplasările, dacă acestea pot fi amânate.

Exemple de reduceri (informație pe surse Profit.ro)

  • Ministerul Finanțelor – reducere de cheltuieli de circa 380 milioane lei
  • Ministerul Transporturilor – reducere de 400 milioane lei din rezerva de 732 milioane lei
  • Ministerul Economiei – în jur de 10 milioane lei, 18% din bugetul de bunuri și servicii
  • Ministerul Culturii – circa 2 milioane de lei Ministerul Muncii – reduceri nu foarte mari la cheltuieli precum carburanți și deplasări.
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...