LISTA lui Barroso pentru Ponta: „progrese în numirea persoanelor în justiție” și „un exemplu acolo unde sunt probleme de corupție”

Redactor:
Anca Simina
LISTA lui Barroso pentru Ponta: „progrese în numirea persoanelor în justiție” și „un exemplu acolo unde sunt probleme de corupție”
În urma întâlnirii pe care a avut-o astăzi la Bruxelles cu premierul Victor Ponta, președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a formulat public două mari așteptări pe care insituțiile europene le au în ceea ce privește România.

În urma întâlnirii pe care a avut-o astăzi la Bruxelles cu premierul Victor Ponta, președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a formulat public două mari așteptări pe care insituțiile europene le au în ceea ce privește România. Prima este legată de selecția magistraților numiți în funcții de conducere, în condițiile în care una din marile dispute dintre președinție și guvern vizează numirea Procurorului General și a șefului DNA. A doua se referă la rezolvarea problemelor de corupție, recentul Raport MCV menționând situația miniștrilor cu probleme penale, Liviu Dragnea și Relu Fenechiu, dar și a parlamentarilor Ion Stan, Laszlo Borbely și Victor Paul Dobre, pentru care Camera Deputaților a respins mai multe cereri ale procurorilor.

„Trebuie să vedem progrese în numirea persoanelor în justiție, noul guvern și noul parlament trebuie să dea un exemplu acolo unde sunt probleme de corupție”, a spus Jose Manuel Barroso la finalul „discuției foarte sincere” pe care a avut-o cu Victor Ponta inclusiv pe tema Raportului MCV. Președintele CE a indicat și instituțiile pe care recomandările sale le vizează: „e nevoie ca noul guvern, noul parlament să stimuleze reformele”.

Critic în privința mai multor pasaje din Raport, la București, premierul Victor Ponta și-a însușit la Bruxelles „recomandările” lui Jose Manuel Barroso, angajându-se chiar la îndeplinirea lor. „Chiar și fără MCV, sunt deplin angajat față de independența justiției. Mă voi strădui să îndeplinesc toate angajamentele guvernului. Sunt sigur că următorul raport, la sfârșitul anului, va cuprinde pe lângă progrese, și recomandări clare pe care guvernul si parlamentul să le poată aplica”, a spus Ponta.

Barroso: „autoritățile române s-au angajat pentru a corecta” campaniile de presă anti-magistarți

Președintele Comisiei Europene a făcut clarificări și în legătură cu pasajele intens dezbătute la București care menționează campaniile de presă care au avut ca efect discreditarea unor magistarți. „Pentru noi, libertatea presei este sfântă. Nu avem nicio intenție să propunem reglementarea presei. Dar nu putem să nu ținem seama că am primit plângeri de la CCR, de la CSM în legătură cu campaniile orchestrate în presă împotriva unor magistrați. Aici avem o problemă din punct de vedere al independenței justiției”, a spus Barroso. 

În ciuda criticilor intense ale USL privind această mențiune, Jose Manuel Barroso a anunțat că la Bruxelles există deja un angajament al autorităților române de a corecta astfel de derapaje, fără a menționa însă soluțiile concrete. „Am considerat că este important să menționăm că există aceste probleme și avem angajamentul autorităților române pentru a le corecta”, a spus președintele CE.

„Angajamentele autorităților române” au fost practic asumate tacit și de Victor Ponta. „Am vorbit despre problema presei și domnul președinte

La întâlnirea Ponta-Barroso a fost discutată și situația fondurilor europene care riscă să fie blocate, după avertismente repetate din partea CE, ca și perspectiva aderării României la Spațiul Schengen, sprijinită de Comisie, dar condiționată de mai multe state membre de ridicarea monitorizării pe Justiție.

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Ce salarii sunt în Poliție – cât câștigă lunar un subofițer și cât primește un...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Anunțul lui Nelu Tătaru în noapte pentru milioane de români. Cum vine vaccinul
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Bianca Drăgușanu s-a întors la milionarul turc! Cum s-a dat de gol?
Inchide