MOȚIUNE DE CENZURĂ. CADE guvernul Ungureanu? Pe ce parlamentari se bazează puterea și opoziția

MOȚIUNE DE CENZURĂ. CADE guvernul Ungureanu? Pe ce parlamentari se bazează puterea și opoziția
Publicat: 26/04/2012, 20:17
Actualizat: 28/04/2012, 10:37

Cu o zi înaintea moțiunii de cenzură, miza USL sunt parlamentarii independenți și cei ai minorităților, cei de la care opoziția ar putea obține cele 10 voturi necesare pentru a răsturna guvernul Ungureanu. PSD și PNL, în cazul unei mobilizări excepționale, s-ar putea baza pe 222 de voturi din cele 231 necesare trecerii moțiunii. În aceste condiții, la mare căutare sunt 9 independenți, dar și cei 17 parlamentari ai minorităților, care, deși la putere, dau emoții Coaliției de această dată.

Cum deja dintre independenți și de la minorități unii parlamentari au anunțat că vor vota în favoarea moțiunii, tensiunea este maximă atât în tabăra puterii, dar și a opoziției. Useliștii l-au chemat inclusiv pe deputatul Ioan Chisăliță, aflat într-o perioadă de recuperare după un accident grav. „Suntem la 3-4 voturi de căderea guvernului. Surpriza ar putea să ne-o facă minoritățile”, a comentat un lider PDL. Socoteală care se potrivește și cu cea a liderului PNL Dan Radu Rușanu care a susținut că opoziția mai are nevoie de doar 4 voturi pentru a răstrurna guvernul.

Care este raportul de forțe în Parlament

USL are pe hârtie 223 de parlamentari. Unul dintre ei însă, deputatul PNL Virgil Pop, este scos din calcule fiind arestat, opoziției rămânându-i astfel 222 de oameni. Coaliția beneficiază, teoretic, de votul a 227 de senatori și deputați, în care sunt incluși și cei ai minorităților (PDL-155, UDMR-28, UNPR-27 și minorități 17).

Independenți sunt pe hârtie 10, însă unul dintre ei, Mihail Boldea, se află în imposibilitatea de a se prezenta la lucru, fiind arestat. Astfel, numai votul celor nouă independenți ar fi suficient pentru dărâmarea Guvernului.

Dușa: „Vor fi toți prezenți”

PSD și PNL promit o mobilizare fără precedent, apelând chiar și la deputatul Ioan Chisăliță, care în urma unui accident rutier s-a aflat în ultimul an în imposibilitatea de a veni la parlament.

„Vor fi prezenți toți parlamentarii USL, inclusiv colegul nostru care a avut acel accident extrem de grav”, a declarat, pentru gândul, liderul deputaților PSD, Mircea Dușa. El a precizat că are asigurări că și în tabăra PNL este mobilizare maximă, ultimele calcule urmând să fie puse la punct într-o sedință a grupurilor parlamentare ale USL, care a avut loc joi seară.

Cu o zi înainte, optimist, Victor Ponta a făcut socoteala anunțând că opoziția se bazează cert pe 225 de parlamentari.

Ce spun independenții

„Votez pentru, cu bilele la vedere. Cu ambele mâini votez”, a declarat deputatul independent Mircia Giurgiu, care a fost exclus din PDL după ce a votat, în 2010, o moțiune împotriva guvernului Boc. Daniel Oajdea, și el intrat în Parlament sub sigla PDL, dar exclus pentru că a votat o moțiune de cenzură, spune că încă nu s-a decis.

Un alt parlamentar care dă emoții puterii este senatorul Cezar Măgureanu, care deși până de curând membru UNPR, acum, ca independent, merge pe mâna PNL. „Voi vorbi cu Dan Radu Rușanu și mă voi consulta cu el. Până joi seara voi ști cu cine votez”, a declarat el, citat de Mediafax.

Independenții Gheorghe Zoicaș și Ioan Munteanu pun condiții. „Dacă va fi remaniat ministrul Dezvoltării votez împotriva moțiunii”, a spus Zoicaș. „Dacă toți cei de la USL vor fi prezenți și vor vota moțiune, atunci o să votez și eu. dacă nu, nu”, a declarat Ioan Muntean.

Fost deputat PSD, Oana Mizil a declarat că va vota cum îi va cere electoratul. „Voi veni la dezbaterea moțiunii și voi vota așa cum îmi cere electoratul, cei care m-au ales. Votul este secret”, a spus Oana Mizil, pentru Mediafax.

Mircea Geoană, independent și el, spune că șansele moțiunii sunt semnificative. „Moțiunea de cenzură are șanse semnificative să fie adoptată pentru că Guvernul Ungureanu s-a dovedit până acum prea puțin diferit de Guvernul Boc”, a spus el.

Ce spun minoritățile

Nici poziția minorităților nu este clară, acestea dând în continuare emoții Coaliției susținând că nu au luat încă o decizie fermă în privința votului. Asta în condițiile în care PDL, UNPR și UDMR au convenit să-și țină parlamentarii în bănci la votul moțiunii.

Liderul grupului, Varujan Pambuccian, a pus și el condiții, accentuând problema reîntregirii salariilor bugetarilor. „De trei luni tot cerem asta și nu am văzut niciun rezultat. Nu votez dacă până în iunie nu se dau banii înapoi la salarii”, a declarat el, pentru gândul.

Dacă săptămâna trecută Niculae Mircovici declara că nu va vota moțiunea, acum s-a răzgândit, spunând că va veni la vot și se va exprima atunci. „Eu voi participa la vot, voi fi în sală și voi vota secret. Sunt argumente și pro și contra care trebuie analizate. Vom vedea atunci”, a declarat Mircovici, pentru gândul.

Deși a oscilat în opinia sa, reprezentantul ucrainienilor în Parlament, Ștefan Buciuta, a spus că el nu ar vrea această schimbare de Guvern, cel puțin nu acum.

„Personal nu am nicio nemuțumire nici față de premier, nici față de Guvern. Mie îmi place foarte mult de Ungureanu, îl știu de mai mult timp. Ce putea să facă mai mult în 2-3 luni de mandat? Consider că nu este momentul să cadă Guvernul în apropierea alegerilor locale”, a declarat deputatul, pentru gândul.

Citește aici pozițiile celorlați deputați aparținând minorităților

Cum votează ultimii plecați din PDL

Senatoarea Mihaela Popa, care a trecut recent la PNL, s-a declarat foarte dezamăgită de actualul Guvern. „Nu am ceva împotriva lui Ungureanu, ci împotriva guvernului. Răzvan Ungureanu este un model, dar ar trebui să dea voie și la alții, așa cum a crescut el ar trebui să dea voie și la generațiile următoare. Erau așteptări foarte mari pentru mulți oameni, dar au dezamăgit”, a spus Popa, contactată de gândul.

Senatoarea a adăugat și faptul că dacă lui MRU i s-ar da o a doua șansă, cu alți miniștri, ar face o treabă mai bună. „Vorbim de experiență și expertiză. O valoare nu înseamnă tinerețe. Uitați-vă la ce miniștri a propus PDL-ul. Credeți că ei au expertiză?”, a mai spus ea.

Recent trecuți de partea Opoziției, senatorul Petru Filip și deputatul Valentin Rusu au spus că vor respecta decizia partidelor din care fac parte acum, adică vor ca moțiunea să treacă. „Este o decizie politică. M-a dus în PSD și voi vota ca atare. Ce s-a făcut până acum n-a fost nici mai rău, nici mai bun, a rămas în același registru”, a declarat Petru Filip, pentru gândul.

Oltean: „Nu avem o liniște totală, dar avem o liniște normală vizavi de moțiune”

Chiar dacă lupta este strânsă, liderii PDL se declară optimiști. „Toate lucrurile sunt luate în considerare. Partidul este mobilizat și coaliția este mobilizată pentru moțiunea de cenzură. Am convingerea că nu va trece moțiunea de cenzură”, a declarat președintele Senatului, Vasile Blaga.

„Nu am niciun fel de emoție, eu nu cred că va trece moțiunea, dar nu am niciun fel de emoții în niciun fel de situație”, a precizat și vicepreședintele PDL Elena Udrea.

Secretarul general al democrat-liberalilor, Ioan Oltean, recunoaște totuși că o oarecare emoție există. „Nu avem o liniște totală, dar avem o liniște normală vizavi de moțiune”, a spus el adăugând optimist „Vă asigur la modul cel mai serios că moțiunea nu va trece”.

Cu toate acestea, PDL nu se poate baza, cel puțin teoretic pe toți parlamentarii săi. De exemplu, deputatul Cătălin Croitoru anunțând că va vota la moțiunea de cenzură, iar senatorul Ioan Sbârciu nu este hotărât dacă trece la PC sau rămâne la PDL.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?