Nicolae Ciucă, după o rundă tensionată de negocieri: „Am finalizat 99,99% din programul de guvernare”

Nicolae Ciucă, după o rundă tensionată de negocieri: „Am finalizat 99,99% din programul de guvernare”
Sursa foto: Administrația Prezidențială
Publicat: 20/11/2021, 19:29

Nicolae Ciucă, propunerea PNL pentru poziția de premier, a declarat sâmbătă seara, la finalul negocierilor cu PSD și UDMR, că cele trei partide au finalizat programul de guvernare și acordul politic în proporție de 99%. El a precizat că nu mai sunt ministere disputate.

Momentan nu s-a luat nicio decizie în privința premierului, iar negocierile vor continua și duminică, dar luni cele trei partide se vor prezenta la Cotroceni cu o propunere clară. S-au stabilit și datele de rotație a premierilor.

Ciucă spune că s-a luat și decizia desființării până la 31 martie a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) care va fi înlocuită însă de o altă structură. Acesta nu a oferit detalii despre ce atribuții va avea noua structură.

„Am finalizat programul de guvernare, 99,99%. Acum se recitește. Am finalizat acordul politic. Am finalizat partea de conținut a guvernului pe cele două variante, premier PSD și PNL. Urmează ca mâine să ne revedem și să negociem pe celelalte capitole, astfel încât până mâine seară să închidem”, a declarat Nicolae Ciucă.

De asemenea, Ciucă a refuzat să spună cum s-au împărțit ministerele și ce minister va coordona programul de investiții Anghel Saligny.

Ciolacu: Am echilibrat anumite lucruri, un raport de forțe în interiorul Guvernului

Marcel Ciolacu, liderul PSD, spune că dacă PSD-ul are primul-ministru, se egalizează numărul de ministere, iar dacă va veni PNL cu premierul, atunci PSD are mai multe ministere.

”Pentru că dl Ciucă are un mandat de la PNL să fie prim-ministru, iar eu am un mandat de la PSD să fiu prim-ministru. Deciziile vin în interiorul partidului, este normal ca atât eu cât și dl Ciucă să luăm aceste decizii (în interiorul partidelor). Până luni când vom merge la Cotroceni vom lua aceste decizii și vom merge cu o singură variantă. Am avut niște negocieri, am echilibrat anumite lucruri, un raport de forțe în interiorul Guvernului, iar în acest moment o să ne întoarcem în fața colegilor și o să luăm o decizie”, a declarat Ciolacu.

Kelemen Hunor: Vom avea o propunere de premier și vom merge cu ea la Cotroceni

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, spune că Ministerele Dezvoltării, Mediului și Sportului rămân la formațiunea pe care o reprezintă. ”Vom avea o propunere de premier și vom merge cu ea la Cotroceni. Noi am luat decizia să nu intrăm în această rotativă, așa că vor rămâne doar PNL și PSD să dea premierul. Am stabilit doar datele de rotație a premierilor”, a declarat Hunor.

Ședința în care PNL, PSD și UDMR au negociat structura noului Executiv a fost una extrem de tensionată. Surse apropiate discuției au relatat că din sală s-a auzit vocea ridicată a președintelui PSD, Marcel Ciolacu, dar și liderii PNL Gheorghe Flutur și Rareș Bogdan au ridicat tonul.

Disputele vizează împărțirea ministerelor și pe desființarea Secției speciale. Președintele PNL Florin Cîțu, care le-a spus vineri colegilor că nu este de acord cu ce s-a negociat până acum, nu mai participă sâmbătă la negocieri. Florin Cîţu vrea Ministerul Finanţelor şi Ministerul Justiţiei şi nu acceptă majorările de pensii, alocaţii, agreate de premierul propus de PNL, Nicolae Ciucă, şianunţate în cursul zilei de vineri.

UDMR, în schimb, a venit cu opt reprezentanți în delegație, pentru a susține necesitatea de a rămâne cu cele trei ministere pe care le deține – Dezvoltare Regională, Mediu, Tineret și Sport.