Plagiatul lui Victor Ponta, subiect de discuție în Senat. Aleșii au respins introducerea plagiatului ca infracțiune în Codul Penal

Plagiatul lui Victor Ponta, subiect de discuție în Senat. Aleșii au respins introducerea plagiatului ca infracțiune în Codul Penal
Publicat: 04/03/2015, 19:16
Actualizat: 04/12/2015, 13:46

Plagiatul ar fi putut deveni infracțiune, potrivit Codului Penal, dacă senatorii ar fi dat un vot favorabil pe o inițiativă legislativă în acest sens. Proiectul de lege, depus de senatorul independent Valeriu Todirașcu, prevedea faptul că cine plagiază să facă închisoare de la șase luni până la trei ani, sau să plătească o amendă. Acesta a fost respins cu 85 de voturi „pentru”, 28 voturi „împotrivă” și trei abțineri.

„Folosirea sau prezentarea ca originală a unei lucrări scrise sau a unei comunicări orale, inclusiv în format electronic, în care au fost incluse texte, expresii, idei, demonstrații, date, ipoteze, teorii, rezultate ori metode științifice extrase din opere scrise, inclusiv în format electronic, ale altor autori, fără a menționa acest lucru și fără a face trimitere la sursele originale, dacă are ca rezultat obținerea unei diplome, unui titlu universitar sau academic sau a unei poziții profesionale, în condițiile în care, dacă această reprodecere fără citarea autorului ar fi recunoscută la timp, autoritatea respectivă nu ar fi acordat diploma, titlul sau poziția, constituie infracțiune și se sancționează cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, se arată în amendamentul făcut de Todirașcu , la articolul 348 din Codul Penal.

Cu toate acestea, Guvernul nu susține această inițiativă, invocând o prevedere similară deja existentă în legea 8/1996 privind drepturile de autor.

CITEȘTE AICI POZIȚIA GUVERNULUI

Pe de altă parte, membrii opoziției au acuzat că se protejează infracțiunea de plagiat, dându-l exemplu pe premierul Victor Ponta. Senatorul PNL Nicolae Vlad Popa a invocat o „chichiță” din legea drepturilor de autor, care prevedere faptul că cei care plagiază pot fi pedepsiți doar dacă cei lezați depun o plângere.

„Noi ne gândim la cel mai important plagiator din România, care este primul ministru Victor Ponta. Dar noi trebuie să ne gândim că există un pericol în această țară, a copia pentru a câștiga ceva sau pentru a lua un titlu. Acesta este pericolul, dăm un exemplu la o generație care poate să înțeleagă că merge și așa. Asta e rău de tot. În actuala legislație e o chichiță, de care s-a profitat excepțional: singurii care au voie să facă plângeri sunt persoanele lezate, adică cei după care s-a copiat. În situația unui personaj politic foarte puternic, cine credeți că va face plângere? Nu se face dreptate pentru că există această chichiță. Să lăsăm procurorul să facă anchetă, nu să se întâmple așa cum s-a întâmplat”, a spus senatorul Popa.

În expunerea de motive, inițiatorul Valeriu Todirașcu a explicat că furtul intelectual, pe lângă faptul că este practicat încă din școala primară, poate dăuna imaginii României, prin nerecunoașterea pe plan internațional a diplomelor.

„Furtul intelectual se exersează încă din șocala primară, când copiii prezintă la școală referate realizate prin metoda copy-paste de pe internet, fără ca acest fenomen să fie combătut eficient. Perpetuarea acestor practici și lipsa pedepselor exemplare în cazurile de plagiat vor duce în situația în care diplomele și titlurile obținute în România să nu mai fie recunoscute pe plan internațional, ceea ce ar însemna o sancțiune severă, nemeritată, pentru cei care își obțin titlurile respective pe merit”, se arată în expunerea de motive.

În plus, și Todirașcu susține că actuala legislație s-ar aplica doar dacă persoana care se consideră plagiată depune o plângere în acest sens.

„Legea ar trebui să pedepsească plagiatul indiferent dacă autorul originalului se consideră prejudiciat și dacă reclamă sau nu furtul intelectual, pentru că plagiatorul obține un beneficiu prin fraudă, în dauna societății în ansamblu său și al tuturor celor care au obținut diplome omoloage pe cale cinstită”, mai scrie Todirașcu.

CITEȘTE AICI EXPUNEREA DE MOTIVE

CITEȘE AICI PROIECTUL DE LEGE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un...