VIDEO | Nicolae Ciucă, vizită oficială la Cairo. „Trebuie să vedem cum putem să conectăm cât mai bine Uniunea Europeană cu EGIPTUL”/ România vrea îngrășăminte, egiptenii vor cereale

Publicat: 04/02/2023, 14:10
Actualizat: 04/02/2023, 18:26

Premierul Nicolae Ciucă a fost întâmpinat, sâmbătă, cu onoruri militare, de către premierul Republicii Arabe Egipt, Mostafa Madbouly, pe aeroportul internaţional din Cairo. Cei doi oficiali au discutat despre relaţiile economice dintre cele două state. Mai exact, România solicită Egiptului îngrăşăminte, în timp ce Egiptul caută să importe mai multe cereale.

Nicolae Ciucă se află, sâmbătă şi duminică, într-o vizită de lucru în Republica Arabă Egipt. El l-a invitat pe omologul egiptean să efectueze o vizită oficială în România.

„Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a vedea cum putem conecta mai bine Uniunea Europeană cu Egiptul, iar dumneavoastră (…) pentru a ne conecta pe toţi cu zona Orientului Mijlociu şi cu ţările africane prin intermediul zonei de liber schimb africane”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă: „Trebuie să vedem cum ne putem continua rolul esențial pe care țările noastre îl au”

„Sunt foarte onorat să efectuez această vizită în Egipt după 20 de ani, o perioadă îndelungată când nu a fost cooperare bilaterală, la nivel de prim–ministru, între țările noastre. Sunt sigur că începând de astăzi, vom continua să conlucrăm, să păstrăm o relație bilaterală coerentă, luând în considerare faptul că am avut discuții excelente astăzi, nu numai la nivel de prim–ministru dar și între miniștrii ambelor țări care au identificat multe oportunități dar au abordat și potențialul uriaș pe care îl avem să ne dezvoltăm relația bilaterală.

Excelența Voastră, dumneavoastră deja ați subliniat unele dintre cifrele care arată relevanța relațiilor dintre țările noastre. Dincolo de aceste cifre – 1, 1 miliarde dolari, reprezentând volumul schimburilor comerciale, este necesar să analizăm ce putem face mai mult împreună, luând în considerare și noul context generat de invazia Rusiei în Ucraina, care afectează nu numai țările vecine și țările din vecinătatea Ucrainei dar și toate celelalte țări.

Sunt sigur că este necesar să continuăm discuțiile la nivel ministerial, la nivel tehnic, asupra tuturor acestor aspecte și să analizăm ceea ce putem face în plus pentru a asigura cantitatea necesară de grâne și cantitatea necesară de îngrășăminte de către partea română, cum ați menționat, de asemenea, să facem tot posibilul să evităm criza alimentară și să sprijinim exporturile de grâne ucrainene pentru ca alte țări să nu fie afectate de lipsa lor. De asemenea, trebuie să vedem cum ne putem continua rolul esențial pe care țările noastre îl au: România în regiunea Mării Negre iar Egiptul în Orientul Mijlociu și Africa.

Ați convenit asupra necesității găzduirii Comitetului mixt și vă promit că echipa noastră va identifica cel mai curând posibil perioada în care îl vom găzdui la București. Trebuie să vedem cum putem să conectăm cât mai bine Uniunea Europeană cu Egiptul. Şi dumneavoastră puteți să vedeți cum puteți să ne conectați pe noi cu țările din Orientul Mijlociu și cu țările din Africa prin intermediul Zonei continentale africane de liber schimb, aceasta fiind o oportunitate foarte importantă.

Există foarte mult potențial despre care am discutat și, de asemenea, despre cum putem să ne susținem unii pe alții în dezvoltarea energiei verzi, în dezvoltarea capabilității de producere a hidrogenului verde și, de asemenea, cum putem implementa digitalizarea la nivelul guvernamental și al instituțiilor administrative.

Ținând cont că există deja o relație bilaterală stabilită între liderii celor două țări, singurul lucru pe care trebuie să îl facem acum este să facem tot ce ține de noi, pentru a implementa deciziile pe care le-am luat. Ne-am angajat că vom continua să conlucrăm și să vedem pe ce trebuie să ne concentrăm pentru a dezvolta și consolida relațiile dintre cele două țări”, a transmis Nicolae Ciucă, în cadrul declarațiilor comune susținute împreună cu omologul său egiptean.

România, lăudată de premierul Egiptului: „Unul din principalii producători de cereale din Europa şi din lume”

La rândul său, Mostafa Madbouly, premierul Egiptului, a punctat „competitivitatea industriei şi agriculturii egiptene, în special producţia de îngrăşăminte, produse petrochimice şi alte bunuri pe care Egiptul are şansa să le exporte în România.”

El precizat că a solicitat omologului român creşterea importului de cereale, grâu, menţionând că România este „unul din principalii producători de cereale din Europa şi din lume.” Madbouly s-a referit şi la modul în care cele două state se pot sprijini reciproc prin intermediul organizaţiilor internaţionale din care fac parte.

„De exemplu, în ceea ce priveşte Egiptul, fiind parte a acordului de liber schimb african, putem oferi acces companiilor româneşti, prin intermediul parteneriatului cu cele egiptene, să aibă acces la piaţa africană. La fel, printr-un parteneriat similar, firmele egiptene să aibă mai mult acces la Uniunea Europeană”, a punctat oficialul egiptean.

Nicolae Ciucă, vizită oficială în Egipt

Conform programului oficial, sâmbătă, şeful Guvernului de la Bucureşti va avea convorbiri tete-a-tete cu prim-ministrul egiptean, Mostafa Madbouly, urmate de o întrevedere în plenul celor două delegaţii oficiale.

La finalul convorbirilor, cei doi premieri vor susţine declaraţii comune de presă. Tot sâmbătă, Nicolae Ciucă va avea o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Egipt şi cu cetăţeni egipteni care au studiat în România.

În cea de a doua zi a vizitei, premierul român are programate convorbiri cu preşedintele Egiptului, Abdel Fattah el-Sisi, şi o întrevedere cu ministrul petrolului şi resurselor minerale, Tarek El Molla, în cadrul căreia vor fi prezentate proiecte în domeniul energiei, scrie Agerpres.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Ce au stabilit judecătorii în cazul lui Vlad Pascu. Tatăl lui Sebastian Olariu, unul dintre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Pericol uriaș în TRANSILVANIA. Informațiile oficiale venite chiar astăzi, 18 APRILIE
Cîrstoiu: Nu mă retrag. Să anunțe Ciolacu că mă retrage. Nu iau bani, nu am...
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Corpul nu vrea de fapt să îmbătrânească, arată prima hartă a mușchilor umani