VIDEO | Nicolae Ciucă anunță începerea programului de distribuire a tichetelor pentru plata facturilor la energie. Guvernul a aprobat plata online din acest ajutor social

Publicat: 31/01/2023, 12:20
Actualizat: 31/01/2023, 13:44

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, marți, că de miercuri demarează programul de distribuire a tichetelor pentru plata facturilor la energie, tichete care au început să fie printate, săptămâna trecută, la Fabrica de Timbre, sucursală specializată a Companiei Naționale Poșta Română.

Nicolae Ciucă a precizat, la începutul ședinței de Guvern de mați, că, de miercuri, începe programul de distribuire a tichetelor pentru plata facturilor la energie. „Aș dori să subliniez că astăzi avem o ordonanță de guvern prin care asigurăm implementarea sistemului de plăți electronice”, a spus șeful Executivului.

Detalii despre ordonanța care va permite plata electronică a dat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

„Ca urmare a observațiilor și sugestiilor pe care le-am primit odată cu aprobarea ordonanței 166, a venit această solicitare ca aceste plăți să poată fi făcute și în platforma electronică și sistemul informatic pe care îl avem disponibil pentru implementarea mecanismului. Practic, dacă se va aproba ordonanța de urgență, plățile online vor putea fi făcute pentru a achita facturile la furnizorii de energie. Va fi o aplicație informatică simplă, care va presupune încărcarea în platformă a documentelor necesare plăților, respectiv cartea de identitate, cardul de energie și factura doveditoare a datoriei față de furnizorul de energie. Și în acest fel răspundem la toate solicitările, având trei posibilități de efectuare a acestor plăți, respectiv cea prin intermediul oficiilor poștale, prin apelare direct la poștaș și sperăm, după ședința de astăzi, să avem și forma aceasta aprobată de plăți electronice”, a spus Marcel Boloș.

„Singurul lucru pe care vi-l cer este să continuați să vă coordonați cu Ministerul Cercetării, astfel încât prin Poșta Română să avem garanția că tot ceea ce noi am decis se realizează și în practică și ajung la beneficiar, așa cum ne-am asumat”, a subliniat premierul.

Proiectul a fost adoptat în ședința de Guvern. „Guvernul a aprobat astăzi cea de-a treia modalitate de a efectua plăți din ajutorul de încălzire, este vorba de plata online, care va funcționa pentru ca beneficiarii să poată efectua aceste plăți de la domiciliu. Practic, vor putea accesa aplicația informatică prin introducerea codului, a seriei pe care o are cardul de energie și apoi cele trei documente cu care ne-am obișnuit pentru efectuarea plăților și care sunt necesare pentru a putea deconta banii pe care îi are alocați din ajutorul de încălzire, respectiv cartea de identitate, cardul de energie și factura justificativă privind datoria către furnizorul de energie. Acestea se vor trimite în aplicația informatică împreună cu poșta electronică oficială, adică adresa de e-mail a beneficiarului, va primi un mesaj automat că documentele de către Poșta Română și după aceea va avea loc procesul de verificare a documentelor primite în temen de maxim cinci zile pentru beneficiarul ajutorului de încălzire. Dacă operațiunea este aprobată și documente sunt în regulă, se va primi tot prin poștă electronică, pe adresa de e-mail comunicată dovada serviciilor de mandat poștal” a precizat Marcel Boloș, în briefingul de la finalul ședinței de Guvern.

Care este procedura

Cardurile pentru plata facturilor la energie au început să fie printate, în 25 ianuarie, la Fabrica de Timbre, sucursală specializată a Companiei Naționale Poșta Română. Poștașii vor distribui cardurile pentru tranșa I în perioada 1-28 februarie.

Din 20 februarie vor putea fi făcute plăți cu cardurile de energie. Astfel, plățile facturilor la energie vor fi realizate după următorul calendar:

  • a) Pentru tranșa I – valoare de 700 lei, în perioada 20.02.2023 – 30.06.2023;
  • b) Pentru tranșa II – valoare de 700 lei, în perioada septembrie 2023 – 31.12.2023.

Plățile se vor face la orice subunitate a Poștei Române SAU la direct la poștaș, la domiciliul beneficiarului.

Procedura este următoarea: se completează plata prin mandat poștal, către contul furnizorului de energie (ori al asociației de proprietari/locatari). Apoi, se primește dovada plății. Pe aceasta este scrisă suma rămasă după ce plata a fost făcută, valoarea plății/plăților realizate, precum și furnizorul/furnizorii către care s-a efectuat plata.

Pentru persoanele care au întrebări punctuale legate de plata ajutorului la încălzire, Poșta Română a deschis un call center specializat pe această problemă. Numărul de telefon la care pot obține informații de la angajații companiei este: 031 9966, de luni până vineri, între orele 08:00-20:00.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Primele declarații ale lui Șerban Copoț și ale magicianului Robert Tudor, după bătaia de la...
FOTO. Imaginile momentului cu Mădălina Ghenea! Ce a făcut în loja iubitului bulgar, alături de...
VIDEO „S-a dus la fund”. O blindată Piranha a Armatei Române s-a scufundat în Dunăre...
Persoanele cele mai fascinante au această grupă de sânge. Ce spune despre tine grupa de...
Un şofer a încercat să fenteze coloana la graniţa cu Bulgaria. "Ia-o înapoi! Crezi că...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
10 mașini ce nu ar trebui să le cumperi niciodată la mâna a doua. Care...
VIDEO |Moarte tragică pentru un pilot român. Bărbatul s-a prăbușit cu planorul duminică seara
„Este ca un vierme de care nu scapi niciodată” Boala cu care Adrian Despot se...
BANCUL ZILEI. Vine Bulă acasă, iar Bubulina îl cercetează atent. Culmea, niciun fir de păr...
Baraj imens pe râul Nipro, lângă Herson, aruncat în aer. Rusia şi Ucraina se acuză...
Andreea Bălan îi dă fatala lui George Burcea! Dar să vezi cu ce
Supa MINUNE care PREVINE DIABETUL! INGREDIENTUL vedetă este chiar...
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Bobonete s-a umplut de bani. Afacerile care l-au îmbogățit
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Ce se întâmplă cu familia Vulpiței și a lui Viorel Stegaru. Zvonurile care circulă prin...