Premierul Ponta, despre proiectul descentralizării: „Nu știu, discutați cu domnul Dragnea. La Guvern nu a venit un proiect”

Redactor:
Cristian Andrei
Premierul Ponta, despre proiectul descentralizării: „Nu știu, discutați cu domnul Dragnea. La Guvern nu a venit un proiect”
Premierul Ponta a spus că la Guvern nu a venit vreun proiect privind descentralizarea și că va dura până un astfel de proiect să devină realitate.

Premierul Ponta a spus, luni, că la Guvern nu a venit vreun proiect privind descentralizarea și că va dura până ca un astfel de proiect să devină realitate.

Întrebat dacă se va da o Ordonanță de Urgență pentru realizarea descentralizării, cum apare în circulara trimisă de vicepremierul Liviu Dragnea în teritoriu, Ponta a spus că nu se va da o OUG.

„La Guvern nu a venit un asemenea proiect, dl. Dragnea va discuta cu reprezentanții autorităților locale, după aceea trebuie să vină cu el în USL, după aceea venim cu el la Guvern și după Guvern la Parlament. Este foarte mult timp”, a precizat Ponta.

Primul-ministru a refuzat să răspundă și dacă 1 ianuarie 2014 este o dată viabilă pentru intrarea în vigoare a legii privind descentralizarea.

„Noul buget trebuie prezentat în Guvern până pe 15 octombrie, iar până pe 1 noiembrie să fie pe masa Parlamentului, în așa fel încât, în luna noiembrie, Parlamentul să aibă timp să-l dezbată, să-l îmbunătățească și să-l adopte. Este foarte important să avem bugetul adoptat până la 1 decembrie pentru ca instituțiile publice să-și înceapă proiectele cât mai repede din luna ianuarie”, a spus Ponta.

El a spus că nu știe despre proiectul privind descentralizare și că vicepremierul Liviu Dragnea se ocupă de acesta.

Gândul a prezentat  în exclusivitate proiectul descentralizării conceput de vicepremierul Liviu Dragnea, care ar urma să fie aprobat printr-o Ordonanță de Urgență. Potrivit documentului obținut de gândul, descentralizarea ar urma să-și facă simțite efectele de la 1 ianuarie 2014, ea precedând astfe regionalizarea. Dacă descentralizarea plănuită de vicepremierul Dragnea va deveni realitate, ea va reprezenta cea mai radicală măsură luată în administrație în ultimii ani.

De la ministerul lui Liviu Dragnea a plecat în teritoriu pe 24 septembrie o circulară privind propunerea legislativă intitulată Ordonanță de Urgență a Guvernului privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competențe exercitate de ministere și celelalte organe de specialiate ale administrației publice centrale. Dacă proiectul regionalizării nu a avansat, șefii din teritoriu au discutat insistent cu vicepremierul Dragnea în ultimele luni despre realizarea descentralizării. Termenul limită până la care cei din teritoriu trebuie să vină cu amendamente este 1 octombrie 2013, până la orele 12.00.

 

Inchide