Prima măsură luată de noul ministru de Interne. Iohannis: Va fi o toamnă fierbinte din punct de vedere politic

Prima măsură luată de noul ministru de Interne. Iohannis: Va fi o toamnă fierbinte din punct de vedere politic
Publicat: 07/09/2016, 17:58

Noul ministru de Interne, Dragoș Tudorache, fost șef al Cancelariei primului ministru, a depus miercuri, la ora 16:00, jurământul de învestitură. Acesta vine în locul lui Petre Tobă, care a demisionat în urma solicitării DNA de începere a urmăririi penale pe numele său în dosarul de corupție de la D.I.P.I.

În cadrul ceremoniei, președintele Klaus Iohannis i-a transmis că trebuie să se ocupe în primul rând de organizarea alegerilor parlamentare, în așa fel încât acestea să se desfășoare „în perfectă ordine” și cu siguranța că rezultatul „nu este viciat în niciun fel”.

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis, miercuri, noului ministru de interne Dragoș Tudorache că principala misiune este aceea ca alegerile parlamentare să se desfășoare în perfectă ordine și „să avem garanția că rezultatul nu este viciat în niciun fel”.

„Ne așteaptă alegerile parlamentare, chiar dacă nu MAI le organizează, ci Autoritatea Electorală Permanentă, ministerului îi revine un rol foarte important în asigurarea ordinii și disciplinei. Acest lucru trebuie să vă preocupe cel mai mult. Este vital pentru România, pentru consolidarea democrației în România și pentru a da credibilitate procesului electoral să se desfășoare în perfectă ordine, să avem garanția că rezultatul nu este viciat în niciun fel”, a spus Iohannis după ceremonia de învestitură.

Președintele a mai spus și că, independent de mandatul scurt pe care îl are la Interne, Tudorache, la fel ca toți ceilalți membri ai cabinetului tehnocrat, trebuie să dea dovadă că reușește să gestioneze cu brio evenimentele politice din toamna acestui an.

„Vă doresc o toamnă care cu siguranță va fi fierbinte din punct de vedere politic și electoral, dar în același timp vă doresc să dovediți că și în această situație, și în această conjunctură, Guvernul tehnocrat își face treaba așa cum a primit mandatul, ducând la bun sfârșit ce ați început, garantând organizarea unor alegeri ca la carte”, a spus Iohannis.

Șeful statului a semnat miercuri decretul prin care ia act de demisia lui Petre Tobă din fruntea Ministerului Afacerilor Interne și cel de numire în locul său a lui Dragoș Tudorache. Iohannis a semnat și decretul pentru numirea lui Paul Gheorghiu în funcția de șef al Cancelariei Primului-Ministru.

Prioritățile MAI: alegeri corecte, recredibilizarea D.I.P.I. controlarea fenomenului migraționist

La scurt timp de la învestirea sa în funcție, Dragoș Tudorache a susținut o conferință de presă în care a expus prioritățile pe care le are pentru cele câteva luni de mandat. Acesta a specificat că există trei direcții majore pentru care are planuri, iar principalul punct ar fi organizarea unui scrutin parlamentar corect.

„E clar că pentru acest guvern și pentru mine, personal, în următoarele trei luni este esențial să asigurăm o pregătire fără sincope a procesului electoral. (…) Începând de mâine voi crea o structură de coordonare care să aibă organizarea alegerilor ca obiectiv principal, care să țină legătura cu AEP și să păstreze un dialog constant cu partidele politice, actorii principali ai următoarelor trei luni. Vreau să mențin neutralitatea acestui minister până la alegeri. Este esențial pentru mine ca acest minister să rămână echidistant, neutru în modul în care aceste alegeri au fost pregătite”, a spus Tudorache cu ocazia primei sale apariții publice ca ministru de Interne. O altă prioritate a noului ministru de Interne ar fi recredibilizarea D.I.P.I și eficientizarea activității acestui serviciu secret al MAI.

Fost șef al Cancelariei premierului, Dragoș Tudorache, și-a început cariera ca judecător la Judecătoria Galați, în anul 1997, funcție pe care a deținut-o timp de cinci ani. O parte din această perioadă a fost și șef de unitate și coordonator al celulei de analiză în cadrul Departamentul pentru Statul de Drept și Protecție a Drepturilor Omului al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), în Kosovo. Ulterior, din 2003 până în 2005 a condus departamentul juridic al echipei Judecătorilor Internaționali ONU, Administrația Interimară ONU pentru Kosovo. În perioada martie 2005 – mai 2007 a fost Task Manager în cadrul Delegației Comisiei Europene la București.

Din mai 2007 până în martie 2009 a fost coordonator al proiectului Facilitatea Schengen la Comisia Europeană, iar apoi, până în 2013, a ocupat poziția de șef de unitate, director executiv interimar al Agentiei eu-LISA (2012), Mari Proiecte IT la Comisia Europeană.

Din noiembrie 2013 până în 2015 a fost șef al unității Afaceri Internaționale în cadrul Direcției Generale pentru Afaceri Interne și Migrație a Comisiei Europene, iar apoi a devenit șeful cancelariei premierului Dacian Cioloș.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Creierul uman, mai mare la generațiile tinere. Riscurile de demență scad considerabil
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului