Primariul Piteștiului, arestat preventiv într-un dosar de corupție. Fiica sa, sub control judiciar

Primariul Piteștiului, arestat preventiv într-un dosar de corupție. Fiica sa, sub control judiciar
Publicat: 08/11/2014, 08:42

Judecătorul de drepturi și libertăți a dispus emiterea mandatelor de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile pentru primarul Tudor Pendiuc și oamenii de afaceri Valentin Vișoiu, Constantin Scarlat și Gheorghe Văsîi, în dosarul de corupție legat de atribuirea și prelungirea unui contract privind transportul public local.

Fiica primarului, fosta realizatoare TVR Emanuela Elena Pendiuc, și Florin Șerban Barbu, care fuseseră reținuți de procurorii DNA, au fost puși în libertate, judecătorul dispunând în cazul acestora măsura controlului judiciar.

Decizia Tribunalului București poate fi contestată la Curtea de Apel București.

În timpul judecării propunerilor de arestare preventivă, omului de afaceri Constantin Scarlat i s-a făcut rău la Tribunalul București, acesta fiind preluat de un echipaj SMURD și transportat la spital.

Un echipaj SMURD l-a transportat pe pacient la Spitalul Universitar de Urgență București, a declarat pentru MEDIAFAX coordonatorul SMURD București, Bogdan Oprița.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au pus în mișcare acțiunea penală și i-au reținut, joi, pe primarul Tudor Pendiuc, pentru luare de mită și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată (două acte materiale), și pe fiica acestuia, fosta realizatoare TVR Emanuela Elena Pendiuc, pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani.

Anchetatorii i-au reținut și pe Valentin Vișoiu, acționar la societățile CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, pentru dare de mită, spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu, Florin Șerban Barbu, acționar la SC Conarg Real Estate SRL, pentru complicitate la dare de mită și spălare de bani, Constantin Scarlat și Gheorghe Văsîi, ambii reprezentanți ai societăților Girexim Universal SA și CNCD SA, pentru complicitate la abuz în serviciu, arată DNA, într-un comunicat de presă.

Procurorii DNA au arătat, în ordonanțele de reținere, că societatea de transport public local din Pitești, SC Publitrans 2000 SA, deținută în totalitate de Consiliul Local Pitești, trebuia să înlocuiască parcul auto cu 80 de autobuze noi, ce urmau să fie achiziționate de Consiliul Local.

Primarul Tudor Pendiuc, folosindu-se de pretextul inexistenței fondurilor publice necesare achiziționării celor 80 de autobuze, a făcut demersuri pentru a fi încheiat, executat și prelungit un contract de asociere în participațiune între SC Publitrans 2000 SA și societățile CNCD SA și Girexim Universal SA, prin care bugetul local ar fi fost prejudiciat cu peste cinci milioane de euro (23.013.099,65 de lei).

Pendiuc este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu încheierea cu cele două firme, derularea și prelungirea contractului de achiziție publică de asociere în participațiune, fapte comise în perioada 2007-2014, împreună cu Valentin Vișoiu, Constantin Scarlat și Gheorghe Văsîi.

Astfel, primarul Tudor Pendiuc a inițiat procedura de asociere a SC Publitrans 2000 SA cu operatorul privat, contrar legii și contrar cererilor formulate în repetate rânduri de consiliul de administrație al societății și fără a ține cont de concluziile studiului de fezabilitate aprobat prin hotărâre de consiliu la data de 7 martie 2007, a impus, în mod nelegal, membrilor consiliului de administrație al societății de transport public local să includă în caietul de sarcini condiții restrictive pentru a limita participarea operatorilor privați la licitație și a inițiat proiectul de hotărâre privind avizarea asocierii în participațiune, invocând concluziile studiului de fezabilitate întocmit de Universitatea Pitești, în care se menționau soluții contrare celor susținute de el, pentru a induce în eroare membrii consiliului local, au scris procurorii în ordonanțele de reținere.

Cele două firme erau obligate să dețină în proprietate autobuzele, însă acestea au fost achiziționate în leasing, cu puțin timp înainte de încheierea contractului. Mai mult, achitarea ratelor de leasing pentru aceste autobuze s-a făcut din încasările provenite ca urmare a contractului de asociere cu societatea de transport public local.

De asemenea, Pendiuc este acuzat că a modificat documentația de achiziție (fișa de date a asocierii, caietul de sarcini, contractul cadru) pentru desemnarea operatorului privat, pentru a fi atribuit contractul de asociere în participațiune societăților CNCD și Girexim Universal și că nu a desființat contractul, în condițiile în care asocierea de firme nu deținea autobuzele în proprietate.

Mai mult, susțin procurorii, Pendiuc a ordonat plățile prin care asocierea de firme încasa subvenția și a inițiat și prelungit contractul, invocând, în mod nereal, existența unei stări de urgență, în condițiile în care fusese înștiințat cu privire la imposibilitatea prelungirii acestui contract și știa că firmele nu dețineau autobuzele în proprietate.

„Finalitatea derulării în condiții frauduloase a acestui contract a fost aceea că, în cadrul asocierii, firma privată a dobândit mijloacele de transport din veniturile realizate de asociație și a realizat și un profit substanțial, în timp ce societatea publică de transport SC Publitrans 2000 SA s-a regăsit, la finalizarea contractului, în aceeași situație, practic fără mijloace de transport. Relevant este faptul că, numai din subvenția încasată de firma privată, au fost achitate autobuzele care i-au revenit în proprietate ulterior. În această modalitate, a fost cauzat Primăriei Municipiului Pitești un prejudiciu în sumă de 23.013.099,65 lei (peste 5 milioane euro)”, au arătat procurorii în documentele trimise instanței.

În schimbul acestor decizii, în 18 februarie 2008, primarul Tudor Pendiuc ar fi primit pentru fiica sa, Emanuela Elena Pendiuc, de la Valentin Vișoiu, un apartament în București, în valoare de 130.900 de euro, echivalentul a 475.812 lei, susțin procurorii.

„Se reține pentru moment prețul menționat în contract, deși acesta este neserios în raport de prețul apartamentelor din zona rezidențială respectivă, urmând să se stabilească ulterior prețul real al acestui imobil”, a precizat DNA.

Emanuela Pendiuc este acuzată că, pentru a ascunde primirea, de către tatăl său, a unui apartament, în 26 noiembrie 2007 a încheiat un antecontract, iar în 18 februarie 2008 și contractul de vânzare cu SC Conarg Real Estate SRL.
Ulterior, Emanuela Pendiuc ar fi acceptat și eliberarea a două chitanțe, în sumă de 110.000 de lei și de 365.112,18 lei, de către Conarg Real Estate SRL, „fără a remite sumele de bani societății anterior amintite”.

Valentin Vișoiu este acuzat că, în 18 februarie 2008, cu ajutorul lui Florin Șerban Barbu, i-a dat lui Pendiuc apartamentul din București, pentru ca edilul să influențeze comisia de evaluare a ofertelor să desemneze asocierea de firme câștigătoarea licitației organizate de Primăria Pitești.

„Pentru a crea aparența că apartamentul a fost plătit și că nu reprezintă un folos nejustificat, Vișoiu Valentin, în calitate de persoană cu putere de decizie în cadrul SC Conarg Real Estate SRL, a acceptat încheierea unui contract de vânzare-cumpărare în care să se menționeze, în mod nereal, că a fost încasată integral contravaloarea”, au mai arătat procurorii.

Florin Șerban Barbu este acuzat că a constituit un circuit financiar fictiv, pentru a crearea aparenței încasării sumei de 475.812,18 lei de la Emanuela Pendiuc, pentru apartamentul din București care ar fi fost primit ca mită de către tatăl acesteia.

„Inculpații Văsîi Gheorghe și Scarlat Constantin, reprezentanți ai SC Girexim Universal SA și SC CNCD SA, au prezentat o promisiune de vânzare-cumpărare drept contract încheiat, pentru a face dovada că asocierea deține un număr de 80 de autobuze cu titlu de proprietate. Înscrisul a fost folosit în cadrul procedurii de selecție a ofertelor, pentru a argumenta și susține dispozițiile primite de la inculpatul Pendiuc Tudor, respectiv că asocierea SC CNCD SA / SC Girexim Universal SA deține autobuzele respective. În conivență cu inculpatul Pendiuc Tudor, inculpații Văsîi Gheorghe și Scarlat Constantin, începând cu data de 22.02.2008 și până în luna septembrie 2014, au înaintat documente justificative pentru plata subvenției, au semnat adrese de înaintare către Primăria Pitești pentru a încasa subvenția și au semnat procesele-verbale de validare și verificare a subvenției, în baza cărora inculpatul Tudor Pendiuc, în calitate de ordonator principal de credite, a dispus efectuarea plăților către asocierea SC CNCD SA / SC Girexim Universal SA”, au mai scris procurorii în ordonanțele de reținere.

DNA a precizat că în acest dosar se fac acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Social-democratul Tudor Pendiuc este unul dintre cei mai longevivi primari din România. El a fost ales primar al municipiului Pitești pentru prima dată în anul 1992 și de atunci ocupă fără întrerupere această funcție, fiind reales de piteșteni la fiecare patru ani.

Tudor Pendiuc conduce PSD Argeș, după ce fostul președinte al organizației județene, Constantin Nicolescu, a fost condamnat definitiv pentru conflict de interese.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Actrița care i-a ÎNNEBUNIT pe bărbați! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Fiica lui Costel Corduneanu, pe urmele tatălui. Ce performanță a reușit
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Ce face mereu Loredana Groza înainte de a se urca pe scenă
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Pionierii zborului cu echipaj uman