Revolta fermierilor și transportatorilor încetează. Guvernul a făcut pace cu protestatarii. PACTUL va fi publicat luni în Monitorul Oficial

Revolta fermierilor și transportatorilor încetează. Guvernul a făcut pace cu protestatarii. PACTUL va fi publicat luni în Monitorul Oficial
Publicat: 02/02/2024, 18:15
Actualizat: 02/02/2024, 19:10

Premierul Marcel Ciolacu și reprezentanții fermierilor și transportatorilor au semnat, vineri, o înțelegere prin care încetează acțiunile de protest, anunță oficial Palatul Victoria. Mai mult, acordul semnat prevede ca luni, 5 februarie, prin decizia prim-ministru, să se constituie un Comitet interministerial, la nivelul Cancelariei Guvernului, care să analizeze și să găsească cele mai bune soluții pentru revendicările protestatarilor.

Decizia va fi publicată la aceeași dată în Monitorul Oficial.

Premierul Marcel Ciolacu declara săptămâna trecută că protestul fermierilor are la bază o serie de nemulțumiri acumulate, din cauza lipsei dialogului și și-a exprimat disponibilitatea să se întâlnească – atât el, cât și membri ai Cabinetului lui – cu cei nemulțumiți pentru a ajunge la o soluție.

„Am anunțat public, am toată disponibilitatea de a sta toată lumea de vorbă. Ce am reușit eu împreună cu colegii mei, am reușit un echilibru macroeconomic al României, foarte important în contextul pe care îl vedem cu toții, în contextul în care aproape cred că 14 state din 27 ale Uniunii Europene au intrat pe deficit excesiv. În acest context, normal că primul și primul lucru, cel mai important lucru este dialogul”, afirma Ciolacu.

Pacea de la Afumați

La rândul său, ministrul Agriculturii confirmă pe FB acordul semnat cu reprezentații protestatarilor de la Afumați. „Împreună cu premierul Marcel Ciolacu am avut o nouă întâlnire cu reprezentanții fermierilor și transportatorilor care protestează la Afumați, iar în urma acordului semnat, aceștia au decis încetarea acțiunilor de protest, atât în București, cât și în teritoriu”, postează Florin Barbu.

Echipa mixtă de negocieri

Comitetul va fi format din reprezentanți ai ministerelor de resort și ai fermierilor și transportatorilor. Fiecare ministru va desemna câte un secretar de stat din subordinea sa, care să facă parte din comitet, și să gestioneze problemele semnalate. Spețele concrete care privesc un singur domeniu, vor fi gestionate la nivelul ministerului de resort, împreună cu partenerul social. Scopul Comitetului este soluționarea revendicărilor agricultorilor și transportatorilor și redactarea unor propuneri de soluții concrete pentru sectoarele economice în discuție.

În baza acestui acord, semnat din partea Guvernului de către șeful Executivului, Marcel Ciolacu, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mihai Ghigiu, și consilierul de stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului Daniel Botănoiu, reprezentanții protestatarilor vor încheia acțiunile de protest atât în Capitală, cât și în teritoriu.

Decizia prim-ministrului Marcel Ciolacu privind înființarea acestui Comitet interministerial va fi publicată luni, 5 februarie, în Monitorul Oficial.

Citiți și: Marcel Ciolacu, despre protestul fermierilor: „Sunt niște nemulțumiri acumulate / Dacă vă uitați la revendicări, nu sunt niște lucruri spectaculoase”

Fermierii, apel la Iohannis, Ciolacu și Barbu: „În caz contrar toți trei ar trebui să vă asumați și suportați consecințele intensificării protestelor”

LIVE UPDATE| Marcel Ciolacu i-a convocat în ședință pe miniștrii implicați în negocierile cu fermierii și transportatorii/ Protestele continuă în țară

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Doliu imens în PSD. A murit în prag de Înviere. Tragedia a lovit chiar azi
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern