Reacția Alinei Gorghiu cu privire la acuzațiile de plagiat în cazul ministrului Petre Tobă

Reacția Alinei Gorghiu cu privire la acuzațiile de plagiat în cazul ministrului Petre Tobă
Publicat: 30/11/2015, 13:42

Întrebată, luni, la Digi 24, cum se poziționează față de acuzațiile de plagiat care i-au fost aduse ministrului de Interne, Gorghiu a spus că în câteva zile se va afla adevărul și se va lua o decizie.

„Acuze se pot face foarte multe. Și legate de integritate și legate de partea etică. În schimb, reacția primului ministru este cea pe care am apreciat-o. În câteva zile aflăm care este adevărul și se va lua o decizie. În cazul în care rezultatul va fi că a fost palgiat, am înțeles că măsura este una singură, probabil înlocuirea din funcție. Aștept să văd ce soluție vor da cei care sunt abilitați să se pronunțe” a declarat Gorghiu.

Copreședintele liberal a mai susținut că ia în calcul modificarea legislației astfel încât universitățile să poată evalua tezele de doctorat și în cazul demnitarilor, care, potrivit legii actuale, sunt verificați de Consiliul Național de Etică aflat în subordinea Ministerului Educțaiei. „Vom avea o discuție în Parlament pentru a vedea cum trebuie ajustată legislația pentru ca universitățile care au dat acel titlu de doctor să poată face direct evaluarea lucrării. Până atunci, decizia va fi una legală”, a declarat Gorghiu.

Premierul Dacian Cioloș a declarat, joi seară, că i-a cerut ministrului Educației să „vină cu o analiză cât mai repede” referitoare la acuzațiile de plagiat la adresa ministrului de Interne, Petre Tobă, precizând că nu se bazează pe ce îi spune „unul sau altul”.

„Un lucru este foarte clar: criteriul de integritate rămâne un criteriu esențial și prioritar peste care nu o să treacă nici prim-ministrul. Mi-am asumat integritatea și va rămâne acest obiectiv un obiectiv prioritar, dar nu pot să judec un om până când nu am elementele obiective. Domnul Tobă are versiunea dânsului și vreau să văd în ce măsură aceste lucruri se confirmă sau se infirmă”, a declarat Cioloș.

Noul ministru de Interne, Petre Tobă, care a condus Poliția Română în ultimii trei ani, se alătură listei cu demnitari acuzați că și-au plagiat tezele de doctorat, potrivit Press One.

Press One a scris joi că peste 250 din cele 390 de pagini ale tezei cu care noul ministru de Interne, chestorul principal Petre Tobă, a obținut titlul de doctor în Științe Militare și Informații sunt copiate ad litteram din lucrări de specialitate sau din referate postate pe internet, fără utilizarea ghilimelelor și fără a respecta normele naționale și internaționale de citare în opere științifice.

Ulterior, ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a transmis Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNE) solicitarea de a aproba declanșarea procedurilor legale privind analizarea măsurii în care au fost respectate normele de bună conduită în elaborarea tezei sale de doctorat.

Cel mai cunoscut caz de plagiat în rândul demnitarilor este cel al fosului premier Victor Ponta, în cazul căruia, în 2012, Comisia de Etică a Universității din București, al cărui absolvent este, a decis că a plagiat teza de doctorat „Curtea Penală Internațională”. Un alt verdict, de data aceasta favorabil premierului, a fost dat însă, în aceeași perioadă, de Consiliul Național de Etică, aflat în subordinea Ministerului Educației și a cărei componență a fost schimbată de guvern chiar înainte ca acesta să analizeze acuzațiile de plagiat aduse lui Ponta.

După pierderea alegerilor prezidențiale, în decembrie 2014, fostul premier anunța că va renunța la titlul de doctor, ceea ce nu s-a întâmplat, sub pretextul unui vid legislativ.

Și fostul ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea a fost acuzat de plagiat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului