Scrisoarea lui Titus Corlățean către președintele Curții Constituționale, ca urmare a declarațiilor Comisiei de la Veneția

Scrisoarea lui Titus Corlățean către președintele Curții Constituționale, ca urmare a declarațiilor Comisiei de la Veneția
Publicat: 08/08/2012, 13:23
Actualizat: 04/08/2014, 02:37

Noul ministru de Externe, Titus Corlățean, i-a adresat o scrisoare președintelui Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, ca urmare a declarației de ieri făcute de Comisia de la Veneția, pe tema presiunilor și amenințărilor primite de judecătorii CCR.

Corlățean îl roagă pe Zegrean să îi confirme autenticitatea scrisorii CCR către Comisia de la Veneția și către Comisia Europeană, care a apărut ieri în presă. „În cazul în care răspunsul dumneavoastră este pozitiv, având în vedere gravitatea deosebită a acuzațiilor privind amenințările la adresa unui judecător al Curții și a familiei acestuia, apreciez că este imperios necesar ca toate informațiile relevante, conexe acestei situații regretabile să fie neîntârziat aduse la cunoștința autorităților române competente, pentru ca acestea să fie în măsură să ia, de urgență, măsurile legale care se impun”, îl îndeamnă ministrul de Externe pe președintele Curții Constituționale.

„Fac apel la toate autoritățile și partidele politice din România să respecte pe deplin independența Curții Constituționale și să se abțină de la exercitarea de presiuni”, a scris marți președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio. Buquicchio s-a declarat „surprins și chiar șocat că, pentru a doua oară într-o perioadă scurtă de timp, Curtea Constituțională a unui stat membru al Consiliului Europei și al Uniunii Europene se vede obligată să apeleze la Comisia de la Veneția, pentru a-i proteja independența”.

Declarația președintelui Comisiei de la Veneția

În scrisoarea către președintele CCR, Titus Corlățean califică afirmațiile Comisiei de la Veneția drept „foarte grave”, care „prezintă riscul afectării de o manieră serioasă a imaginii României ca stat de drept și democratic”. Corlățean îi amintește lui Zegrean că, după cum a declarat și ieri, MAE condamnă orice fel de presiune asupra instanțelor.

„De altfel, Prim-ministrul României, dl. Victor Ponta, a subliniat în mod repetat că Guvernul român va respecta întocmai deciziile Curții Constituționale și a lansat la data de 31 iulie 2012 un apel public către toate părțile politice implicate în actualul conflict politic generat de procedura de suspendare a Președintelui României să se abțină de la orice formă de presiune la adresa Curții Constituționale sau la adresa unor judecători ai acestei instituții”, scrie Corlățean, care îl acuză pe Traian Băsescu de presiuni la adresa CCR. „Am luat notă cu regret de declarația din data de 4 august 2012 a președintelui suspendat al României, dl. Traian Băsescu, potrivit căreia solicitarea Curții Constituționale privind actualizarea listelor electorale după referendum „este ilegală”, ceea ce, în opinia mea, poate fi considerată o clară formă de presiune la adresa independenței Curții”, îi mai transmite ministrul de Externe președintelui CCR.

gândul redă, mai jos, scrisoarea lui Titus Corlățean către Augustin Zegrean:

„Stimate domnule Președinte,

Am onoarea să mă adresez dumneavoastră, cu deplin respect pentru independența Curții Constituționale a României, pentru a vă informa că am luat cunoștință, cu preocupare, de elementele cuprinse în declarația președintelui Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) a Consiliului Europei, dl Gianni Buquicchio, din 7 august 2012.

Conform textului acestei declarații publice, reacția președintelui Buquicchio a fost determinată de primirea, în cursul zilei precedente, a unor informații suplimentare din partea Curții despre – citez din declarația menționată – „presiuni continue și amenințări la adresa unor judecători” ai Curții.

După cum cunoașteți, conform competențelor sale legale, Ministerul Afacerilor Externe realizează politica externă a statului român în concordanță cu interesele naționale și cu statutul României de membru în structurile europene și euroatlantice, printre atribuțiile sale principale numărându-se asigurarea, prin acțiunile de politică externă, a consolidării statului de drept și a structurilor democratice din societatea românească, precum și proiectarea unei imagini reale a României în lume. Sunt încredințat că veți fi de acord cu faptul că afirmații grave de tipul celor citate în declarația președintelui Comisiei de la Veneția, care au determinat această luare publică de poziție din 7 august 2012, prezintă riscul afectării de o manieră serioasă a imaginii României, ca stat de drept și democratic.

În aplicarea strictă a acestor atribuții legale, Ministerul Afacerilor Externe a reacționat prompt în urma declarației președintelui Buquicchio, arătând public că împărtășește pe deplin poziția exprimată de acesta, potrivit căreia orice presiune asupra oricărei instanțe, fie ea constituțională sau ordinară, în scopul influențării deciziilor sale sau în orice alt scop, este absolut inadmisibilă. De asemenea, ministerul pe care îl conduc a arătat că autoritățile guvernamentale române nu fac și nu vor face niciun fel de excepție de la respectarea cu strictețe a principiului constituțional fundamental al statului de drept care este independența justiției sau a contenciosului constituțional, fiind extrem de important – așa cum arată și Președintele Comisiei de la Veneția în declarația sa – ca nicio presiune politică să nu fie exercitată asupra judecătorilor.

De altfel, Prim-ministrul României, dl. Victor Ponta, a subliniat în mod repetat că Guvernul român va respecta întocmai deciziile Curții Constituționale și a lansat la data de 31 iulie 2012 un apel public către toate părțile politice implicate în actualul conflict politic generat de procedura de suspendare a Președintelui României să se abțină de la orice formă de presiune la adresa Curții Constituționale sau la adresa unor judecători ai acestei instituții. În acest context, am luat notă cu regret de declarația din data de 4 august 2012 a președintelui suspendat al României, dl. Traian Băsescu, potrivit căreia solicitarea Curții Constituționale privind actualizarea listelor electorale după referendum „este ilegală”, ceea ce, în opinia mea, poate fi considerată o clară formă de presiune la adresa independenței Curții.

Am subliniat totodată, în luarea de poziție de ieri a Ministerului Afacerilor Externe că, în cazul, absolut regretabil, al unor amenințări împotriva integrității judecătorilor, vor fi aplicate în modul cel mai strict și ferm prevederile legale corespunzătoare, în acest scop fiind esențial ca acestea să fie aduse imediat la cunoștința autorităților de resort. În egală măsură, am reamintit faptul că, în cazul amenințărilor la care a fost supusă doamna judecător al Curții Constituționale Aspazia Cojocaru, autoritățile competente ale statului au declanșat prompt procedurile penale corespunzătoare și am exprimat speranța că acestea se vor finaliza în cel mai scurt timp, iar făptuitorii vor suferi rigorile legii.

Față de toate aceste elemente, și observând și faptul că în cursul zilei de ieri a apărut în spațiul public un document care vă este atribuit și care ar fi fost adresat unor înalți oficiali ai Consiliului Europei și ai Uniunii Europene, inclusiv președintelui Comisiei de la Veneția (și care ar fi stat la baza declarației acestuia din 7 august 2012, vă adresez respectoasa rugăminte de a ne confirma autenticitatea acestui document și a informațiilor incluse în acesta. În egală măsură, în cazul în care răspunsul dumneavoastră este pozitiv, având în vedere gravitatea deosebită a acuzațiilor privind amenințările la adresa unui judecător al Curții și a familiei acestuia, apreciez că este imperios necesar ca toate informațiile relevante, conexe acestei situații regretabile să fie neîntârziat aduse la cunoștința autorităților române competente, pentru ca acestea să fie în măsură să ia, de urgență, măsurile legale care se impun.

Reiterând faptul că prezentul demers al Ministerului Afacerilor Externe se întemeiază în modul cel mai strict pe atribuțiile sale reamintite mai sus, iar răspunsul dumneavoastră prompt este necesar pentru realizarea acestor competențe legale de reprezentare externă a României, cu deplinul respect al independenței Curții Constituționale a României, vă rog să primiți, domnule Președinte, asigurarea deosebitei mele considerații.

Titus Corlățean”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații