Senatorii PSD, „foarte mirați” de jocul lui Cazanciuc pe legea incompatibilității care decapitează administrația USL: „La grup ne-a spus una, apoi a făcut alta”

Senatorii PSD, „foarte mirați de jocul lui Cazanciuc pe legea incompatibilității care decapitează administrația USL: „La grup ne-a spus una, apoi a făcut alta
Publicat: 12/08/2013, 09:46
Actualizat: 18/05/2015, 20:52

Senatoarea PSD, Gabriela Firea, a declarat pentru gândul că la finele lunii iunie a existat o discuție între ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, și senatorii PSD în care ministrul le-a spus că „speră” ca modificarea legii incompatibilităților – 161/2003 să primească aviz favorabil.

Firea a adăugat că a fost surprinsă când a văzut că ministerul Justiției a dat aviz negativ, precizând că va exista o discuție între conducerea partidului și ministrul Cazanciuc pentru a se lua o decizie în această problemă. Aproximativ 1.200 de aleși locali se află în situație de incompatibilitate, deoarece au deținut concomitent funcția de președinte de CJ, primar și pe cea de membru în AGA ale societăților aflate în subordinea instituțiilor pe care le conduc.

„M-a mirat că ministrul Justiției a dat această rezoluție și practic nu a avizat proiectul ministerului Dezvoltării Regionale. La sfârșitul activității parlamentare, în iunie, a fost invitat chiar de mine, în calitate de purtător de cuvânt a grupurilor PSD Senat, la una dintre ședințele grupului și a fost întrebat de către colegii senatori despre acest proiect și a spus că crede că va fi avizat favorabil. A spus „crede” și-a luat o marjă, s-a asigurat și pentru altă soluție, dar părea favorabil unui astfel de proiect. La grupul senatorial a spus că este pentru acest proiect de lege și speră că va fi avizat. Nu ne-a oferit date tehnice, juridice, a fost o discuție între parlamentarii PSD și un ministru, dar era totuși un cadru oficial”, a dezvăluit pentru gândul senatoarea PSD.

Potrivit acesteia, a „fost surprinsă” când a văzut răspunsul venit de la ministerul Justiției. Vicepreședintele PSD a subliniat că discuția va fi reluată cu siguranță în cadrul Biroului Politic Național sau în Comitetul Executiv.

„Cu siguranță se va ridica această problemă, deoarece este una arzătoare. Probabil, va fi invitat și ministrul Justiției, dar nu aș amesteca politicul cu juridicul, dar se întrepătrunde. Când am aflat din presă că avizul a fost negativ sincer am fost surprinsă, dar probabil există explicații, dar nu știu dacă vor fi folositoare celor în cauză”, a declarat Firea.

Ea a adăugat că, dacă Guvernul nu va adopta un act normativ pentru modificarea legii, va susține o inițiativă legislativă împreună cu colegii din Comisia de Administrație. Senatoarea a ținut să precizeze că nici ea, nici soțul ei, primarul orașului Voluntari – Florentin Pandele și nici primarii PSD din județ nu se află în situație de incompatibilitate. „Nu am un motiv personal sau de grup să susțin demersul celor aproximativ 1.200 de primari și președinți de CJ care se află acum în stare de incompabilitate”, a spus pentru gândul Firea.

Social-democrata nu le-a dat însă speranțe și celor care au deja decizii din partea ANI, afirmând că legea nu poate fi aplicată retroactiv.

„Acum se încearcă rezolvarea situației, dar nu cred că se va putea face ceva constructiv din punct de vedere juridic dată fiind neretroactivitatea unei legi. Trebuie să mergem pe logica juridică și chiar dacă se vor gândi și aproba la nivel guvernamental niște modificări legislative, dar principiul neretroactivității rămâne valabil și în picioare”, a fost mesajul lui Firea pentru cei aflați în situație de incompatibilitate.

Potrivit acesteia, dacă nu se va ajunge la o soluție în privința modificării legii 161/2003, administrația locală va fi lovită de „un cutremur de nivel mediu”, deoarece sunt foarte mulți aleși locali incompatibili. Gabriela Firea a spus că modificarea legii nu ar trebui să aibă conotație politică, deoarece în această situație se află aleși locali din toate partidele.

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
BOMBĂ! Cătălin Moroșanu, adevărul despre divorț: 'Nu am să-i ofer nimic material'
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervențiile estetice! `Nu te mai recunoaștem`
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Incredibil ce a spus Dani Oțil despre Antonia ! Alex Velea a reacționat imediat: „Nu...
Simona Halep, apariție de senzație! Cum arată în ultima reclamă
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
Parcursul favoritului în cursa pentru preşedinţia PNL. Florin Cîţu: economist, politician şi omul din mijlocul...
O bancă vinde un Suzuki Vitara recuperat de la client. Mașina arată ca nouă, dar...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Țara care elimină complet restricțiile împotriva COVID. „Este timpul să ne întoarcem la o viață...
BOMBĂ! Cătălin Moroșanu, adevărul despre divorț: 'Nu am să-i ofer nimic material'
Purtăm genele unui strămoș NECUNOSCUT, dar asta nu e cel mai ȘOCANT. O descoperire contrazice...
NEWS ALERT! Irinel Columbeanu, în stare SEVERĂ la spital! A ajuns cu salvarea, detalii de...
Netflix, în România: Tim Burton și Catherine Zeta – Jones filmează pe meleaguri mioritice
Marea CONFRUNTARE între ORBAN și CÎȚU! Se ALEGE PREȘEDINTELE PNL. LIVE
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost GĂSIT SPÂNZURAT. Primele informații
Un nou efect advers după Covid-19. Ce le-a apărut în cap oamenilor
Dezvăluire șoc în Familia Regală: ”Suntem frați, nu iubiți!”. Gestul lui Harry l-a scos din...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...