Sindicatul Liber Navalistul, petiție către Marcel Ciolacu: Situația este deosebit de urgentă și critică / Angajații cer sprijinul Guvernului

Sindicatul Liber Navalistul, petiție către Marcel Ciolacu: Situația este deosebit de urgentă și critică / Angajații cer sprijinul Guvernului
Șantierul naval Damen Mangalia (FOTO: Facebook.com/DamenMangalia)
Publicat: 18/03/2024, 12:11

Blocul Național Sindical a trimis o scrisoare deschisă premierului Marcel Ciolacu în care cere soluții și ajutor pentru șantierul naval de la Mangalia, în eventualitatea în care operatorul Damen părăsește afacerea. Angajații avertizează că nu mai au de mult timp de lucru, iar situația financiară a șantierului naval din Mangalia indică un mare risc de insolvență.

Reprezentanţii Sindicatului Liber Navalistul au declarat că vorbesc în numele celor 1.500 de angajaţi rămaşi și au cerut statului român, care deține prin Ministerul Economiei 51% din acțiuni, să intervină și să le protejeze locurile de muncă.

Adresăm această petiţie către dumneavoastră, în contextul situaţiei critice cu care ne confruntăm. Scopul acestei petiţii este de a obţine sprijinul necesar pentru protejarea locurilor de muncă şi redresarea şantierului naval din Mangalia, considerat un obiectiv strategic de interes naţional, unde statul român, prin Ministerul Economiei, deţine 51% din acţiuni, au transmis reprezentanţii Sindicatului Liber Navalistul, luni, 18 martie.

Aceștia au menționat că volumul de muncă a scăzut drastic, „iar în lipsa unor măsuri concrete, există riscul iminent de întrerupere temporară a activităţii pentru majoritatea angajaţilor pentru o perioadă îndelungată”.

De asemenea, reprezentanții sindicatului susţin că rezultatele financiare negative şi datoriile colosale către creditori (Grupul DAMEN) amplifică riscul de insolvenţă, iar divergenţele dintre acţionari pot conduce la un litigiu la Curtea de Arbitraj.

Este esenţial ca interesele angajaţilor să fie luate în considerare şi să se acorde o atenţie deosebită stabilirii unei strategii care să asigure continuitatea şi stabilitatea locurilor de muncă din şantierul naval din Mangalia. În concluzie, situaţia actuală a şantierului naval DSMa din Mangalia este una deosebit de urgentă şi critică, iar viitorul locurilor de muncă şi al comunităţii locale depinde de soluţiile şi acţiunile care trebuie luate urgent. Economia municipiului Mangalia se bazează în mare parte pe veniturile generate de şantierul naval, acesta fiind principalul angajator local, precizează sursa citată.

Sindicaliștii şi-au exprimat speranţa că vor fi identificate şi implementate soluţiile necesare pentru a depăşi această perioadă dificilă cu sprijinul Guvernului României şi al tuturor părţilor implicate.

Vă rugăm să luaţi în considerare organizarea unei întâlniri cu lucrătorii din Mangalia şi reprezentanţii acestora, preferabil la şantierul naval din Mangalia. Scopul acestei întâlniri este să ne comunicaţi informaţii despre modalitatea de administrare a şantierului în eventualitatea retragerii partenerului străin, având în vedere notificările privind încetarea contractului de asociere şi cererea de despăgubire transmise de către Partenerul Străin DAMEN HOLDING BV, au mai spus sindicaliştii.

DAMEN a cerut vara trecută rezilierea contractului cu statul român

În august 2023, acţionarul minoritar din Şantierul Mangalia, Damen Holding BV, a anunţat, într-un comunicat de presă, anularea cadrului legal de funcţionare a asocierii cu statul român privind Şantierul Mangalia. Olandezii și-au argumentat decizia spunând că au trecut trei ani de blocaje, fără nicio implicare sau finanţare din partea statului român.

În 2018, Damen a decis să investească în Șantierul Naval Mangalia şi a acceptat să transfere părţii române 2% din acţiunile companiei care operează Şantierul (permiţând statului român să devină acţionar majoritar în această companie, cu 51%), în schimbul primirii şi păstrării controlului operaţional şi managerial al şantierului naval.

Prezenţa Damen în România asigură peste 3.500 de locuri de muncă pe plan local, peste 400 de proiecte au fost finalizate în România şi au fost construite peste 30 de nave de apărare şi securitate pentru 14 forţe navale şi gărzi de coastă din întreaga lume, inclusiv pentru ţări NATO şi UE.

CITEȘTE ȘI:

Blocaj total pe Șantierul Naval Mangalia, angajații au protestat și luni! Compania olandeză Damen refuză să majoreze salariile + Banii, cheltuiți pe mese festive și servicii de publicitate

Olandezii de la DAMEN rămân la Galați, dar refuză „comitete și comisii” în privința Șantierului Mangalia: „Nu am fost contactați de autorități”  

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Românca care a ajuns la 100 de ani. SECRETUL ei pentru o viață mai lungă!...
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Scovergi de post. Rețeta dulce și sărată
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Decizie istorică la Muzeul Louvre! Tabloul ”Mona Lisa” ar putea fi mutat
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Vremea se încălzește! Ce temperaturi au anunțat meteorologii?