Sondaj IMAS: PNL și PSD cresc în preferințe, scad Pro România și PMP. Ce procente a obținut Alianța USR-PLUS, măsurată pentru prima oară împreună

Redactor:
Ana Matei

Potrivit ultimului sondaj de opinie referitor la alegerile parlamentare, partidele PSD și PNL se află într-o creștere ușoară în preferințele alegătorilor, în timp ce PMP și Pro România, scad în ochii electoratului. Pentru prima oară în sondaje a fost prezentată alianța USR-PLUS, pentru care au optat 17,2%  dintre respondenți.    

Sondajul IMAS, realizat la comanda Europa FM, s-a concentrat în jurul întrebării: „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlament și v-ați prezenta la vot, cu ce partid ați vota?”

Cele două cele mai importunate partide din România, PSD ș PNL se situează în sondaje la  23,4%, respective 33,4%.

Pentru realizarea acestui sondaj au fost chestionați 1010 de alegători.

Situația partidelor. PNL și PSD, pe primele două locuri

După ce în sondajele din luna mai Partidul Național Liberal înregistra un procent de 32,6%, acum respondenții au ales acest partid în proporție de 33,4%. Așadar PNL se află într-o creștere ușoară în sondaje, fiind cel mai apreciat partid.

În același timp, PSD crește de la 21,9%, cât înregistra în luna mai, la  23,4% .

Pentru prima data prezentă în sondaje ca alianță, USR-PLUS, a fost preferată de 17,2% dintre respondenți, în condițiile în care luna trecută  USR avea 12,3% în sondaj, iar Plus – 5,8%.

Pro România scade de la 11% la 9,7% , potrivit sondajului realizat în luna iulie.

De asemenea, PMP scade potrivit sondajului din iulie, sub pragul electoral, înregistrând un procent de 3,9% în această lună, față de 4,7% în iunie.

Și ALDE scade sub pragul electoral, la 3,4%, ceea ce înseamnă mai puțin de jumătatea procentelor pe care le avea în urmă cu un an (7,3% în iulie 2019)

UDMR revine peste pragul electoral, cotat la 5,6%, după ce luna trecută a înregistrat 3,4% din opțiunile de vot.

Sondajul de opinie a fost realizat de IMAS la comanda Europa FM, în perioada 10 – 29 iulie, pe un eșantion de 1010 persoane. Marja de eroare a acestui sondaj este de 3,1 la sută.

Inchide