Tăriceanu: Majorarea impozitelor pe chirii, în contextul reducerii TVA la pâine, este o gravă eroare

Tăriceanu: Majorarea impozitelor pe chirii, în contextul reducerii TVA la pâine, este o gravă eroare
Publicat: 06/08/2013, 10:59
Actualizat: 03/08/2014, 09:24

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu critică măsura care au urma să fie promovată de Guvern de majorare a impozitelor pe veniturile din chirii, în contextul reducerii TVA la pâine, el declarând pentru MEDIAFAX că reducerea taxei nu va duce la reducerea evaziunii fiscale în domeniul panificației.

„Mi se pare o greșeală, o gravă eroare de politică fiscală să se supraimpoziteze aceste proprietăți care joacă un rol de protecție socială într-o economie de piață. În loc ca persoanele care eventual sunt în vârstă să aștepte cu mâna întinsă la diferite ajutoare din partea statului, ele pot obține un venit suplimentar prin închirierea unei proprietăți pe care o au și în felul acesta statul nu mai are niciun fel de sarcină suplimentară cu acele persoane”, a declarat Tăriceanu pentru MEDIAFAX.

„La noi, însă, o astfel de politică denotă o mentalitate care este dovada cea mai elocventă a intenției de a penaliza pe cei care dețin un bun sau o proprietate. Cu alte cuvinte, noi descurajăm deținerea de proprietăți și vrem să facem o țară de asistați. Acest lucru este extrem de grav în ceea ce privește abordarea de politici fiscale și sper de la colegii mei liberali să fie de data aceasta ceva mai activi pe acest subiect. Să iasă din pasivitatea care i-a caracterizat pe unii și să nu accepte o astfel de măsură. Ceea ce trebuie făcut este lărgirea bazei de impozitare. Nu trebuie să punem impozite suplimentare la cei care deja plătesc impozitele și se conformează voluntar, ci trebuie să scoatem la lumină evaziunea fiscală. Este o vorbă veche în popor care spune «dom’le, dă tot în boul care trage». La noi, politica fiscală pare să urmeze această zicală. Punctul meu de vedere este că trebuie puși la plata impozitelor cei care fac evaziune, cei care se sustrag”, a precizat fostul premier.

Tăriceanu a mai susținut că măsura reducerii TVA la pâine nu va putea genera o reducere a evaziunii fiscale în domeniul panificației.

„Măsura de reducere a TVA la pâine este foarte discutabilă, pentru că dacă reducerea prețului este nesemnificativă, deci nu acest lucru s-a urmărit în primul rând, ci conformarea voluntară, sunt de părere că cei care au făcut evaziune fiscală și nu plăteau TVA până acum, nu vor plăti TVA nici în condițiile în care coboară la 9%. De ce? Pentru că ei nu făceau evaziune fiscală numai la TVA, ei făceau evaziune fiscală pe întreg lanțul economic, de la achiziționarea mărfii la lucrul ilegal al muncitorilor care nu erau angajați cu contracte de muncă și astfel nu plăteau impozite pe salarii, nu plăteau contribuții de asigurări sociale și așa mai departe. Deci, e greu de presupus că ei vor intra în legalitate de la achiziția de materie primă, forță de muncă și apoi TVA dacă nu au făcut-o până acum. Ca atare, ceea ce este sigur, prin reducerea TVA este numai o diminuarea a veniturilor la buget. Compensarea diminuării veniturilor nu trebuie făcută prin aplicarea unor impozite suplimentare la cei care deja plătesc”, a mai afirmat senatorul PNL.

Întrebat dacă este de părere că ministrul de Finanțe, Daniel Chițoiu, nu s-a achitat de atribuțiile în ceea ce privește promovarea măsurilor liberale, Tăriceanu a răspuns: „Nu am elemente să pot considera că nu și-a îndeplinit atribuțiile sau obligațiile, eu fac un apel către toți colegii mei, inclusiv cei care sunt membri în Guvern și cei care au o poziție importantă în partid, să adopte o atitudine de principiu în această problemă. Altfel, riscăm să ne întoarcem către un sistem de taxe care este bazat pe o caracteristică care nu este specifică țărilor europene. Cu alte cuvinte, mai degrabă de lumea a treia. Adică există un procent de contribuabili și restul scapă de la impozitare din cauza incompetenței autorităților fiscale de a-i obliga să se conformeze la rigorile legii. Deci, trebuie să facem un efort prin autoritățile statului să-i aducem pe cei care fac evaziune fiscală în zona legală. În concluzie: nu impozite suplimentare, ci lărgirea bazei de impozitare și eliminarea evaziunii fiscale”.

Tăriceanu a fost întrebat dacă intenționează să ridice subiectul în cadrul ședinței Delegației Permanente a PNL de la finalul lunii august.

„Da, vreau să ridic acest subiect în atenția tuturor colegilor, pentru că aici este, pe de o parte, și o chestiune de factură liberală, de abordare liberală a politicilor fiscale, dar nu numai. Diminuarea evaziunii fiscale nu e o problemă liberală, nu are culoare politică”, a mai declarat Tăriceanu.

Conform unor surse oficiale, în ultimele negocieri ale Guvernului cu FMI s-a discutat despre impunerea începând cu anul viitor a unor noi taxe aplicate asupra veniturilor provenite din închirierea imobilelor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
"Nu am mai văzut aşa ceva". Prim-procuror, despre cazul băieţelului bătut cu biciul din sârmă la...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Final pentru Simona Halep! Medicii au dat verdictul
A dopat-o intenționat sau nu Mouratoglou pe Halep? Ce spune Simona
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Cine este atacatorul premierului Slovaciei, Robert Fico. Care a fost motivul atacului
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
3 schimbări simple de viață prin care putem reduce riscul de cancer
×