Toader răspunde criticilor dure ale Procurorului General. „Ministrul justiției nu interferează în activitatea de urmărire penală, dar poate să întrebe”

Redactor:
Departamentul Social
Toader răspunde criticilor dure ale Procurorului General. „Ministrul justiției nu interferează în activitatea de urmărire penală, dar poate să întrebe”
Ministerul Justiției susține că proiectul privind modificarea legilor justiției preia "regula de rang constituțional, potrivit căreia, procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului justiției", precizând că ministrul nu interferează în activitatea de urmărire penală.

„Proiectul de lege preia regula de rang constituțional, potrivit căreia, procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului justiției! Ministrul justiției nu interferează în activitatea de urmărire penală, însă poate să întrebe, de exemplu, cum se explică faptul că față de un demnitar se începe urmărirea penală, demnitarul este suspendat din funcție, apoi, o lungă perioadă de timp nu se mai efectuează niciun act de urmărire penală”,a declarat Tudorel Toader la Antena 3.

Precizările vin în contextul în care Augustin Lazăr a declarat, vineri, că modificările aduse legilor justiției sunt menite să slăbească independența procurorilor, precizând că o consultare a Comisiei de la Veneția este obligatorie și că are pârghiile legale pentru a încerca împiedicarea adoptării actelor.

„Noi suntem îngrijorați și societatea civilă e îngrijorată. Trebuie transparență și să se funcționeze în mod legal. (…) În tot cursul anului 2017, Ministerul Public și în general instituțiile din justiție au format obiectul unor atacuri concentrice, ele s-au văzut. Am folosit expresia «hărțuit» pentru că am găsit-o în raportul de la Geneva, unde scrie «Procurorii din DNA sunt hărțuiți prin campanii media, prin chemarea în fața unor comisii speciale». Dar acolo cine îi convoacă? Niște inculpați de rang înalt, care vor ca discuțiile să aibă loc în alt mediu în afară de cel judiciar. Procurorii sunt invitați să dea seama într-un mediu care nu e judiciar. Am folosit această expresie pentru ca o folosește nu numai redactorul acestui raport, ci o vedem noi din ceea ce vedem noi prin atacuri media și alte acte care sunt evident neprietenoase procurorilor, cum ar fi aceea să scoatem cuvântul «independent» din textul legii privind statutul și care într-o manieră subtilă, dar dubioasă a dorit evident să îndepărteze statutul procurorului de statutul de magistrat și să-l ducă în zona Executivului”, a declarat, vineri, procurorul general al României, Augustin Lazăr.

Augustin Lazăr a mai precizat că procurorii sunt hotărâți să își apere atributul de independență obținut.

Întrebat dacă are pârghiile legale pentru a împiedica aceste modificări, Augustin Lazăr a precizat „Avem, dar la momentul potrivit. Le pregătim”.

Decizia cea mai controversată din modificarea legilor justiției a fost înlocuirea articolului din statutul magistraților, în care se prevedea că „procurorii numiți de Președintele României se bucură de stabilitate și sunt independenți, în condițiile legii” cu articolul din Constituție care prevede că „procurorii își desfășoară activitatea potrivit principiului legalității, al imparțialității și al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiției”.

Tags:
Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Motivul pentru care Sorana Cîrstea nu își expune public relația cu Ion Țiriac Jr. A...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Rareș Bogdan a tunat după ce jandarmii au dat buzna la terasa în care se...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Gestul făcut de călătorii unui tren după ce acesta a rămas în câmp, în Prahova....
Electric Castle 2021 a fost amânat. Când va avea loc, de fapt, festivalul mult așteptat...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Unul dintre cele mari secrete ale McDonald's s-a aflat. Cum au reuşit doi tineri să...
Inchide