Un document pentru neliniștea USL. „Nu ne vom mai implica pentru mobilizarea cetățenilor la vot. La 15 luni de la preluarea puterii DEZILUZIA ESTE GENERALĂ”

Un document pentru neliniștea USL. Nu ne vom mai implica pentru mobilizarea cetățenilor la vot. La 15 luni de la preluarea puterii DEZILUZIA ESTE GENERALĂ
Publicat: 22/08/2013, 09:52
Actualizat: 12/02/2015, 03:58

Asociația Comunelor din România (ACoR) a realizat cel mai dur rechizitoriu împotriva guvernării Ponta, concluzia fiind că, după 15 luni de guvernare, „deziluzia este generală”. Cei din ACoR au adoptat un document intitulat „Protest față de măsurile luate de Guvernul României împotriva colectivităților locale” în care critică dur mai multe Ordonanțe de Urgență ale guvernului Ponta, inclusiv nerezolvarea problemei incompatibilităților. Marți după amiază, reprezentanții ACoR au venit să depună Protestul la Guvern și s-au întâlnit cu reprezentanții Ministerului de Finanțe.

„Astăzi (n.r. – ieri) la București se depune adresa de înaintare a Protestului cu semnăturile celor 40 de filiale județene ale Asociației Comunelor din România. Apoi se așteaptă între trei și cinci zile răspunsul premierului cu privire la întâlnirea pe care a solicitat-o Asociația Comunelor”, a declarat pentru gândul prim-vicepreședintele ACoR, Mariana Gâju.

Cei din ACor, asociație din care fac parte peste 2.800 de primari de comune, în cea mai mare parte de la PSD și PNL, amenință că, dacă solicitărilor lor nu vor fi rezolvate urgent, vor recurge și la alte forme de protest. Printre acestea, „neimplicarea pentru mobilizarea cetățenilor cu drept de vot la referendumul național pentru revizuirea Constituție, dar și la alegerile europarlamentare și prezidențiale”. De asemenea, ei nu exclud să intre în grevă. ACor este condusă de primarul din Vulca-Băi, județul Dâmbovița, care a candidat ca independent la alegerile locale din 2012. Prim-vicepreședinte este Mariana Gâju, primar PSD în Cumpăna, județul Constanța.

„Suntem la aproape 15 luni de la schimbarea guvernării din 7 mai 2012 și la peste o jumătate de an de la acordarea încrederii ultimului Guvern, la data de 21 decembrie 2012, condus de Excelența Sa, Domnul Victor-Viorel PONTA, și, DEZILUZIA ESTE GENERALĂ!”, se arată în începutul „Protestului” semnat de Asociația Comunelor din România, care a fost înaintat premierului Ponta.

În documentul citat, se precizează că „printr-o abordare sistematică și metodică, din partea Guvernului României”, asistăm la „subminarea capacității administrative a comunelor”.

Prima problemă: banii către teritoriu

Primarii de comune se plâng că prin Ordonanța Guvernului 8/2013 privind „impozitul pe veniturile din activități agricole” se prevede că „impozitul se virează la bugetul de stat și din acesta nu se distribuie cote defalcate către bugetele locale”.

Mai mult, primarii de comune protestează la Guvern că, deși ei încasează impozitele și riscă să fie percepuți de cetățeni drept „încasatori de biruri”, nu primesc și bani înapoi pentru investiții.

„Se preconizează, luând act din presă de unele propuneri ale Domnului Victor-Viorel PONTA, prim-ministrul României, ca aceste venituri să fie încasate la nivelul primăriilor, în baza unor protocoale cu Ministerul Finanțelor Publice. RESPINGEM CATEGORIC O ASTFEL DE MĂSURĂ care ar face caprimarii să fie priviți de cetățeni că percep noi „biruri”, fără ca aceste venituri să facă obiectul utilizării pentru realizarea unor proiecte locale”, susțin cei din Asociația Comunelor din România.

Primarii de comune cer ca aceste impozite să fie încasate să „constituie integral venituri proprii ale bugetelor locale”.

Bătălia pentru patrimoniu

Aleșii locali critică și Ordonanța de Urgență 34/2013 privind organizarea și administrarea pajiștilor permanentene, considerând-o „aberantă și ilogică”.

Primarii se consieră „desconsiderați în forma cea mai brutală și înaltă cu putință, la nivel de lege”, deoarece nu poate conduce Comisia locală pentru inventarierea terenurilor.

Insolvența primăriilor

Asociația Comunelor din România acuză Guvernul că prin Ordonanța de Urgență 46/2013 privind criza financiară și insolvența unităților administrativ teritoriale se lovește în administrația publică locală, cu precădere în comune.

„De ce criza și insolvența se aplică numai instituțiilor publice locale, iar cele centrale sunt exonerate de această procedură?! ESTE MULT PREA EVIDENTĂ ȚINTA GUVERNANȚILOR! Să arate opiniei publice că tot răul în România pleacă de la primari, acoperind în acest fel pe cei incapabili de a administra treburile publice în interesul cetățenilor și care sunt plătiți, unii chiar regește, din aceeași bani publici!”, se precizează în Protestul primarilor.

Reducerea cheltuielilor-„comunele sunt condamnate la subdezvoltare prin lege”

În vizorul Asociației Comunelor a intrat și Ordonanța de urgență nr. 77/2013 privind reducerea cheltuielilor în administrația locală.

„Se accentuează decalajul dintre comune și orașe, într-un dispreț total față de locuitorii și autoritățile administrației publice locale ale comunelor, deși s-a promis, la fiecare întâlnire cu decidenții din administrația publică centrală, că această formă de discriminare va fi eliminată. Iată o formă la fel de ABERANTĂ și ILOGICĂ în ceea ce privește viziunea asupra capacității administrative a comunelor României, CONDAMNATE LA SUBDEZVOLTARE PRIN LEGE!”, susțin cei din Asociația Comunelor.

Evaziunea fiscală – „măsurile preconizate vor duce la creșterea evaziunii fiscale”

O altă Ordonanță de Urgență a Guvernului Ponta criticată de reprezentanții Asociației Comunelor din România este cea care vizează evaziunea fiscală a produselor din sectorul agricol.

Prin ea „se urmărește desconsiderarea demnității primarului comunei, căci la nivelul comunelor sunt producătorii reali, pe de o parte, iar măsurile preconizate sunt în detrimentul acestor producători și vor conduce la creșterea evaziunii fiscale și la descurajarea micilor producători agricoli, pe de altă parte! Este de neînțeles de ce se dorește crearea unei rupturi între autoritățile administrației publice locale și micii producători agricoli?”, afirmă primarii de comune.

Asigurarea locuințelor – unde se duc banii

Aleșii locali se plâng și de faptul că prin legea privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor, primarii pot da amenzi pentru nerespectarea legii, dar doar 60% se duc către bugetul local, iar 40% către bugetul de stat. „ESTE ÎNCĂ O ANOMALIE!”, afirmă cei din Asociația Comunelor.

Marea problemă a administrației locale – INCOMPATIBILITATEA

La punctul nouă al Protestului Asociației Comunelor din România se regăsește problema incompatibilității.

„Eliminarea din legislație ale unor situații de incompatibilitate pentru aleșii locali, cu precădere pentru primari, în sensul că aceștia sunt în imposibilitatea de a-și exercita prerogativele de reprezentați legali ai unităților administrativ-teritoriale în cadrul unor entități care deservesc efectiv interesele persoanelor fizice și a celor juridice din colectivitățile locale respective, actualele reglementări, depășite din punctul de vedere al evoluției societății, determinând o situație fără precedent în România și chiar în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul primarilor constatați a fi în stare de incompatibilitate”, se arată în documentul înaintat premierului Ponta și ministrului de Justiție, Robert Cazanciuc.

Pensii și salarii mai mari pentru primari

La punctele 10 și 11 ale Protestului înaintat Guvernului, Asociația Comunelor din România vizează reconsiderarea activității primarului în sistemul de pensii, dar și asigurarea unei remunerații corespunzătoare.

Ce forme de protest pregătesc primarii

În „Protestul” Asociației Comunelor din România se vorbește și despre alte forme de protest dacă Guvernul nu va reacția „urgent la cele solicitate”.

Cele mai dure amenințări pentru partidele politice o constituie „neimplicarea pentru mobilizarea cetățenilor cu drept de vot la referendumul național pentru revizuirea Constituție, dar și la alegerile europarlamentare și prezidențiale”.

ACOR susține că va sesiza și Congresul Puterilor Locale și Regionale pentru încălcarea autonomiei locale în România, Comitetul Regiunilor, Rețeaua Asociațiilor de Autorități Locale din Sud-Estul Europei, Consiliul Comunelor și Regiunilor din Europa – CCRE/CEMR, precum și Organizația Mondială a Orașelor și Administrațiilor Locale Unite – UCLG. De asemenea, urmează să fie sesizate Comisia Europeană, Banca Mondială și FMI.

Primarii de comune susțin că pot ajunge și la forme mai radicale de protest precum grevă.

„Protestul” Asociației Comunelor din România a fost adoptat, în unanimitate, în sesiunea extraordinară a Adunării Generale din 29 iulie 2013.

„Orice om normal își pune întrebarea firească: dar de ce oare aceste situații se perpetuează de la o perioadă la altă perioadă, de la un guvern la alt guvern? Răspunsul este pe cât de simplu, pe atât de îngrijorător: numai așa autoritățile administrației publice locale pot fi marionete în mâna și în folosul celor care ajung pe „culmile administrației”! Astfel, cu precădere primarii comunelor, în loc să-și îndrepte întreaga lor capacitate pentru punerea în aplicare a unor strategii de dezvoltare economico-socială, pe termen mediu și lung, stau slugarnic, cu mâna întinsă la cei care, prin intervențiile lor, pot „picura” ceva resurse pentru îndeplinirea unor proiecte la nivel local, iar atunci când se „picură”, criteriul este strict legat de numărul celor care ar putea să voteze în favoarea celui de pe „culme”. Este limpede că într-o astfel de situație nu se poate vorbi de dezvoltare durabilă a colectivităților locale, de menținere în administrație a unor oameni valoroși, ci de o dezvoltare arbitrară în folosul și în interesul unor micimi!”, este avertismentul celor din ACoR.

Cine a participat la întâlnirea cu Ministerul de Finanțe

La întâlnirea de astăzi cu reprezentanții Ministerului de Finanțe au participat din partea AcoR Emil Drăghici, primarul comunei Vulcana-Băi, județul Dâmbovița, Mariana GÂJU, primarul comunei Cumpăna, județul Constanța, Ghiorghe BUTE, primarul comunei Scânteiești, județul Galați Vasile Vatră, primarul comunei Gugești, județul Vrancea; Cornel NANU, primarul comunei Cornu, județul Prahova; Marian MUȘAT, primarul comunei Valea Salciei, județul Buzău; Mircea VELICA, primarul comunei Izbiceni, județul Olt și Dorinel SOARE, primarul comunei Niculești, județul Dâmbovița.

Reprezentanții AcoR i-au cerut premierului Ponta ca până pe 27 august să aibă o întâlnire la Guvern pentru a-și prezenta punctul de vedere.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
România demolează Austria. Anunțul a venit chiar azi, 19 aprilie: Greu, dar am obținut
O vedetă PRO TV, decizie de neînțeles. De ce s-a retras din televiziune
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului