UPDATE VIDEO | Marile decizii se iau în teambuilding la Sinaia / PNL a decis strategia electorală: „Prin noi înșine” / Fără liste comune cu PSD

Publicat: 03/11/2023, 11:15
Actualizat: 03/11/2023, 20:53

A fost o ședință importantă, cu final previzibil, la Sinaia. Liberalii au decis prin vot strategia electorală și politica de alianțe a partidului pentru anul electoral 2024. 

UPDATE 18.50

PNL și-a afișat deja motto-ul istoric „Prin noi înșine” pe social-media, aducându-l de la varianta Vintilă I.C. Brătianu, un alt fost prim-ministru, la varianta contemporană, Nicolae Ciucă.

Prin noi înșine am reușit să guvernăm responsabil în ultimii 4 ani și să ducem România mai aproape de obiectivele de țară. Am traversat crize suprapuse, am crescut veniturile românilor, am fost alături de mediul de afaceri și de categoriile defavorizate și am reușit să demarăm reforme în toate sistemele-cheie cu investiții solide. Tot prin noi înșine vom intra în alegerile din 2024, cu încrederea că vom câștiga, că vom da președintele țării și că vom continua să construim și să dezvoltăm. Alături de români, pentru români. Avem o istorie și o misiune care ne leagă moral de viitorul și destinul acestei țări, a scris Nicolae Ciucă, pe Facebook.

UPDATE 18.10 

Transferuri ca în fotbal, între PNL și PSD

Întrebat despre transferurile de primari între PNL și PSD, președintele PNL a spus că sunt inacceptabile.

Am intrat în această guvernare, în această coaliție, pe o linie cât se poate de responsabilă, de onestă, de respect. La fel vom face şi de aici înainte. Când vine vorba de astfel de transferuri, măcar să fie ca în fotbal, să se facă într-o perioadă a transferurilor, nu pe toată durata campionatului. Sunt absolut inacceptabile.

Țintă: PNL ia 20 de județe la locale

Ultimele noutăți de pe holuri. Un lider local important a spus că PNL își propune să câștige 20 de județe, la alegerile locale. De asemenea, la nivel local, PNL este deschis să formeze alianțe politice punctuale.

Asta, la locale. La prezidențiale, la PNL se știe un lucru: „PSD nu va lua președintele”, nici de data aceasta, mai transmit liberalii.

UPDATE 18.00

Principalele puncte din declarația lui Nicolae Ciucă:

Cu unanimitate de voturi decizia a fost adoptată ca PNL, folosind motto-ul istoric al partidului: ”Prin noi înșine”, așa cum de-a lungul timpului am reușit ca prin acest motto, care nu este doar al PNL, este al nostru, al românilor, am reușit să depășim momente grele din istoria noastră. Tot la fel cu optimism și cu mobilizare, cu ambiție, cu unitate, cu solidaritate, PNL va aborda anul electoral 2024.

Fiecare dintre cei prezenți, astăzi, aici, au asumat acest spirit de solidaritate, unitate și angajament pentru că avem un electorat care așteaptă de la noi să ne îndeplinim politicile de centru-dreapta, să continuăm să performăm la nivelul administrațiilor locale, să putem la nivel central să venim cu politicile publice prin care continuăm să dezvoltăm România.

Doresc să subliniez, fără niciun fel de echivoc, să nu se înțeleagă cumva că prin această decizie, PNL a gândit o altă abordare a prezenței noastre la guvernare. Vom continua să guvernăm, vom continua să colaborăm și să cooperăm pentru îndeplinirea obiectivelor cu PSD.

Guvernarea este principala preocupare a noastră în acest moment și, de aceea, vă rog să avem în vedere că mai abitir decât acum, o să continuăm să desfășurăm activitățile specifice la nivelul executivului și la nivelul administrației locale pentru îndeplinirea obiectivelor asumate prin programul de guvernare.

Ne-am asumat să câștigăm alegerile

Dincolo de a ne fi asumat să angajăm anul electoral 2024 de sine stătător, ne-am asumat să câștigam alegerile. Nu intrăm în competiție pentru a ținti alt obiectiv decât a câștiga alegerile. Fiecare dintre cei din PNL știu foarte bine că atunci când declanșezi o competiție politică și nu numai, indiferent de competiție, te duci să câştigi, nu să ieşi pe locul doi.

UPDATE 17.15

Nicolae Ciucă anunță: cu unanimitate de voturi, decizia a fost adoptată ca PNL, folosind motto-ul istoric al partidului „Prin noi înșine”, am reușit să depășim momente grele, tot la fel, cu optimism și solidaritate, PNL va aborda anul electoral 2024.

Am stabilit obiectivele guvernamentale din 2024, astfel încât să putem să închidem programul de guvernare, așa cum a fost prezentat, a mai spus Ciucă.

Guvernarea este principala noastră preocupare, în acest moment. Mai abitir vom continua activitățile.

Urmărește declarațiile liderului PNL aici.


UPDATE 17.10

Socoteala de acum se poate schimba după europarlamentare. Pentru că, în politică „niciodată nu spui niciodată”. Au învățat-o și liberalii, mai ales după recenta coaliție cu stânga PSD-istă.

Liberalii încep să iasă din sala de ședință și împărtășesc opinii, pe surse.

„Dacă vedem că după europarlamentare există o tendință de extremism, atunci nu vom ezita sa facem un pol democratic de dreapta”, a spus unul dintre lideri.

Daca PSD face alianță cu AUR, e mână cerească pentru noi, a continuat acesta. „Cine se lipește de AUR e mort. Într-un an, îi distrugem și se opresc banii europeni pe loc”, consideră liberalul.

UPDATE 17:00

Ședința BPN a Partidului Național Liberal s-a încheiat. Liderii liberali sunt așteptați să iasă la declarații.

UPDATE 16:45

Raluca Turcan i-a luat fața președintelui PNL și a făcut marele anunț: „PNL va candida singur la alegerile din 2024”. Nicolae Ciucă va ține o conferință de presă în jurul orei 17:15 unde va anunța concluziile BPN de la Sinaia.

UPDATE 15:00

Vot în BPN. PNL își va măsura singur forța în alegeri. Surse din interiorul PNL au declarat că s-a votat în unanimitate ca liberalii să nu meargă pe liste comune cu PSD.

Ședința a fost pusă pe hold. Liberalii își trag sufletul la o pauză de masă.

UPDATE 13:30

Secretarul general al liberalilor, Lucian Bode, vrea locul 1 în alegerile din 2024. Acesta a făcut apel la unitate în ședința PNL de la Sinaia.

„Nu avem voie față de PNL, față de militanții noștri să ne propunem altceva decât locul 1! Pentru asta trebuie să fim uniți! Unitatea noastră poate să ne ducă la câștigarea alegerilor. Cred că suntem conștienți cu toții că avem un an greu, după 2024 cu PNL la guvernare încă patru ani clar e loc sub soare pentru toți”, a declarat Lucian Bode.

UPDATE 12:45

Nicolae Ciucă vrea să îi „fure” fotoliul de președinte lui Klaus Iohannis. Florin Roman i-a spus lui Nicolae Ciucă că este întrebat pe stradă de oameni despre viitorul candidat la prezidențiale din partea PNL. Ciucă a reacționat și a precizat că își va asuma el această candidatură, precizează surse din interiorul PNL.

„Da îmi asum, trebuie să dăm președintele României”, a spus Ciucă.

UPDATE 12:10

PNL-iștii au stabilit. Vor aborda alegerile din 2024 „prin noi înșine”. Nicolae Ciucă joacă tare și vrea ca liberalii să dea președintele României la viitoarele alegeri.

„Prin noi înșine am reușit de-a lungul istoriei. Prin noi înșine vom reuși să abordăm alegerile din 2024 și să le câștigăm. Să dăm Președintele României. Pentru că nu există altă soluție pentru dezvoltarea României. Suntem aici să stabilim strategia și direcția. Avem nevoie ca, pe baza acestor valori, să ne asumăm obiectivele. Pentru îndeplinirea lor avem clar nevoie de o strategie și un plan. Trebuie să dezvoltăm propriile obiective, propriile linii în conformitate cu ce am asumat ca partid”, le-a spus Nicolae Ciucă colegilor din partid.

Nu este prima afirmație făcută în acest sens de liderul PNL. Pe 9 octombrie, la precedenta ședință a BPN de la Parlament, Nicolae Ciucă le-a spus colegilor că partidul „are capacitatea și forța să meargă singur în alegeri”. (detalii AICI)

UPDATE 11:45

Conform surselor Gândul, Nicolae Ciucă le-a transmis liberalilor în ședință că „coagularea dreptei se va face în jurul PNL”.

„Suntem pe finalizare cu fuziunea prin absorbție cu ALDE. Suntem singurul partid care poate coagula dreapta”, a declarat Nicolae Ciucă, în ședința BPN de la Sinaia.

Știrea inițială:

Liberalii s-au adunat la un hotel din Sinaia, încă de joi seara, când au făcut o evaluare a miniștrilor PNL din Cabinetul lui Ciolacu. În ședință, Marcel Boloș le-a prezentat colegilor săi măsurile pe care Executivul urmează să le adopte în vederea combaterii evaziunii fiscale.

Vineri dimineață, numărul 1 și numărul 2 din partid, adică Nicolae Ciucă și Lucian Bode, au făcut o plimbare matinală în aerul rece, înaintea marilor decizii. Cu o oră întârziere, vicepreședinți, șefi de organizație, parlamentari, doamne și domni, în trening sau cu cafeaua în mână, au intrat cu toții într-o ședință care va lua la puricat toate organizațiile.

Cu cifrele pe masă, se va face tabloul momentului. Iar, la final, pe seară, vine și anunțul. „Prin noi înșine” este linia dominantă a opiniilor.

„Dăm vot final azi, dacă mergem împreună sau separat”, au spus voci liberale, la intrarea în sală.

„Când vorbim de alegeri, ne uitam la toată lungimea lui 2024”, a declarat, off the record, unul dintre ei. Deci, decizia este „ori la toate alegerile împreună, ori la niciuna”. Vineri este o discuție despre direcții și strategii, nu despre nume. Este prematură o analiză a eventualilor candidați. Doritorii, însă, și-au exprimat intențiile.

Rareș Bogdan candidează. A spus-o chiar europarlamentarul, înaintea reuniunii.

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Se unește PNL cu PSD în 2024? Cristian Pîrvulescu: Este firesc ca PNL să meargă singur, mai ales la alegerile europene

EXCLUSIV VIDEO | Cum va arăta anul politic 2024? Politolog: O victorie a AUR la europarlamentare ar reseta toate tendințele electorale din România

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji