VIDEO | Biroul Permanent a admis sesizările UDMR și USR împotriva lui Dan Tănasă, respectiv Daniel Ghiță, după scandalul din Parlament pe buget

Publicat: 27/12/2023, 13:33
Actualizat: 27/12/2023, 23:20

Biroul Permanent a admis sesizarea grupului parlamentar UDMR și cea a senatorului USR, Sebastian Cernic, împotriva lui Dan Tănasă (AUR), respectiv Daniel Ghiță (PSD), asta după scandalul din Parlament la votul privind Legea bugetului de stat pe 2024. Cele două sesizări vor merge la Comisia Juridică din Parlament.

Cu toții ne aducem aminte de imaginile de pe 19 decembrie, atunci când mai mulți deputați și senatori s-au încăierat în plenul și pe holurile Parlamentului. Printre protagoniștii de atunci sau numărat și George Simion și Diana Șoșoacă, care și-au adresat invective unul celuilalt chiar de la pupitrul plenului. (detalii AICI)

Un incident asemănător a izbucnit și între mai mulți aleși UDMR și deputatul AUR, Dan Tănasă. În imaginile de atunci, se poate vedea și fostul luptător de K1, Daniel Ghiță, care i-a acuzat pe reprezentanții minorității maghiare că „miros a pălincă”.

Surescitat, deputatul PSD l-a urecheat atunci pe senatorul USR, Sebastian Crainic, l-a un magazin de pe holul Parlamentului. Explicația social-democratului dată pentru Gândul în ziua următoare incidentului, a fost că „voia să îl apere pe premierul Marcel Ciolacu”. (Ce spune Daniel Ghiță – AICI)

Astfel, UDMR reclamă atitudini „xenofobe și șoviniste” cu privire la comportamentul deputatului AUR, Dan Tănasă, iar Sebastian Crainic spune că a fost „agresat fizic” de deputatul social-democrat, Daniel Ghiță.

Ce reclamă UDRM?

Potrivit documentelor consultate de Gândul, UDMR precizează că „în ziua de marți, 19 decembrie, în cadrul ședinței comune consacrate dezbaterilor generale ale Legii bugetului de stat pe anul 2024, deputatul Dan Tănasă a avut un comportament provocator, iscând scandal în toată regula prin declarațiile xenofobe și soviniste făcute la adresa minorității maghiare din România”.

UDMR mai spune că deputatul Dan Tănasă nu este la primul incident de acest fel, „acesta neratând nici o ocazie să aibă un discurs provocator și să apeleze la replici jignitoare la adresa grupului UDMR, inclusiv în dezbaterile pe Legea bugetului”.

Minoritatea maghiară din Parlament spune că deputatul AUR a încălcat art. 40 din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului, prin care, la alin (1) „se interzice proferarea de insulte sau calomii atât de la tribună, cât și din sala de ședințe”.

Ce acuză senatorul Sebastian Cernic?

Potrivit sesizării depuse de senatorul USR, acesta acuză din partea deputatului PSD, încălcări ale aceluiași Regulament prin care se interzice „utilizarea violenței fizice împotriva unui deputat, senator, sau alt demnitar”, dar și violența de limbaj.

Cernic acuză că Daniel Ghiță l-a agresat fizic, așa cum chiar senatorul se exprimă în sesizarea depusă: „m-a agresat fizic, apucându-mă cu degetele de ureche”.

În sesizare, senatorul USR mai reclamă limbajul deputatului PSD, prin utilizarea apelativului „trădător”. De asemenea, Cernic acuză că „prin atitudinea deputatului Daniel Ghiță, întru totul dezonorantă pentru calitatea pe care o deține, contribuie la subminarea încrederii publicului în instituția parlamentară”.

Ambele sesizări au fost admise de Biroul Permanent și vor merge pe masa Comisiei Juridice din Parlament.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Scandalul din Parlament cere noi reguli / Simonis: Ar trebui să avem un serviciu de securitate / Simion: Acest limbaj radical e pe măsura lor

UPDATE VIDEO | Parlamentul a adoptat BUGETUL, cu 299 voturi „pentru” / Ciolacu: Mulțumesc colegilor din coaliție

EXCLUSIV VIDEO | Vor reconfigura ALEGERILE scena politică? Politolog: „Comasarea prezidențialelor cu locale sau parlamentare avantajează PNL”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Halep, aproape de MARELE VIS. Tatăl său a dat personal vestea fabuloasă
Retragerea lui Piedone. E atacat în propriul fief
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto