VIDEO | Compensarea prețului la carburanți cu 50 de bani la litru intră miercuri în Guvern. Virgil Popescu: Cred că 80 sau 90% dintre operatori vor aplica această ordonanță

Publicat: 28/06/2022, 17:45

Premierul Nicolae Ciucă și ministrul Energiei, Virgil Popescu, au anunțat, marți, că proiectul ordonanței de urgență a Guvernului prin care ar urma ca, de la 1 iulie, românii să beneficieze de o reducere de 50 de bani pentru fiecare litru de benzină cu care alimentează de la pompă, pentru următoarele trei luni, este finalizat și va fi supus aprobării în ședința de miercuri a Executivului.

Compensarea cu 50 de bani pentru fiecare litru de benzină va fi implementată prin ordonanță de urgență, al cărei proiect a fost finalizat și discutat în ședința de miercuri, după cum au declarat oficialii, fără însă a prezenta un proiect scris pe agendă, până la ora publicării articolului.

Cum se vor compensa cei 50 de bani

Mecanismul a fost anunțat joia trecută de premierul Nicolae Ciucă, după ce a fost discutat în coaliție. „Vă pot spune cu certitudine că urmează să intre în ședința de guvern de miercuri; avem o ordonanţă de urgenţă pregătită în acest sens”, a spus, marți, Nicolae Ciucă, la întrebările jurnaliștilor prezenți la ceremonia oficială de începere a producției de gaze naturale în cadrul Proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia – Proiectului MGD, operaționalizat de compania Black Sea Oil & Gas, la Stația de Tratare a Gazelor, DC83 Corbu – Vadu, comuna Corbu, din județul Constanța.

Virgil Popescu, prezent, de asemenea la eveniment, a dat câteva detalii tehnice privind mecanismul de compensare, exprimându-și în același timp încrederea că cei la mai operatori vor aplica aceste prevederi.

„S-a lucrat la Ministerul de Finanţe, toate ministerele am lucrat împreună, s-a elaborat textul ordonanţei de urgenţă, este vorba de acei 50 de bani pe litru, care vor fi afișați pe totem. În urma acestei scăderi, practic, România va avea un preț, dacă nu mă înşel, al motorinei de un euro și 70 şi un pic de eurocenți, benzina 1 și 60 şi un pic – va fi, practic, după Ungaria, care are deja un preț plafonat și are deja /…/, cred că cel mai mic preț din Europa. 25 de bani din aceşti 50 de bani vor fi susținuți de la bugetul de stat, prin Ministerul de Finanțe, iar 25 de bani vor fi susținuți, ca o cheltuială deductibilă, de către operatori. Și sunt convins că marii operatori, marii deținători de rețele de stație de distribuție, care sunt și producători, au și rețele de staţii de distribuţie, vor aplica această ordonanță”, a declarat ministrul Energiei.

Întrebat de reporteri dacă se va aplica de câtre toţi operatorii, Virgil Popescu a spus: „Aplică, cred că 80 sau 90%, cu certitudine, după părerea mea, restul, dacă vorbim de operatorii independenți, în zonele mici, în zonele rurale, cred că şi ei vor aplica acest lucru”.

Traseul deciziei

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, joia trecută, după ședința de Guvern de joi, că, în contextul majorării abrupte a prețurilor la combustibili, Executivul a decis să de acorde o compensare de 50 de bani, pentru fiecare litru de carburant, care se va aplica direct la pompă. Mecanismul va fi aplicat, deocamdată, pentru o perioadă de 3 luni, iar valoarea pachetului de compensare pentru această perioadă va fi de 2 miliarde de lei, jumătate din acești bani urmând a fi asigurați de la bugetul de stat.

Nicolae Ciucă a precizat luni că măsura compensării a fost luată și după discuții cu industria, „pentru că nu ne dorim ca și în România să ajungem la restricționarea cantității de carburant care se poate cumpăra de la pompă”, subliniind că decizia ține cont de realitatea din România.

„Nici nu cred că trebuie să le creăm cetățenilor țării așteptarea că cineva ar fi putut da mai mult și nu a dat. Nu, asta este și o afirm cu toată responsabilitatea. De-aia am și luat termen trei luni, pentru că este clar că piața este foarte volatilă și avem nevoie să ținem cont de întreaga dinamică a pieței și să fim în măsură să intervenim atunci când este cazul”, a subliniat Nicolae Ciucă.

Liderul Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, își exprimase luni dimineața în continuare susținerea pentru plafonarea prețului la carburanți, ca măsură de ajutor în contextul scumpirilor abrupte, argumentând că a văzut la summitul G7 „comuniștii de americani și de francezi care au venit cu plafonarea prețului la petrol”, adică o măsură similară cu cea propusă de PSD, care însă nu a trecut în ședința coaliției.

„Această abordare de la Summitul G7 îmi arată că, și de această dată, noi am venit cu varianta cea mai potrivită”, a subliniat Marcel Ciolacu, luni dimineață, înainte de debutul reuniunii Biroului Permanent Național al PSD. „Rămân la părerea că, dacă se intră iarăși într-o zonă nepredictibilă, plafonarea rămâne singura soluție, la fel cum a fost și la energie, unde s-a venit cu compensare”, a conchis, luni, Marcel Ciolacu.

„Este o măsură – am venit cu acești 5 lei la 10 litri este o măsură discutată, am avut fiecare opinii, am zis să vedem cu funcționează și pe urmă o să ne întâlnim, cred că miercuri, din nou, în coaliție, și vom discuta asupra efectelor”, a spus Marcel Ciolacu, marți în Parlament, ca răspuns la întrebările presei privind discuțiile din coaliție.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult