VIDEO | De ce mai vrem în Schengen? / Klaus Iohannis nu forțează un vot în JAI, dar este deranjat de „placa stricată” de la Viena

Publicat: 26/10/2023, 18:21

Președintele României, Klaus Iohannis, participă la reuniunea Consiliului European de toamnă, unde se va discuta despre migrația din afara granițelor UE, nicidecum despre mișcările din interior. Deci, problema extinderii Schengen nu se atinge, nici măcar tangențial. Era, oricum, un lucru de așteptat, în condițiile în care tot mai multe state se gândesc la protecție prin închiderea granițelor. 

După cancelarul austriac, și președintele României afirmă că spațiul Schengen nu mai funcționează. Mai mult, aproape că nu mai există, consideră Iohannis, cu gândul la statele care se „închid”.

Cineva trebuie să o spună, realitatea este că spațiul Schengen nu mai funcționează şi aproape că nu mai există, fiindcă din cauza migraţiei, care este destul de importantă, foarte multe state şi-au închis granițele. Chiar în zona noastră, în estul Uniunii, au apărut succesiv mai multe închideri de granițe, spune Iohannis, într-un răspuns despre următorul Consiliu JAI.

De ce mai vrem în Schengen?

Și atunci se ridică întrebarea: de ce mai vrem în Schengen? Chiar președintele ne invită la această reflecție.

Cineva ar putea să constate că noi vrem să intrăm într-un acord care nu mai funcţionează. Este o întrebare pe care trebuie să ne-o punem şi discuţia pe Schengen este mai veche.

Dacă actualul format Schengen nu mai funcționează, o extindere l-ar ajuta, în opinia președintelui. O lărgire care să cuprindă, desigur, și România, pentru că țara noastră ar deveni „punctul forte” în această construcție, pusă la îndoială.

Eu am avut acestă discuție cu lideri europeni si le-am spus tuturor: România ar deveni un punct forte al spațiului Schengen. Deci, prin aderarea României, spațiul Schengen ar deveni mai sigur, mai puternic și, cu România înăuntru, putem să ne apucăm cu energie nouă să reformăm spațiul Schengen, să îl facem viabil din nou.

Pe Iohannis îl deprimă „placa stricată” a Austriei

Dacă la începutul discursului, Iohannis punea sub semnul întrebării funcționarea Schengen și, deci, intențiile noastre de aderare, pe la jumătate, președintele face o întoarcere și se arată indignat că Austria se încăpățânează să ne țină cu genunchiul ușa de intrare în spațiul, la care tânjim din 2011.

Este puțin deprimant ca de la Viena să auzi ca și cum o placă s-ar fi stricat puțin. Același text, în condițiile în care România performează foarte bine (!) în oprirea migranților ilegali.

„Argumentele Austriei sunt străvezii”

Președintele ignoră situația deprimantă și intenționează să o depășească pe linie diplomatică. Nu are de gând să „forțeze” impunerea subiectului pe agenda următorului Consiliu de Justiție și Afaceri Interne, care se va ține pe 4-5 decembrie.

Asta cu forțările nu prea ține în relațiile din interiorul Uniunii Europene. (…) Eu continuu pe linia diplomatică începută împreună cu echipa mea și Guvernul face tot ce poate. Însă, devine din ce în ce mai ciudat acest dialog, în care Austria spune de fiecare dată că nu are nimic împotriva României sau a Bulgariei, însă se opune extinderii spațiului Schengen. (…) dar a aprobat aderarea Croației. Deci, argumentele sunt cel puțin străvezii.

Despre agenda JAI, Marcel Ciolacu a afirmat că a avut o discuție cu prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez, la Bruxelles, care i-a spus că subiectul aderării României la Schengen se află pe agenda președinției spaniole.

Urmează la Malaga (n.r. la congresul PES, din noiembrie) să detaliem şi sper ca până atunci să se formeze și noul guvern din Spania. Este pe agenda președinției Spaniei aderarea României la spațiul Schengen”, a declarat premierul, la Bruxelles.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Sfatul lui Ion Cristoiu pentru Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu: „Să renunțe la tema Schengen”

VIDEO | Klaus Iohannis vorbește despre aderarea țării noastre la Schengen: „România trebuia să fie în Schengen de mulți ani”

VIDEO | Marcel Ciolacu: Bariera Schengen e ultima rămășiță a divizării Europei

VIDEO | Marcel Ciolacu îi dă replica lui Klaus Iohannis: În filme, există întotdeauna un polițist bun și unul corupt

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii