VIDEO | Dosarul vaccinurilor. Vlad Voiculescu la DNA: „Nicio decizie importantă nu era luată de Cîțu fără a se consulta cu Iohannis”

Publicat: 08/12/2023, 09:35
Actualizat: 08/12/2023, 13:36

Vlad Voiculescu, fostul ministrul al Sănătății din Cabinetul Florin Cîțu, ajunge vineri dimineață în fața procurorilor DNA. Acesta a fost citat pentru ora 10.00. Fostul premier Florin Cîțu a fost miercuri la DNA, unde i s-a comunicat că are calitatea de suspect în dosarul privind achiziția de vaccinuri. 

UPDATE 5
Vlad Voiculescu a fost pus oficial sub urmărire penală. Fostul ministru al Sănătății este acuzat „abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave (două fapte)” și de „complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave”, potrivit reprezentanților DNA.

UPDATE 4

Vlad Voiculescu a părăsit sediul DNA, după aproximativ o oră și jumătate de audieri.

„Am avut o discuție vie. Mai sunt încă lucruri pe care trebuie să le înțeleg. Aștept să văd dosarul, marți o să îl consult alături de avocați. Nu știu dacă pot să vorbesc despre ordonanță, dar nu diferă de referatul pe care l-ați văzut, cel care este public. Relaxat am fost întotdeauna. Cred că mai degrabă (marți, n.r.) o să vină avocații și o să mi-l trimită, o să facă un «scan». Ministerul de Finanțe a spus «Atenție trebuie fundamentat», lucru pe care, de altfel, l-am spus și eu în convorbirile cu dl Cîțu. Deciziile au fost foarte clare într-un anumit loc, și anume la premier”, a spus Vlad Voiculescu la ieșirea de la DNA.

Fostul ministru al Sănătății a apreciat că adevărul îi este favorabil.

„I-am spus și dlui procuror, nu lua decizii dl. Cîțu fără președintele României. Adevărul îmi este favorabil. Responsabilitățile și deciziile erau la CNCAV, conform deciziei din 2020, adică înainte ca USR să intre la guvernare și responsabilitățile și deciziile erau la superiorul ierarhic al CNCAV, și anume premierul Cîțu. Premierul Orban, apoi premierul Ciucă, apoi premierul Cîțu. Așa erau lucrurile reglementate în lege”, a adăugat fostul ministru al Sănătății.

Vlad Voiculescu a precizat că a discutat deschis cu procurorul care anchetează Dosarul vaccinurilor.

„I-am spus și dlui procuror, am avut o discuție deschisă. România a comandat un număr mai mic de doze decât media europeană. Cu o excepție, Polonia, toate cele șapte țări mai mari decât România din Uniunea Europeană au comandat mai mult decât România”, a încheiat Vlad Voiculescu.

UPDATE 3

În fața sediului DNA, fostul demnitar a explicat jurnaliștilor care a fost procedura prin care s-au luat decizii privind achiziția de vaccinuri și a subliniat că semnătura sa nu se află pe niciun contract.

Mai întâi, informația că o cantitate de vaccinuri era disponibilă României venea către CNCAV. Se cerea acordul domnului Cîțu, acordul premierului pentru a cumpăra. Apoi, CNCAV cumpăra. Niciodată Vlad Voiculescu nu a semnat nici măcar un contract. Nu există semnătura mea pe contract, nu este o informare către mine sau o solicitare de acord din partea mea pentru cumpărarea vreunei doze de vaccin, a spus Voiculescu.

În ceea ce privește numărul de doze necesare pentru vaccinarea românilor, decizia a venit tot de la CNCAV, a spus Voiculescu, iar ultimul cuvânt îi aparținea premierului Florin Cîțu, care întotdeauna se consulta cu președintele Iohannis, conform fostului ministru.

Reprezentanții CNCAV atunci făceau o notă către premier în care îi spuneau sunt atâtea doze disponibile, le luăm sau nu și argumentau de ce ar trebui să le luăm sau de ce n-ar trebui să luăm. Mai degrabă de ce ar trebui să le luăm. Pe baza argumentelor lor, premierul decidea. Premierul a decis în mai multe rânduri. România n-a cumpărat tot, dar în mai multe rânduri, premierul și atunci era Florin Cîțu, a decis să cumpere acele doze. Decizia nu era una verbală, era una scrisă, transmisă către CNCAV. CNCAV punea decizia premierului în aplicare și cumpăra dozele.

Voiculescu a mai spus că îl va invita și pe președintele Iohannis să dea explicații cu privire la decizia de a cumpăra vaccinuri.

Nicio decizie importantă nu era luată de domnul Cîțu fără a se consulta cu domnul Iohannis.

UPDATE 2

Fostul ministru al Sănătății a ajuns la sediul DNA, în urmă cu puțin timp. Vlad Voiculescu a adus la întâlnirea cu procurorii trei dosare voluminoase, care conțineau rapoarte la CNCAV și grafice.

Aici vedeți cantitatea de vaccinuri comandate de România pentru anul 2021. România este sub media europeană, a spus Voiculescu la DNA.

Voiculescu a invocat numele lui Klaus Iohannis, al lui Nicolae Ciucă și al colonelului Valeriu Gheorghiță, care conducea CNCAV.

Deciziile au fost luate de domnul Cîțu, care se consulta întotdeauna cu domnul Iohannis, a mai spus Voiculescu în fața DNA.

UPDATE 1

Înainte de a merge în fața anchetatorilor, Vlad Voiculescu a acuzat anchetatorii că îi aduc o „acuzație defăimătoare”.

Tot ce am reușit în ultimii 10 ani a fost prin încrederea oamenilor. Prin încrederea voastră.
Nu am dus niciodată în ultimii 7 ani lipsă de atacuri, care mai de care mai abramburistice. S-au făcut ieri însă două săptămâni de când acuzațiile la adresa mea au întrecut orice formă a ridicolului, fiind lansate de data asta tocmai de un procuror al unei instituții respectabile: DNA.
Voi merge astăzi la 10:00 la DNA pentru a auzi pentru prima dată cum se justifică deformarea realității și lansarea unor acuzații defăimătoare (pe surse) de către o instituție a statului român.
Știrea inițială

Vlad Voiculescu, împreună cu Ioana Mihăilă, un alt șef al portofoliului Sănătății, sunt vizați în dosarul achiziției de vaccinuri, deschis de Direcția Națională Anticorupție.

Procurorii îi aduc la cunoștință acuzațiile și calitatea pe care o are în acest dosar.

În ultimele două săptămâni, Vlad Voiculescu a negat orice implicare în acest achiziția de vaccinuri. Fostul ministru a precizat că „CNCAV făcea demersul pentru achiziție și ministrul doar semna fișa de comandă de la CNCAV.

Într-o intervenție la un post de televiziune, Vlad Voiculescu a refuzat să îi acuze explicit pe Baciu, Gheorghiță și Cîțu, dar a subliniat că „responsabilitățile rămân”.

„Eu nu consider vinovat pe nimeni. Eu consider că cei care au fost responsabili sunt și acum responsabili. Nu se poate schimba responsabilitatea pentru că au trecut doi ani și jumătate de atunci (…) Repet, nu a fost niciodată decizia mea dacă să cumpărăm o cantitate anume de doze de vaccin sau altă cantitate. Niciodată n-a fost asta decizia mea.

În referatul procurorilor DNA se spune că toate contractele de achiziție pentru vaccinurile anti-COVID-19 au fost încheiate cu încălcarea dispozițiilor legale, fără a avea avizul departamentelor de specialitate și fără a exista o analiză privind calitatea și cantitatea necesară de vaccinuri, raportat la populația eligibilă pentru vaccinare.

Anchetatorii mai spun că România nu era obligată să cumpere acele doze de vaccinuri, însă, ”în lipsa unui refuz explicit care trebuia transmis Comisiei Europene, a acceptat implicit Acordul de cumpărare”, ceea ce a dus la o comandă în data de 10.03.2021 de încă 8.055.394 doze inițiale de vaccin Pfizer.

Numărul dozelor de vaccin ”era suficient pentru vaccinarea unui număr de peste 23 de milioane de persoane”, fiind astfel prejudiciat bugetul Ministerului Sănătății cu suma de 124.858.607 euro, la care se adaugă TVA, ”faptă care întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu”.

Al doilea bon de comandă făcut de Vlad Voiculescu datează din 18.03.2021 și presupune cumpărarea a 6.390.404 doze inițiale de vaccin Moderna, suficient pentru vaccinarea a 27 de milioane de oameni, cu mult peste populația totală a României.

Știre în curs de actualizare.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO UPDATE | Florin Cîțu, la DNA / Fostul premier este urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu

VIDEO USR pârăște DNA la C.E. / Acuzațiile pentru Cîțu, Voiculescu și Mihăilă sunt „o incriminare a mecanismului european de achiziție a vaccinurilor”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Devine imposibil în România. Se interzice direct prin lege. S-a votat azi, 29 aprilie
Florin Piersic a ajuns la spital de urgență. Actorului i s-a făcut rău după un...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto