VIDEO | Florin Barbu se întâlnește cu fermierii la ora 18 după decizia Comisiei de a ridica interdicția de import pentru cerealele din Ucraina

Publicat: 18/09/2023, 15:32

După decizia Comisiei Europene de vineri, ministrul Agriculturii Florin Barbu organizează o întâlnire de urgență cu fermierii români pentru a sprijinI producția autohtonă în contextul ridicării interdicțiilor privind importul de cereale din Ucraina. Întâlnirea este programată luni, la ora 18.

La finalul ședinței Biroului Politic al Partidului Social Democrat, atât premierul Marcel Ciolacu, cât și ministrul Agriculturii, Florin Barbu, au anunțat că vor prelungi perioada de interdicție pentru grânele ucrainene pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 15 septembrie. Decizia urmează să fie luată printr-un ordin comun dat de ministerul Agriculturii împreună cu ministerul Economiei.

Am pregătit deja un ordin comun privind interzicerea importului de cereale ucrainene pentru o perioadă limitată, până când ne vom asigura că noul mecanism propus de Comisia Europeană și asumat de Ucraina este funcțional și va fi în măsură să protejeze fermierii noștri, a declarat ministrul Agriculturii.

În acest context ministrul a convocat toate asociațiile de fermieri pentru a purta o discuție cu aceștia la Ministerul Agriculturii, luni, începând cu ora 18:00. Totodată, acesta așteaptă astăzi un plan de măsuri clare din partea ucrainenilor, prin care țara noastră să se asigure că ridicarea interdicției nu va afecta piața cerealelor din statele aflate în proximitatea conflictului, inclusiv din România.

„Am convocat, astăzi, la ora 18.00, toate asociațiile de fermieri din sectorul vegetal pentru o discuție despre problemele pe care le întâmpină și sprijinul pentru producția românească în contextul ridicării interdicțiilor privind importul de cereale din Ucraina”, a transmis Florin Barbu.

Și premierul și ministrul Barbu au dat asigurări că de la momentul ridicării interdicției privind importul cerealelor provenite din Ucraina și până acum, nu a intrat în România niciun kilogram de cereale ucrainene cu destinația import.

Până în acest moment, de când Comisia a luat decizia de a nu se mai prelungi interdicția, niciun kilogram, dar niciun kilogram de grâu sau altceva nu a fost importat în România. (…) Nu că a interzis Ciolacu sau a băgat primul ministru sau guvernul o interdicție la vamă. A fost un gentlemen agreement între mine și primul ministru al Ucrainei, pe care l-am respectat amândoi, a transmis Marcel Ciolacu.

Ministerul Agriculturii spune că prelungirea interdicției pentru grânele ucrainene e menită să protejeze fermierii și producătorii români și a asigurat partea ucraineană de sprijinul său pentru tranzitarea în continuare a cerealelor din țara vecină.

„Este obligatoriu să ne protejăm fermierii, să ne asigurăm că își pot vinde produsele la un preț care să le acopere cheltuielile făcute. Nu putem să îi lăsam fără sprijin în această perioadă până la intrarea în vigoare a noului mecanism propus de CE și asumat de Ucraina. (…) În toate discuțiile pe care le-am avut cu omologul ucrainean, acesta a insistat că pentru Ucraina este importantă asigurarea tranzitului, nu exportul către piața românească”, a conchis Barbu

Vineri, Comisia Europeană a anunțat că va retrage interdicția pentru grânele ucrainene, asta după ce președintele Volodimir Zelenski implora liderii UE să îi permită exportul de cereale, atât de vital pentru economia țării aflată în război. (detalii AICI).

Imediat Polonia și Ungaria au anunțat că vor menține în continuare interdicțiile pentru cerealele ucrainene, chiar după decizia Comisiei. Tot vineri, ministerul Agriculturii a venit cu 3 scheme de ajutor pentru fermierii români: INVESTALIM, sprijin pentru fermierii din sectorul vegetal și programul de susținere a producției de legume. (detalii AICI)

Totodată, Parlamentul bulgar a decis săptămâna trecută să permită importul cerealelor ucrainene. (detalii AICI)

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Ce cumpără prim-ministrul României cu 100 lei? Marcel Ciolacu: Ce am nevoie!

VIDEO | Premierul Ciolacu nu lasă din mână reforma pensiilor speciale. Ce spune despre „cartoful fierbinte” din PNRR: „Lucrurile sunt cam finalizate”

PSD a bătut în cuie măsurile fiscal-bugetare. Premierul Ciolacu le-a prezentat liderilor social-democrați ultimele detalii stabilite în coaliție

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Doliu în lumea filmului: unul dintre îndrăgiții actori din ”Titanic” și ”Stăpânul inelelor” s-a stins...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
S-a decis plata a câte 1400 LEI de persoană în România. Banii au intrat deja...
Cea mai urmărită televiziune din România. PRO TV, învinsă de un post de știri
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Rasputin, controverse despre moartea și viața sa. Vindecător ori șarlatan?