VIDEO | Ion Cristoiu: Cine va garanta că această intervenție respectă legile războiului? Netanyahu este înnebunit să se răzbune

Publicat: 16/10/2023, 13:19
Actualizat: 16/10/2023, 13:24

Scriitorul și publicistul, Ion Cristoiu, a vorbit în Jurnalul său video despre reacția israeliană la atacurile teroriștilor Hamas. 

Ion Cristoiu a remarcat faptul că întreaga presă a lumii dă imagini clare din teren, lucru care nu s-a întâmplat în timpul războiului din Ucraina.

Este uluitor că, în timpul războiului din Ucraina, noi nu am primit niciun film credibil. În timp ce acum vedeți că, până și de la noi, sunt două echipe în Israel, care transmit în direct din timpul confruntării, pe când, în Ucraina, noi nu am avut nicio transmisiune în direct.

Ion Cristoiu consideră că acesta este unul dintre primele efecte ale acestui conflict asupra războiului din Ucraina.

Tot mai mulți oameni își dau sema că a fost ceva în neregulă (n.r. în Ucraina).  Că, în timp ce acest conflict, care este real, cu imagini, cu emoții stârnite, dincolo a părut un film pe care îl poți da pe Netflix, după 12 noaptea.

Un al doilea efect identificat de Cristoiu este acela că, din punct de vedere mediatic, indiferent de rezultatele acelei invazii, războiul din Ucraina e terminat. „Nu mai interesează pe nimeni”, a spus Cristoiu în Jurnalul video.

Și, în sfârșit, diferența de retorică dintre Rusia și Israel. Cristoiu a spus că, în comparație cu ceea ce anunță că va face Israel, în semn de răzbunare față de atacul terorist al Hamas, din 7 octombrie, „rușii sunt chiar umaniști”

Războiul din Ucraina a fost susținut prin intermediul unei uriașe mașinării de presă, care a prezentat crimele comise de ruși. Unele reale, altele exagerate, Bucea și eroismele. Ceea ce anunță ș ce face statul Israel, față de asta, rușii sunt chiar umaniști. A anunțat vreodată Rusia, a cerut ucrainienilor: de mâine să plece unde văd cu ochii? A declarat vreodată Putin: îi ștergem de pe fața pământului, ne răzbunăm? Îi scoatem din existență. Acestea sunt declarațiile guvernului israelian, sunt declarațiile unui stat.

Scriitorul și publicistul, Ion Cristoiu, consideră că toate aceste anunțuri ale Israelului sunt „agresive și jignitoare” pentru un stat democratic. Și relevant este că sunt sprijinite de Statele Unite, care au la cârmă „un incapabil” precum Antony Blinken, care a mers la Tel Aviv, în calitate de evreu, nu în calitatea oficială de Secretar de Stat.

Nu mă interesează că ești, evreu, că ești pieile roșii. Cum vine astea? Administrația Biden, de la început, a cauționat împreună cu Uniunea Europeană, cu Ursula și cu toate statele occidentale, tot ce urma să facă și să și va urma să facă Israelul. Una este solidaritatea cu suferințele evreilor, în urma acestui atac terorist, și alta este solidaritatea, că așa s-a înțeles, anunțată de Biden, de Ursula, de Macron, de Solz, cu ce ar putea să facă armata israeliană

Cristoiu a făcut un scurt istoric al ambițiilor premierului israelian, Benjamin Netanyahu, pe care îl descrie ca fiind un „descreierat al sionismului agresiv”, care vrea să-și păstreze puterea și nu mai recunoaște acordurile de la Oslo.

Acordurile de la Oslo au părut o încercare a statului Israel de a renunța la Israelul mare, că de acolo a pornit, și pe de o parte arabii palestinieni au renunțat la teza că statul evreu nu are ce căuta acolo, iar, pe altă parte, statul Israelian a zis: Hai să găsim și o soluție. Dar, a fost asasinat Itzhak Rabin  și a venit la putere unul numit Beniamin Netanyahu. Din 1996, cu mici intermitente, acesta conduce Israelul. Benjamin Netanyahu este un descreierat al sionismului agresiv. Adică, el vorbește despre Israelul mare, nu recunoaște acordurile. Poate că s-a schimbat, dar nu pot cauționa eu, noi, oameni normali, nu putem cauționa o asemenea intervenție condusă de unul Beniamin Netanyahu, care conduce Likud și, mai rău, ca să supraviețuiască la putere, de fapt ca să nu facă pușcărie, el s-a aliat cu niște partide considerate chiar de americani rasiste. Adică partide care mănâncă arabi pe pâine.

Cine ne garantează nouă, lumii moderne, că această intervenție va respecta legile războiului?, se întreabă Ion Cristoiu, introducând în discuție „răzbunarea” anunțată lui Bibi Netanyahu.

Cine ne garantează nouă, lumii moderne, că această intervenție va respecta legile războiului, mai ales în condițiile în care Benjamin Netanyahu este înnebunit să se răzbune. Ca să poată să rămână la putere, acum trebuie neapărat să dea curs unei stări de mânie a poporului. Dar, un conducător, nu dă curs unei stări de mânie. (…) Eu nu vorbesc de statul evreu. Eu vorbesc de Beniamin Netanyahu, care e un dement. L-ați observat pe el când s-a dat acest ordin să se adreseze palestinienilor? Nu le dai ordin să plece. Pentru binele vostru vă duceți în sud, în sud, noi, statul Israel, vom construi corturi cu lumină, cu apă. Și vă garantăm că, imediat cum terminăm noi de curățit, vă întoarceți. Nu numai atât, vă garantăm că vă întoarceți la niște case care vor rămâne în picioare, dacă le-am dărâmat, cumva, vă plătim.

CITEȘTE ȘI:

LIVE TEXT | Război în Israel. 500.000 de oameni au părăsit nordul enclavei / Israelul susţine că Hamas a capturat 199 de ostatici

Război în Israel. MAE, anunţ de ultimă oră despre românii BLOCAȚI în Gaza. 2220 de cețățeni români au fost aduși în țară, până în prezent

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Simona Halep e fost RESPINSĂ. Decizia oficială a fost luată CHIAR ACUM în tenis
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?