VIDEO | Marcel Ciolacu, față în față cu Antony Blinken / „România și-a învățat lecția în ceea ce privește Rusia”

Publicat: 04/12/2023, 21:27
Actualizat: 04/12/2023, 23:47

În Statele Unite, premierul Marcel Ciolacu și delegația română au avut o întrevedere cu Secretarul de Stat american Antony Blinken. Cei doi oficiali au punctat relațiile română-americane dezvoltate pe mai multe paliere, în decursul ultimilor decenii. 

Agenda întrevederii a inclus subiecte care au vizat, în principal, consolidarea relației bilaterale în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, includerea României în programul Visa Waiver, precum și aspecte legate de securitatea în zona Mării Negre în contextul războiului din Ucraina, conectivitatea în regiune și asigurarea securității energetice regionale și europene, a transmis Palatul Victoria.

Secretarul de stat i-a mulțumit premierului român pentru vizită și pentru eforturile depuse în sprijinul Ucrainei.

România este și a fost un partener foarte apropiat și un aliat foarte valoros. Lucrăm îndeaproape îndeaproape și în chestiuni civile, vom colabora foarte strâns și în viitor, iar efectele se vor vedea în progrese ce vor urma. Sunt recunoscător, Statele Unite sunt recunoscătoare pentru acest parteneriat pe care îl vedem acum, în special în ceea ce privește apărarea Ucrainei împotriva agresiunii rusești și a rolului critic aceasta pe care îl are. Și să ne asigurăm că Ucraina are ceea ce îi trebuie pentru a se apăra. Dar, de asemenea, crearea capacității de a continua să exporte, să aducă și alte lucruri care sunt atât de vitale pentru economia Ucrainei, cât și pentru oamenii din întreaga lume, a spus Blinken, în cadrul întâlnirii.

Șeful diplomației americane a vorbit și despre vizitele pe care le-a întreprins în România, cu mai multe ocazii și a remarcat întărirea parteneriatului dintre cele două națiuni.

Am marele privilegiu de a fi fost în România de mai multe ori, de-a lungul celor 30 de ani de activitate guvernamentală, inclusiv a președintelui Clinton. Parteneriatul se bazează fundamental pe legăturile dintre oamenii noștri. Dar este și datorită muncii dintre guvernele noastre, precum și a sectorului nostru privat.

La rândul său, premierul Ciolacu i-a transmis Secretarului Blinken că parteneriatul strategic cu Statele Unite este cel mai important parteneriat al României, în contextul crizei de securitate în urma agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

Marcel Ciolacu l-a felicitat pe Antony Blinken pentru „implicarea sa în Orientul Mijlociu”, dar mai ales pentru ajutorul oferit în evacuarea cetățenilor români din Gaza.

Categoric, pentru toată diplomația, pentru toată lumea, nu a trecut neobservată și aș dori să vă mulțumesc în numele României pentru ajutorul acordat în recuperarea românilor din Fâșia Gaza, i-a spus premierul Ciolacu.

În ceea ce privește Ucraina, șeful Executivului de la București a transmis că va fi alături de țara atacată de Federația Rusă, până când aceasta va obține victoria.

Ciolacu i-a cerul lui Blinken ca pe lângă România, să considere un parteneriat și cu Republica Moldova, întrucât este vulnerabilă, iar Maia Sandu este supusă „unui război hibrid”

România și-a învățat lecția în ceea ce privește Rusia, cu mult timp în urmă. Cunoaștem poporul rus și sistemul de agresiune și, de aceea, o să vă rugăm, în afară de parteneriatul pe care îl aveți cu România, să avem întotdeauna în vedere și Republica Moldova. Este cea mai vulnerabilă țară din Europa, în acest moment, după Ucraina, unde există un conflict armat, iar acolo există un război hibrid asupra președintei Maia Sandu și asupra unui guvern democratic, a încheiat Ciolacu.

O temă de interes pentru România abordată de premierul Marcel Ciolacu în discuția cu secretarul de stat Antony Blinken a fost, de asemenea, rolul pe care România îl poate avea în reconstrucția Ucrainei.x

Ne dorim să identificăm cele mai bune căi pentru aprofundarea și dezvoltarea relației bilaterale și pentru lansarea de noi proiecte comune, astfel încât Parteneriatul nostru Strategic să fie consolidat printr-un Parteneriat Economic aprofundat. Guvernul României va continua să asigure un climat de investiții sigur și stabil. Considerăm Parteneriatul Strategic cu SUA și procesul aflat în curs de aderare a țării noastre la OCDE ca elemente importante pentru un rol activ al României în procesul de friendly-shoring și creare de lanțuri de aprovizionare sigure, prin atragerea de investiții americane, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

În ceea ce privește includerea în programul Visa Waiver, premierul Marcel Ciolacu a subliniat că România contează pe sprijinul Congresului SUA în acest sens, iar semnalele de susținere venite din partea unor membri importanți al acestui for sunt în măsură să motiveze România pentru a îndeplini până anul viitor condițiile necesare.

Reamintim că premierul Marcel Ciolacu se află în vizită de lucru în Statele Unite ale Americii unde are programate întrevederi cu înalți oficiali americani și cu reprezentanți ai unor companii.

CITEȘTE ȘI:

Situație foarte delicată pentru Ucraina, pe fondul disputelor bugetare din Uniunea Europeană și din Statele Unite

Statele europene trebuie să despăgubească victimele criminalității. Ministrul Gorghiu propune actualizarea cadrului de protecție a minorilor

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
TAXA obligatorie în România. Nu poți evita plata ei, oricine ai fi
Cea mai frumoasă stradă a Europei e în România. Orașul care se mândrește cu o...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice