Ziua cea mai lungă a lui Klaus Iohannis. Și o istorie pe care puțini o știu. REPORTAJ GÂNDUL

Ziua cea mai lungă a lui Klaus Iohannis. Și o istorie pe care puțini o știu. REPORTAJ GÂNDUL
Publicat: 16/11/2014, 22:29

Există în întâmplare pe care doar puțini o știu. Cu exact o lună înaintea duminicii de 16 noiembrie, Klaus Iohannis a intrat, cu staff-ul propriu, într-un joc. În fața unei camere tv, acestui om impenetrabil i s-au pus zeci de întrebări pentru a scoate, pentru milioanele de curioși, emoția, umanul. Un experiment reușit doar pe jumătate, în care Klaus Iohannis, pus în situația de a-și numi o calitate a zis atât: „Învăț din eșecuri”.

Primul a venit în aceeași zi, la Gândul. „Ghinion!”, a rostit apăsat întrebat cum ar putea să facă azi, un profesor de rând, să-și ia din meditații șase case. Al doilea, trei săptămâni mai târziu, când, anunțându-l doar pe Vasile Blaga, a decis să meargă fără preaviz în prima dezbatere tv cu Victor Ponta. În ultimele zile de campanie, Klaus Iohannis a tras să învețe din primele două să îl oprească, la timp pe al treilea: eșecul definitiv, în alegeri. Dar fără a-l exclude: „Decât mârlan, mai bine pierd”, a tras vineri ultimul glonț în fața căruia 5 milioane de români s-au înclinat, astăzi, admirativ.

Ultimul pronostic intern: „50,8% Iohannis la o prezență de peste 60%”

Cu gustul victoriei aliniat perfect lângă amenințarea eșecului, Klaus Iohannis a ajuns la București la ora 19.00. Exit-poll-urile orei 17.00 gâdilau deja partidul gata să-I smulgă un zâmbet: „Suntem la 50%-50%, fără diaspora”, impinge Teodor Atanasiu entuziasmul până departe și îl întoarce, tot el, la loc comanda: „Dar PSD-iștii fură peste tot în țară. Să vedem”.

La 20.00, ajunge candidatul la partid. La două săptămâni distanță de primul tur, nu se ferește, azi, de camera de luat vederi. Oprește mașina în față, coboară singur și încrezător.

Întrebărilor previzibile le răspunde asemenea: „Fac foarte bine. Și în partid e foarte bună (atmosfera, n.red)”. Milioane de ochi îl urmăresc, dincolo de camere. Zâmbește iarăși, moderat, urcând treaptă cu treaptă. Dincolo de uși, se desenează, om cu om, optimisul, până la „50,8% la o prezență de peste 60%”

Ora 16.00 schimbă trendul pro-Ponta. Pentru cât timp?

Ore întregi sediul ACL a fost pustiu. Cu ordin de sus, de la Vasile Blaga, nume mari și mici au păzit votarea în colegiu. Până la planul B, contestarea alegerilor, s-a mers pe planul A: câștigarea lor.

La prânz, vin primele vești din lumea cu adevărat liberă: în Noua Zeelandă, acolo unde Dan Coroian-Vlad a dat, la miezul nopții un bobârnac votantului pasiv, de Facebook, „cu disperarea emigrantului care vrea să aibă șansa de a se întoarce”, Victor Ponta iese doar al doilea, cu 6%. În sediul ACL se fac rapid afișe virtuale cu steagurile țărilor în care Iohannis e președintele românilor plecați.

Mai sunt însă românii rămași. 15 milioane și mai bine. Pentru ei se fac ședințe îndordate, se trimit SMS-uri urgente, se strange lumea, de urgență, la partid. La ora 15.00, Marian Petrache secretarul general al PNL, cheamă Bucureștiul și Ilfovul la apel. Sulfina Barbu Anca Boagiu, Vlad Moisescu, Cristian Poteraș vin și pleacă în grabă. Aparatul de partid e scos la turație maximă, dar nu mai poate duce mult. „Ne-am dus cu hărți în universități, cu ce secții de votare sunt pe aproape să nu mai stea la coadă în frig, dar ne-au arestat oamenii”. „În țară, pe lor îi lasă poliția să vină cu aurocarele, pe ai noștri i-ar rade imediat. E prăpăd cu turismul”, se plâng liberalii. Exit-poll-uri de ora 10.00 se aliniază la 56% Ponta și 44% Iohannis.

O oră mai târziu, se schimbă trendul și foia. ACL-iștii strâng, febril, prin observatori, date să facă plângeri. Planul de contestare a alegerilor începe de jos. La 18.00, Alina Gorghiu anunță 110 plângeri penale „doar pentru vot multiplu” și 441 sesizări către BEJ și parchete. „Avem 600 de plângeri scrise”, plusează Atanasiu o oră mai târziu.

La 18.30, Cătălin Predoiu întrerupe emisia. În conferința Alinei Gorghiu intră ca altădată Petre Roman, cu puloverul lui pe gât, în studioul TVR. „Am un anunț foarte important. Știm că la această oră PSD știe că va pierde alegerile. Ceea ce se întâmplă este o încercare disperată de a manipula votul. Fac un apel către toți președinții secțiilor de votare să nu încalce legea, să nu își riște libertatea pentru miza altor persoane. Monitorizăm secție cu secție. Nu mai poate fi întors votul. Nu vom pierde aceste alegeri”.

Iohannis: „Dragi români, ați fosti niște eroi astăzi”

Puțin înainte de 21.00 ajung prin SMS exit-poll-uri oficiale. Institutele de sondare sunt, ca și în 2009, pe muchie. Iar Victor Ponta e, pe jumătate, favorit.

Klaus Iohannis nu îl așteaptă însă să își adjudece victoria. Face un pas la 21.00 fix, de unul sigur, și întră în haina de câștigător fără să o reclame însă explicit. „Dragi români, ați fosti niște eroi astăzi. Votul a decurs fenomenal. O prezență enormă. Vă mulțumesc că ați ieșit să votați președintele României. Respect celor care au votat în diasporă”, spune cu ritm egal, zâmbind atent.

Anunță „o zi specială”. Cere Guvernului „să facă un efort și să prelungească votul în diasporă”. ca „un minim respect față de românii care vor să își dea votul” și ACL să numere până la ultimul vot: „Solicit reprezentanților noștri în secțiile de votare vigilență maximă. Atenție mare. Nu vă bateți joc de efortul oamenilor. Cu toții ne dorim ca rezultatul scriptic să reprezinte fidel dorința românilor”. Din sala de ședințe alăturată, se prelungesc urale.

Se vede Klaus Iohannis câștigător? În loc de răspuns, își cântărește fiecare vorbă: „Rezultatul din această seară este foarte bun. Voi avea emoții până când CCR dă verdictul final”

Pe scările întortocheate, liberali și PDL-iști aleargă încordați, șoptind la telefon, spre Modrogan. Eșec sau victorie, numai numărătoarea paralelă o poate ști până în zori.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
Un papă pentru care sexualiatea și desfrâul erau „virtuți”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce au descoperit astronomii după ce au studiat o galaxie masivă din Universul primordial