LIVE UPDATE | Ziua consultărilor la Cotroceni pentru desemnarea candidatului la funcția de premier. Klaus Iohannis și-a anunțat decizia

Publicat: 13/06/2023, 11:04
Actualizat: 13/06/2023, 14:33

Președintele Klaus Iohannis a găzduit, marți, 13 iunie, consultările cu delegațiile partidelor politice și ale formațiunilor parlamentare la consultări, în urma cărora va anunța care este persoana desemnată pentru a forma noul guvern, după ce Nicolae Ciucă și-a dat demisia, luni, din fruntea Executivului.

UPDATE 14:05: Președintele Klaus Iohannis susține o declarație de presă la ora 14:05, după consultările de Palatul Cotroceni.

„S-au terminat consultările și voi anunța în câteva momente decizia mea, însă cred că e potrivit să fac câteva remarci scurte.

Coaliția de guvernare a decis acum un an și jumătate, la constituire, să funcționeze pe un model nou pentru România, cu o schimbare a premierilor la jumătatea perioadei de guvernare.

Acest model până acum a funcționat foarte bine și sunt încredințat că va funcționa și în continuare. Am avut în prima parte ca Prim-ministru pe domnul Nicolae Ciucă, care a condus un guvern format din miniștri desemnați de partidele care sunt în coaliție, care au fost în coaliție.

România, în această perioadă, a trecut prin mai multe crize și, datorită felului în care Coaliția, Guvernul condus de domnul Ciucă au lucrat, România a trecut cu bine de criza energetică, de inflație, avem creștere economică și toate acestea sunt rezultatul unei munci intense. Nimic din aceste rezultate nu a venit de la sine.

Faptul că astăzi ne găsim aici ca să formalizăm rotația premierilor arată un nou nivel de implicare și seriozitate la nivelul coaliției de guvernare.

Românilor li s-a promis stabilitate și au primit stabilitate. Românilor li s-a promis o guvernare care rezolvă marile crize care s-au arătat deja la orizont atunci și au fost rezolvate.

În aceste condiții, după consultările pe care le-am avut astăzi, cred că nu este nicio surpriză, dar acum desemnez pentru poziția de Prim-ministru al României pe domnul Marcel Ciolacu, pe care îl invit să formeze un guvern al Coaliției și să continue munca dedicată, serioasă, eficientă și eficace a Coaliției cu acest guvern care se va forma probabil în scurt timp”, a spus Klaus Iohannis.

UPDATE 14:00: Președintele Klaus Iohannis va susține o declarație de presă la ora 14:05, după consultările de Palatul Cotroceni.

UPDATE ORA 13:30. Delegația Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) a intrat la consultări. „Bună ziua, sărut mâna, bine ați venit, vă rog să luați loc”, a spus șeful statului.

. Înainte să intre la întâlnirea, liderul AUR a postat pe Facebook o poză cu un bilet simulat pe numele lui Klaus Iohannis spre Tenerife, comentând „doar dus”.

 UPDATE ORA 13:00: Delegația Uniunii Salvați România (USR) a intrat la consultări cu șeful statului. La întâlnire au venit președintele USR, Cătălin Drulă, Oana Țoiu și Radu Miruță.

„Bună ziua, bine ați venit, luați loc, vă rog”, i-a întâmpinat, de la distanță, șeful statului.

UPDATE ora 12:30: Delegația Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) a intrat la consultări. Klaus Iohannis nu a dat mâna cu reprezentații maghiarilor – președintele UDMR. Kelemen Hunor, Cseke Attila, ministrul Mediului, și Tánczos Barna, ministrul Dezvoltării – spre deosebire de cei din delegația PNL, PSD, minorități.

„Bună ziua, bine ați venit, luați loc, vă rog”, i-a întâmpinat, de la distanță, șeful statului.

UPDATE: În timpul consultărilor, parlamentarii neafiliați membri ai Forţa Dreptei au manifestat în fața Palatului Cotroceni. Ludovic Orban l-a acuzat pe şeful statului că astăzi „comite ultimul act de trădare, din drama pe care a servit-o poporului român, dând puterea pe mână caracatiţei PSD”.

UPDATE ORA 12:00: Delegația formată din liderii Partidului Social Democrat (PSD), Partidului Național Liberal (PNL) și al Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale a intrat la consultări.

Delegația este formată din președintele PSD, Marcel Ciolacu, președintele PNL, Nicolae Ciucă, și liderul Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Pambuccian Varujan, iar președintele a zâmbit și a dat mâna cu fiecare în parte.

Sursa. captură Youtube – Administrația Prezidențială

„Ceea ce s-a început și ceea ce s-a discutat ca o soluție pentru stabilitatea Românie continuă în parametrii planificați. De aceea suntem acum aici, ca să continuăm”, a spus Klaus Iohannis, după ce a întâmpinat delegația.

Calendarul anunțat de Administrația Prezidențială – după ce șeful statului a luat act de demisia premierului și a numit un prim-ministru interimar, pe actualul ministru interimar al Justiției, Cătălin Predoiu,-  include patru întâlniri cu reprezentanții partidelor și formațiunilor parlamentare.

Astfel, prima delegație care ajunge marți, la Palatul Cotroceni, este cea formată din liderii celor mai mari partide ale coaliției constituite la finalul lui 2021 – Partidului Social Democrat (PSD), Partidului Național Liberal (PNL) – plus Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale. Aceasta va fi primită la consultări cu de la ora 12:00.

„Sunt miniștri care și-au desfășurat activitatea în Guvernul pe care l-am condus. Pe baza evaluărilor, o parte dintre ei se vor regăsi și în noul Cabinet, iar pentru celelalte poziții, la nivelul partidului vom veni cu propuneri care vor fi votate și aprobate astăzi, în Biroul Politic Național, astfel încât să avem acea nominalizare a miniștrilor care au profesionalismul necesar pentru a putea să îndeplinim obiectivele din programul de guvernare”, a spus fostul premier, votat marți președinte al Senatului.

„Îmi doresc un Guvern al României performant. Nu mă voi întoarce la modelul guvernării de dreapta când miniștrii se trăgeau din căciulă. O să susțin viitorii și actualii miniștri care livrează rezultate”, a declarat Marcel Ciolacu, președintele PSD, luni, 12 iunie, mesaj publicat și marți, înainte de consultări, pe contul de Facebook.

Delegația Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) va intra separat la discuții cu șeful statului, de la ora 12:30.

Și reprezentanții Opoziției, cei afiliați unei formațiuni, sunt așteptați la Palatul Cotroceni.

Astfel, de la ora 13:00, intră la discuții delegația Uniunii Salvați România (USR), iar de la ora 13:30, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).

Președintele Klaus Iohannis, l-a primit luni, 12 iunie 2023, pe Nicolae Ciucă, la Palatul Cotroceni, care și-a înaintat oficial demisia din funcția de premier.

Scurtă cronologie

România are un guvern interimar, după ce Nicolae Ciucă și-a dat demsia luni, 12 iunie.

Marți, conducerea Senatului României s-a întrunit în ședință pentru alegerea lui Nicolae Ciucă în funcția de președinte al forului legislativ.

El a fost numit premier după ultimele consultări, din 22 noiembrie 2021, de la Palatul Cotroceni, după căderea Cabinetului Cîțu.

Klaus Iohannis a convocat consultări atunci cu partidele și formațiunile politice parlamentare, pentru formarea unui nou Executiv, după ce Cabinetul Cîțu a fost demis în Parlament, prin moțiune de cenzură, în 5 octombrie 2021.

„S-a încheiat sesiunea de consultări pe care am convocat-o cu partidele parlamentare. Am constatat că în Parlamentul României s-a format o majoritate solidă, o majoritate din care fac parte PNL, PSD, UDMR și Grupul minorităților. Reprezentanții acestei majorități au dorit să vină împreună la consultări, am acceptat acest lucru și, în acest format, am avut o discuție pe care o consider foarte bună. Această majoritate mi-a propus un nume de premier, propunere pe care am acceptat-o. În consecință, îl desemnez pe domnul Nicolae Ciucă, aici de față, pentru a forma o echipă guvernamentală și pentru a se prezenta în fața Parlamentului României pentru votul de încredere”, declara, în 22 noiembrie 2021, Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Cabinetul Ciucă a fost la Palatul Victoria din 25 noiembrie, când programul de guvernare al coaliției PNL – PSD – UDMR – minorități naționale a primit votul pentru învestire în Parlament.

Actualul Executiv a primit votul de încredere al Parlamentului, cu 318 voturi, peste minimul de 234 necesare, astfel că a actualul Executiv a fost învestit, la aproximativ șapte săptămâni de criză politică, respectiv din 5 octombrie, când Cabinetul Cîțu a fost demis, în același for, prin moțiune de cenzură, depusă de PSD.

Deblocarea stării de interimat a fost posibilă la acea vreme prin încheierea unui acordul politic inițial încheiat de coaliție în noiembrie 2021, ce prevedea ca, la jumătatea mandatului rămas de trei ani al actului Executiv, deci din 26 mai, conducerea Guvernului să fie preluată de liderul principalului partid partener din coaliție, Partidul Social Democrat, respectiv Marcel Ciolacu, actualul președinte al Camerei Deputaților, până la alegerile generale din 2024.

Crizele din ultimele luni – criza energiei, implicațiile războiului din Ucraina, inflația galopantă – dar și pozițiile diferite privind unele chestiuni-cheie ideologic, precum pensiile, și demisii ale unor miniștri – au provocat o serie de declarații tensionate între partenerii de guvernare.

Conform acordului politic inițial, rocada guvernamentală presupune schimbul între premierul și secretarul general al Guvernului și, pe de o parte, între Ministerul Finanțelor și Ministerul Transporturilor, și, în cealaltă parte, Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Justiției. La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și membrii cabinetului, astfel vicepremierul din partea PSD, în prezent, Sorin Grindeanu, ar urma să fie înlocuit de un vicepremier PNL, pe baza protocolului.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Informația momentului despre ION ILIESCU. Anunțul făcut chiar de avocatul său
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cercetătorii spun că au găsit noi dovezi pentru o planetă ascunsă în Sistemul Solar