Amnesty International acuză Armata ucraineană că pune în pericol viețile civililor. Autoritățile de la Kiev se declară revoltate de acuzații

Amnesty International acuză Armata ucraineană că pune în pericol viețile civililor. Autoritățile de la Kiev se declară revoltate de acuzații
Școală distrusă în urma unui bombardament în Cernihiv, Ucraina. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 05/08/2022, 12:16

Kievul critică în termeni duri un raport al Amnesty International în care autoritățile ucrainene sunt acuzate că ar pune în pericol viețile civililor.

Într-un raport publicat joi, organizația umanitară a susținut că armata ucraineană a pus în pericol civilii prin plasarea de baze militare și armament în zone rezidențiale , inclusiv școli și spitale, ceea ce ar putea transforma aceste obiective în ținte pentru forțele ruse.

„Tacticile Ucrainei au încălcat dreptul internațional, deoarece au transformat obiective civile în ținte militare. Loviturile rusești care au urmat în zonele populate au ucis civili și au distrus infrastructura civilă”, acuză Amnesty International.

Joi seară, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a respins acuzațiile organizației.

Amnesty „transferă responsabilitatea de la agresor către victimă”, a spus el într-un discurs video, acuzând ONG-ul că „încercă să acorde amnistie teroriștilor”.

„Agresiunea împotriva statului nostru este nejustificată, invazivă și teroristă. Dacă cineva scrie un raport în care victima și agresorul sunt puse într-un fel pe picior de egalitate, dacă unele date despre victimă sunt analizate și acțiunile făptuitorului ignorate, acest lucru nu poate fi tolerat”, a mai spus Zelenski.

Amnesty International: Faptul că Ucraina se află în defensivă nu o scutește de respectarea dreptului internațional

În raportul său, care s-a bazat pe cercetări desfășurate timp de câteva săptămâni în regiunile Harkov, Donbas și Mykolaiv, Amnesty International cere forțelor armate ale Ucrainei să respecte legea.

„Faptul că se află într-o poziție defensivă nu scutește Armata ucraineană de respectarea dreptul umanitar internațional”, a declarat Agnès Callamard, secretarul general al Amnesty.

Dreptul internațional cere ca toate părțile dintr-un conflict să evite amplasarea, pe cât posibil, a obiectivelor militare în interiorul sau în apropierea zonelor dens populate, informează Euronews.

Dreptul internațional mai prevede și alte obligații privind protejarea civililor, prin evacuarea acestora din zonele din apropierea obiectivelor militare și prin avertizarea lor cu privire la eventuale atacuri care ar putea afecta populația civilă.

Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a declarat că soldații ucraineni au fost dislocați în orașe și zone populate tocmai pentru a-i apăra pe civili de atacurile forțelor ruse.

„Federația Rusă este cea care comite crime aici. Ucraina își protejează teritoriul. Moscova ignoră toate regulile războiului. Și, spre deosebire de Ucraina, Rusia nu permite accesul unor organizații internaționale, cum ar fi Amnesty”, a spus ea.

Experții Amnesty International au inspectat zonele afectate de atacuri aeriene, au intervievat supraviețuitori, martori și rude ale victimelor atacurilor și au efectuat operațiuni de teledetecție în perioada aprilie-iunie. Aceștia susțin că au găsit dovezi că forțele ucrainene au lansat lovituri din zonele rezidențiale și chiar și-ar fi stabilit baze militare în clădiri civile din 19 orașe și sate din cele trei regiuni de sud-est.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, s-a declarat „revoltat” de acuzațiile „nedrepte” aduse de Amnesty.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul aceleiași facultăți, în 2015. A lucrat, începând din 2013, în cadrul agenției citeste mai mult