Președintele Consiliului Federației Ruse: ”Negocierile dintre Rusia și Ucraina sunt posibile doar ținând cont de condițiile Rusiei”

Președintele Consiliului Federației Ruse: ”Negocierile dintre Rusia și Ucraina sunt posibile doar ținând cont de condițiile Rusiei”
Valentina Matviyenko - președintele Consiliului Federației Ruse
Publicat: 02/06/2022, 16:19
Actualizat: 02/06/2022, 16:24

Valentina Matviyenko – președintele Consiliului Federației Ruse și fost primar al orașului natal al lui Putin, Sankt Petersburg – a declarat, în timpul unei vizite pe care o efectuează în Zimbabwe, că se mai poate discuta despre negocieri între Moscova și Kiev doar dacă se va ține cont de condițiile Rusiei.

Președintele Consiliului Federației Ruse – camera superioară a Adunării Federale a Federației Ruse – a mai declarat și că Moscova nu va depune eforturi pentru a ”convinge” Kievul că aceste negocieri ar trebui să respecte respectivele condiții puse de Federația Rusă.

”Negocierile sunt posibile doar luând în considerare termenii noștri, pe care i-am definit și imutabilitatea (n.red. – faptul că termenii impuși de Rusia nu vor fi schimbați) acestor termeni. Pregătirea noastră pentru discuții nu înseamnă că vom convinge Ucraina, nu”, a spus Valentina Matviyenko.

Totuși, impasul în care se află aceste negocieri va fi greu de rezolvat, în astfel de condiții, cu atât mai mult cu cât Rusia dorește ”demilitarizarea” Ucrainei și pretinde ca Volodimir Zelenski să recunoască faptul că Peninsula Crimeea – anexată în 2014 – aparține Rusiei. Mai mult, în regiunea Donbas ar putea fi organizat un referendum prin care să se solicite aderarea regiunii la Federația Rusă.

”Poate vor scăpa de controlul extern total”

Valentina Matviyenko a continuat în aceiași termeni, considerând că ucrainenii au nevoie de ”voință” pentru a ”scăpa de controlul extern total”, referirea fiind făcută la SUA, NATO și Occident și înscriindu-se în retorica adoptată de oficialii ruși încă de la începerea conflictului din Ucraina.

Președintele Consiliului Federației Ruse a mai declarat că evenimentele nu vor fi ”forțate”, transmițând că totul depinde de Ucraina, dar condițiile formulate de Rusia trebuie acceptate.

”(n.red. – Dacă) vor câștiga suficientă voință, poate că vor scăpa în sfârșit de controlul extern total, vor înțelege tot ce s-a întâmplat și atunci un astfel de proces de negocieri va fi posibil în condițiile formulate de Rusia. Să vedem cum se vor comporta în Ucraina, nu forțăm evenimentele, nu insistăm. Ne-am declarat doar pregătirea, dar în condițiile noastre”, a adăugat Valentina Matviyenko, potrivit TASS.


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase