LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 661: Patriarhul Kirill, pe lista persoanelor date în urmărire / Un nou atac rusesc cu drone împotriva Ucrainei

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 661: Patriarhul Kirill, pe lista persoanelor date în urmărire / Un nou atac rusesc cu drone împotriva Ucrainei
Patriarhul Kirill / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 16/12/2023, 16:53
Actualizat: 16/12/2023, 17:07
17:06

Forţele ruseşti susţin că au distrus 26 de drone ucrainene deasupra Crimeei

Unităţile antiaeriene ruseşti au distrus vineri seara 26 de drone ucrainene deasupra peninsulei Crimeea, a anunţat Ministerul rus al Apărării pe Telegram, informează Reuters.

Ministerul precizează că interceptările au avut loc între orele locale 20:30 şi 22:30.

Pe de altă parte, guvernatorul instalat de Rusia în regiunea controlată de Rusia în Herson, în sudul Ucrainei, Vladimir Saldo, a anunţat pe Telegram că unităţile antiaeriene ruseşti au doborât cel puţin 15 ţinte aeriene în apropiere de oraşul Henicesk. Saldo a precizat că fragmente din obiectele doborâte au căzut la sol, conform News.ro.

Nu au existat informaţii imediate privind pagube sau victime în niciunul dintre cazuri.

12:00

Rusia şi-a mărit considerabil producţia de armament şi ameninţă Moldova, Georgia şi statele baltice, avertizează ministrul german al apărării.

Rusia şi-a mărit considerabil producţia de armament pentru a-şi susţine invazia din Ucraina, ameninţând totodată statele baltice, Georgia şi Moldova, a declarat Boris Pistorius într-un interviu acordat publicaţiei Welt am Sonntag. Între timp, Statele Unite îşi vor reduce probabil angajamentul militar în Europa, pe măsură ce se vor orienta mai mult spre zona Indo-Pacific, a arătat el.

„Noi, europenii, trebuie să ne angajăm mai mult pentru a ne asigura securitatea pe propriul continent”, a declarat Pistorius, menţionând însă că va fi nevoie de timp pentru ca regiunea să îşi crească propria producţie de arme. „Avem nevoie de 5-8 ani pentru a recupera decalajul în ceea ce priveşte forţele armate, industria şi societatea”, a estimat el

Europa este clar că ar putea fi nevoită, de asemenea, să compenseze ajutorul american pentru Ucraina, dacă Washingtonul nu reuşeşte să convină asupra unei noi finanţări, a adăugat el, citat de News.ro.

Alegerea unui guvern mai favorabil Europei în Polonia ar trebui să permită acum Triunghiului de la Weimar, format din Berlin, Paris şi Varşovia, să îşi dezvolte mai mult cooperarea militară, a mai spus Pistorius.

„Trebuie să ne dăm seama cum să ne stabilim cel mai bine pe flancul estic, pe baza planurilor de apărare ale NATO”, a arătat el, precizând că doreşte să meargă în vizită în Polonia cât mai curând posibil, anul viitor.

11:59

EXCLUSIV| Rusia amenință la scenă deschisă. Cât de alarmant este pentru România pericolul de la Kremlin? Fost diplomat militar: „Nu îl putem exclude”

Comandor (r) Stelian Teodorescu, fost diplomat militar, a vorbit – într-un interviu pentru Gândul – cât de reale sunt pericolul și amenințările Rusiei la adresa statelor NATO, în special la adresa țării noastre, care se dezvoltă tot mai mult ca un hub regional de distribuţie important, în special în sud-estul Europei. Interlocutorul Gândul recunoaște că aceste declarații îndrăznețe și alarmante ale Rusiei au rolul de descurajare a statelor NATO și a acțiunilor acestora, însă nu exclude în totalitate un posibil pericol care ar putea să vină, în acest context de război, dinspre Federația Rusă.

Comandor (r) Stelian Teodorescu susține că, pentru a avea o imagine de ansamblu a situației, trebuie să avem în vedere mai ales faptul că în ultimele două zile s-au înregistrat mai multe evenimente care ne dau de înțeles foarte multe lucruri și care trebuie să fie analizate minuțios.

(Continuă să citești despre acest subiect AICI…)

11:53

Ucraina l-a plasat pe patriarhul Kirill, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, pe lista persoanelor date în urmărire

Ministerul de Interne din Ucraina l-a plasat vineri pe patriarhul Kirill, liderul spiritual al Bisericii Ortodoxe Ruse şi unul dintre susţinătorii războiului declanşat de Kremlin în urmă cu 21 de luni împotriva Kievului, pe lista persoanelor date în urmărire, după ce serviciile de securitate ucrainene l-au acuzat de complicitate la acest conflict, informează Reuters.

Măsura este pur simbolică, întrucât patriarhul Kirill se află în Rusia şi nu riscă să fie arestat. Acesta a fost cel mai recent pas întreprins în campania ucraineană de eradicare a influenţei preoţilor, despre care Kievul susţine că ar menţine legături strânse cu Rusia şi că ar submina societatea ucraineană.

Un mesaj publicat pe lista de persoane date în urmărire de ministerul ucrainean îl identifică pe patriarhul Kirill după nume, îl arată în hainele sale clericale şi îl descrie ca fiind „un individ care se ascunde de organele de anchetă preliminară”. Mesajul precizează că patriarhul Kirill a fost declarat „dispărut” din 11 noiembrie, scrie Agerpres.

Creştinismul ortodox este credinţa dominantă în Ucraina, iar autorităţile de la Kiev au deschis dosare penale împotriva clericilor legaţi de o ramură a bisericii ortodoxe care a avut în trecut legături directe cu biserica rusă şi cu patriarhul Kirill.

Parlamentul de la Kiev are în vedere un proiect de lege care ar interzice această ramură a bisericii, care a pierdut mulţi dintre enoriaşii săi după ce liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a trimis trupele ruseşti în Ucraina în februarie 2022. Biserica ucraineană spune că a rupt toate legăturile cu Moscova în mai 2022.

Un nou atac rusesc cu drone împotriva Ucrainei, 30 dintre ele au fost doborâte (armată)

Forţele aeriene ucrainene au anunţat că au respins un nou atac rusesc cu drone în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, doborând 30 din cele 31 de dispozitive explozive lansate în mai multe regiuni ale ţării, relatează AFP.

„În atac au fost folosite în total 31 de drone Shahed-136/131, pe care ocupanţii le-au lansat în diferite regiuni ale Ucrainei”, au anunţat forţele aeriene ucrainene într-un comunicat.

Atacul a vizat capitala Kiev, regiunea Herson din sudul ţării şi Hmelnîţkîi din vest, toate vizate cu regularitate de Rusia, conform Agerpres.

La rândul lor, autorităţile ruse au raportat moartea unei persoane în urma bombardamentelor ucrainene lansate în cursul nopţii asupra zonei ocupate a regiunii Herson.

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Viaceslav Gladkov, a raportat 41 de lovituri ucrainene în ultimele 24 de ore asupra acestui teritoriu situat de la graniţa cu Ucraina şi vizat cu regularitate de armata Kievului.

Vineri seara, armata rusă anunţase că a respins un atac cu 26 de drone ucrainene în interval de două ore deasupra peninsulei anexate Crimeea. Cu câteva ore mai devreme, regiunea rusă Kursk a fost vizată de şase drone ucrainene.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce planuri are Alexandru Ciucu cu fiicele lui de Paște, după despărțirea de Alina Sorescu
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Bob Lazar: Zona 51 și Farfuriile Zburătoare